La prima vedere, bucataria mexicana pare destul de simpla – carne, rosii, chili, porumb, ceapa si usturoi. Magia se produce abia cand incepi sa descoperi universul nelimitat al sosurilor care devin baze pentru mancaruri, dar si condimente de sine statatoare.
Majoritatea sosurilor sunt pe baza de rosii, fie rosii clasice, fie un soi special care se intalneste in Mexic – tomatillo – niste „rosii” verzi cu gust de mar si cu aciditate crescuta pe care noi am reusit sa le aducem din Mexic. Chili uscati am luat atat din tara, cat si direct din Londra si am folosit cantitati industriale. Ne-am incapatanat sa facem fiecare sos de la zero, iar feedback-ul Ambasadei Mexicului si al mexicanilor prezenti la eveniment a fost complesitor – „Nu am mai mancat asa de bine de cand am plecat de acasa.” Ceilalti peste 50 de foodlover-i prezenti la eveniment au experimentat Mexicul cat sa isi doreasca sa ajunga la el acasa cat de repede, dar si sa indrazneasca sa descopere si alte bucatarii noi.
Cu siguranta bucataria mexicana ne-a schimbat felul in care gatim si vom integra ceea ce am invatat si in editiile viitoare Umami Brunch.
Povestim mai jos fiecare preparat de pe tasting table.
GORDITAS CU BARBACOA DE MIEL SI SALSA DE CHILI USCATI
Pulpa de miel de la macelaria arabeasca de pe Lizeanu, acoperita de Silviu in suc de portocala si apoi gatita incet alaturi de cateva legume si de frunze de avocado. Carnea am asezat-o apoi in gorditas coapte de Grain Trip, am pus peste un sos de chili uscati si coriandru de la Microgreens.
CEVICHE DE PESTE CU GRAPEFRUIT ȘI GUACAMOLE PE TOSTADAS
Biban de mare de la Raionul Floreasca „gatit” 3 ore in suc de lime si apoi asezat pe strat de guacamole si tostada crocanta din faina de porumb albastru modelata special pentru noi de Grain Trip.
PUI CU SOS MOLE SI PLATANOS
Pulpe de pui fericit asezate pe orez pufos si felii de platanos, iar apoi acoperit de un strat generos de mole facut de la zero cu ciocolata Callebaut, chili uscati, migdale si alte 12 ingrediente.
HUEVOS RANCHEROS CU REQUESON
TACOS CU CHORIZO MEXICAN SI SALSA VERDE
Cu o saptamana inainte de Umami, am pus la macerat ceafa de porc alaturi de un mix de chili (cam 1/3 din cantitate), iar am creat cel mai bun chorizo pe care l-am mancat noi pana acum. Apoi i-am alaturat cuburi de dovleac dulce de la Legoomi si sos verde facut chiar inainte de eveniment cu tomatillos (niste rosii verzi cu gust de mere foarte des intalnite in Mexic si care nu au legatura cu patlagelele) aduse via londra si mult coriandru de la Microgreens
CHILAQUILES
Nachos facuti de Grain Trip din faina de porumb peste care am pus un sos fierbinte de rosii afumate de chipotle si cas zvantat de la Laptaria cu Caimac.
PASTA DE FASOLE NEAGRĂ
Niciun mic dejun in Mexic nu se poate fara aceasta faimoasa pasta de fasole neagra aromatizata cu frunze de avocado.
ELOTES
La fiecare colt de strada din Mexic gasesti acest amestec in straturi de porumb fiert, maioneza sau smantana si branza. Noi am pus smantana dolofana si cheddar de la Laptaria cu caimac.
FAJITAS DE LEGUME
Legume proaspat culese de Legoomi pentru noi pe care le-am facut fasii lungi s le-am tras la tigaie in grasimile potrivite
ESCABECHE
Muraturi mexicane cu mult jalapeno, cimbru, dafin si ananas facute dupa reteta lui Enrique Olvera
PICO DE GALLO
Rosii cherii si ceapa rosie de la Legoomi cu microcoriandru si lime
SALSA CU SEMINȚE DE DOVLEAC
Vedeta sosurilor de la Umami Brunch, salsa cu seminte de dovleac, rosii, ceapa, usturoiu si nelipsitii chili uscati.
TAMALES DULCI CU PRUNE AROMATIZATE
Am luat reteta de tamales din Mexic, adica un amestec special de faina de porumb, ne-am amintit de reteta de chisalita cu prune si malai facuta de bunica si am pus in tamales prune aromatizate cu vin alb, cardamon si scortisoara.
CHURROS CU SOS CALD DE CIOCOLATA SI DULCE DE LECHE
Alina (Ciocolata si Vanilie) a facut live churros cu miros de scortisoara pe care i-am scufundat ba in sos cald de ciocolata cu chili, ba in dulce de leche.
CHOCOFLAN
Olguta de la Pastry Workshop a pus impreuna doua deserturi emblematice in Mexic – Brownie cu chili si flan. Asa a iesit Chocoflan pe care l-a facut si mai irezistibil cu cocos si sos cald de caramel.
TRES LECHES
Pandispan scaldat in trei tipuri de lapte de la Laptaria cu caimac by Ciocolata si Vanilie si parfumat cu mango si fructul pasiunii.
AQUA FRESCA DE PEPENE ROSU
Faimoase in Mexic pentru prospetimea lor, aquas frescas se fac cu orice fruct e in sezon, zahar, apa si multa gheata. Noi am ales ultimii pepeni din piata ca sa nu ii uitam pana vara viitoare.
COCKTAIL PALOMA
Tequila cu grapefruit si lime pusa in pahar imbracat in piper rosu si sare rezulta cocktail irezistibil.
Umami Brunch este un concept de eveniment lunar dedicat food lover-ilor și organizat sub forma unui tasting table pe care se regăsesc gusturi specifice diverselor locuri din lume, în funcție de tematica fiecărui eveniment (de fiecare data, bucataria altei tari), dar și comfort food, adică acele preparate care ne amintesc de acasă. Daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele editii Umami Brunch, da join comunitatii food loverilor.