Fabrica de arta cubaneza

TOUCH THE WORLD

Fabrica de arta cubaneza

Una CUBA LIBRE, por favor
Havana, Strada 26, intersectie cu strada 11. Aici gasesti o Cuba libera si, precum cocktail-ul, un mix intre vechi si nou, acru si dulce. Noua generatie de cubanezi vine aici sa isi manifeste o forma de libertate pe care niciun regim, oricat de aspru, nu i-o poate lua. O fosta fabrica de otet a devenit de vreo cinci ani, Cuba libre –
teatru, scoala de dans, podium de moda, cinema, sala de concerte, gastropub, boutique al designerilor, club, muzeu contemporan.

In peste 10 spatii diferite, dar interconectate, se intampla in paralele toate aceste lucruri, in fiecare seara, de la ora 20 si de fiecare data altceva. Poti sa te plimbi liber, oriunde vrei, sa dansezi, sa vezi expozitii de fotografie sau pictura contemporana, sa mananci un pan a lechon, sa vezi un documentar, sa bei un cocktail sau sa participi la o clasa de dans.

Cu acea Cuba de dincolo de portiile Fabricii de arta cubaneza seamana doar coada de zeci de metri care se formeaza la intrare pana mult dupa miezul noptii. Ca o frontiera care te costa doar niste timp si 2 CUC, echivalentul a 2 euro. La schimb primesti libertate de exprimare si un carton pe care ti se trece tot ce consumi (alcool si mancare, pentru ca restul experientelor sunt incluse).

Era in jur de ora 9 seara cand ritmurile de rumba au inceput sa faca podeaua salii 5 sa vibreze. O cubaneza usor corpolenta de la brau in jos, explica cu pasiune miscarile de brate. Fetele fac asa. Baietii fac asa. Trece rapede la urmatoarea miscare de parca am avea un cip care trebuie doar sa vada o data miscare si o si memoreaza. Dar asa cum zicea un domn azi, in autobuz, in Cuba copiii se dans dansand. Iar la ora deschisa de rumba, sunt foarte multi localnici.

Pe la jumatatea orei, deja sala care parea imensa mai devreme, a devenit neincapatoare. Atmosfera s-a trasformat si ea si ma simt in filmul. Instructoarea e anuntata ca trebuie sa incheie clasa, asa ca face niste semneze greu de tradus si in mijlocul salii de dans se formeaza un cerc un ies pe rand perechi care se provoaca una pe cealalta la miscari care sigur nu erau in „curricula” zilei, ci in ADN-ul cubanezilor.

Inainte sa venim la rumba, am trecut printr-o sala imensa cu set up de Fashion TV. Niste cubaneze absolut superbe, dar cu o constitutie total diferite de a celor de mai devreme, defilau in rochii angelice, albe, lungi si vaporoase. Ma intreb unde sunt acele femei care poarta astfel de rochii si mai ales, unde ies cu ele.

Inainte sa coboram la partener unde un DJ mixeaza pentru o alta categorie de publi, mai dam o tura la expozitia de fotografie contemporana. Un fotograf a surprins femeile si barbatii din cuba asa cum sunt ei, dara filtre.

Dansam cateva zeci de minute in club si ne retragem sa bem ceva.

Un CUBA LIBRE, por favor
Gheata, cola cubaneza, putin lime si mult rom, pai roz. Barmanul ne trece bauturile pe carton si ne anunta ca am depasit limita si ar trebui sa platim. Ne luam Cuba libre si ne retragem in gradina fabricii, cu o alta Cuba libre in suflet pe care peste ani, speram sa o vedem ei dincolo de aceste placaje de tabla.

Tags

LEAVE A COMMENT