La prima vedere, bucataria mexicana pare destul de simpla – carne, rosii, chili, porumb, ceapa si usturoi. Magia se produce abia cand incepi sa descoperi universul nelimitat al sosurilor care devin baze pentru mancaruri, dar si condimente de sine statatoare.
Majoritatea sosurilor sunt pe baza de rosii, fie rosii clasice, fie un soi special care se intalneste in Mexic – tomatillo – niste „rosii” verzi cu gust de mar si cu aciditate crescuta pe care noi am reusit sa le aducem din Mexic. Chili uscati am luat atat din tara, cat si direct din Londra si am folosit cantitati industriale. Ne-am incapatanat sa facem fiecare sos de la zero, iar feedback-ul Ambasadei Mexicului si al mexicanilor prezenti la eveniment a fost complesitor – „Nu am mai mancat asa de bine de cand am plecat de acasa.” Ceilalti peste 50 de foodlover-i prezenti la eveniment au experimentat Mexicul cat sa isi doreasca sa ajunga la el acasa cat de repede, dar si sa indrazneasca sa descopere si alte bucatarii noi.
Cu siguranta bucataria mexicana ne-a schimbat felul in care gatim si vom integra ceea ce am invatat si in editiile viitoare Umami Brunch.
Povestim mai jos fiecare preparat de pe tasting table.
GORDITAS CU BARBACOA DE MIEL SI SALSA DE CHILI USCATI
CEVICHE DE PESTE CU GRAPEFRUIT ȘI GUACAMOLE PE TOSTADAS
PUI CU SOS MOLE SI PLATANOS
HUEVOS RANCHEROS CU REQUESON
TACOS CU CHORIZO MEXICAN SI SALSA VERDE
CHILAQUILES
PASTA DE FASOLE NEAGRĂ
ELOTES
FAJITAS DE LEGUME
ESCABECHE
PICO DE GALLO
SALSA CU SEMINȚE DE DOVLEAC
TAMALES DULCI CU PRUNE AROMATIZATE
CHURROS CU SOS CALD DE CIOCOLATA SI DULCE DE LECHE
CHOCOFLAN
TRES LECHES
AQUA FRESCA DE PEPENE ROSU
Faimoase in Mexic pentru prospetimea lor, aquas frescas se fac cu orice fruct e in sezon, zahar, apa si multa gheata. Noi am ales ultimii pepeni din piata ca sa nu ii uitam pana vara viitoare.
COCKTAIL PALOMA
Umami Brunch este un concept de eveniment lunar dedicat food lover-ilor și organizat sub forma unui tasting table pe care se regăsesc gusturi specifice diverselor locuri din lume, în funcție de tematica fiecărui eveniment (de fiecare data, bucataria altei tari), dar și comfort food, adică acele preparate care ne amintesc de acasă. Daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele editii Umami Brunch, da join comunitatii food loverilor.