Israelul pe tasting table-ul Umami Brunch

TOUCH THE WORLD

Israelul pe tasting table-ul Umami Brunch

Cand am primit invitatia prietenilor nostri de la Salon B sa mutam tasting table-ul Umami Brunch la umbra alunului din gradina lor, am zis da fara sa ne punem prea multe intrebari. Am simtit ca e randul nostru sa le rasfatam papilele clujenilor, dupa ce ani buni ne-am facut drum prin Cluj uneori doar pentru a ne bucura de gusturile oferite de restaurantele noastre preferate. A fost oportunitatea perfecta si sa ne conectam cu producatorii locali pe care ii admiram de mult timp, dar logistic ne era greu sa il invitam la editiile Umami Brunch din Bucuresti.

Am ales bucataria israeliana pentru ca aveam deja antrenamentul facut la avanpremiera brunch-ului, preparatele se potriveau perfect cu legumele si fructele care sunt acum in sezon si pentru ca nu puteam sa nu profitam de ocazie ca sa ne mai bucuram inca o data de aceasta bucatarie de care suntem indragostiti. Mai bine de jumatate din meniu s-a schimbat fata de editia anterioaea, dar am pastrat cele mai iubite si reprezentative preparate – humusul cu ardei copt, shakshuka cu oua de tara si legume coapte, salata tabouleh cu quinoa neagra, merisoare si caju.

Va povestim mai jos fiecare preparat din meniu, inclusiv sursa ingredientelor, iar in zilele urmatoare incepem sa publicam si retetele celor mai apreciate preparate. Am fost coplesiti de felul in care am fost primiti la Cluj, de feedback-ul food lover-ilor, de mobilizarea de forte pentru a ne intoarce cat mai curand in Cluj cu o noua editie, de calitatea produselor locale si de zecile de oameni care au dat mai departe vestea venirii noastre la Cluj.

SHAKSHUKA

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Oua de tara cu galbenusul ala portocaliu ca-n copilarie, asezate pe un strat generos de roșii si ardei copti pe care le-am condimentat generos si apoi le-am copt lent. Coriandrul de la Microgreens a fost pariul meu ca ii pot imprietenii pe oameni cu planta asta care mie imi place atat de mult. Le-am dat si acasa cate un microcoriandru, iar cativa food loveri si-au negociat si unul in plus, ca sa il puna in pamant.

MIEL IN PITA

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Carne tocata de la macelaria arabeasca de pe Lizeanu, cu lamaie afumata carata cu grija din vacanta, mix irepetabil de condimente, adica puse dupa inspiratia de moment, ceapa, usturoi si cateva rosii carnoase. Totul pus in pita dulceaga facuta cu maia de Grain Trip si cu un pic de rodie ca sa dea bine in poza si pe papilele. Au mancat si miel hater-ii si au zis ca mielul asta nu e miel. De suparare, au pus si niste sos de tahini.

PASTRAV CU CITRICE SI FENICUL

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
File de pastrav ecologic crescut la munte de Pastravaria Bologa si apoi accesorizat de noi cu portocale bio, clementine si fenicul coapte in baie de suc de portocale si boabe de mustar.

CARTOFI DULCI CU BRANZA DE CAPRA SI SMOCHINE

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Am rumenit bine cartofii la cuptor si cand s-au racit am pus peste ei niste ceapa verde si chilli trase la tigaie, branza de capra cu piper rosu La Colline, smochine romanesti plimbate tocmai de la Tulcea si un sirop licoros de otet balsamic.

VINETE COAPTE CU IERBURI SI RODIE

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Vinete zvelte de la Sat in oras, rumenite bine pe gratar pana incep sa ii curga sucururile si apoi intalnire cu multa menta si patrunjel, un pic de usturoi, lamaie si nelipsita rodie.

MUSABAHA CU ARDEI COPT

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Am pus si aici reteta, doar ca intre timp am invatat sa facem poze care sa reflecte mai bine culoarea reala. Musabaha inseamna ca e un humus in care am incorporat si cateva boabe de naut intregi, plus inca un strat generos de boabe de naut dessupra, ideal calde. Microplantele de naut au intensificat gustul, iar mugurii de pin rumeniti i-au dau si mai multa textura.

CAS DE VACA CU MENTA SI ULEIURI

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ

BULETE DE PESTE CU SOS DE ROSII

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ

SALATA ISRAELIANA

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Rosii cherry multicolore si castraveti crocanti de la Sat in oras, plus un pic de portocale. Pe atat de simpla, pe atat de iubita. Secretul sta in calitatea legumelor. Daca sunteti din Cluj, incercati prima data sursa noastra si apoi mai povestim.

SALATA TABOULEH CU QUINOA NEAGRA

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Infuzie de vitamine din patrunjel, quinoa neagra, caju crocant si merisoare dulci. Aici am pus si reteta.

CONOPIDA INTREAGA CA-N TEL AVIV

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ

LABNEH

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Zis si „Traiasca iaurtul vecinului”. Iaurt de oaie de la Artesana, iaurt de bivolita Transilvania Lactate si iaurt de vaca Laptaria cu caimac imprietenite si apoi lasa-te la scurs pana a doua zi.

MALABI

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Budinca fresh de lapte cu apa de trandafiri peste care am asortat un strat de fistic cu cateva petale de trandafiri.

BROWNIE CU TAHINI SI HALVA CU INGHETATA DE RODIE SI VANILIE

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Cu siguranta vedeta de pe tasting table, mai ales ca se lasa asteptata pentru ca statea prea mult la rece ca sa isi aranjeze textura. Si alta data, si alta data, o sa facem un brownie cad si il scapdam in inghetata. Pana atunci, fuga la Moritz sa spuneti voi daca inghetata asta nu e minunata. Nu cautati chiar mixul asta, pentru ca a fost tailor made pentru Umami Brunch.

PRAJITURA CU SEMOLINA SI APA DE FLORI DE PORTOCAL

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Din Prajitura aia galbena nu prea a fost scoasa, dar adresarea era folosita ca sa ni se spuna cat e de buna. Nici reteta nu o divulgam, pentru ca au fost tot felul de intamplari care au adus-o aici, insa sa stiti ca avea zeama de portocale, fulgi de cocos, faina de migdale, apa de flori de portocal, dulceata de caise de la Pravalia indicel si alte cateva lucruri.

BABKA CU MAIA SI UMPLUTURA DE CIOCOLATA CU ALUNE DE PADURE

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Grain Trip calatoresti de obicei painile de prin lume in brutaria lor din Bucuresti, insa de data asta am zburat noi painile si babka lor la Cluj.

PEPENE CU BRANZA GRASA

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Israelienii mananca pepenele cu bucatatele de branza grasa, de obiecei de tip feta, iar noi am ales telemeaua de Ibanesti.
umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ

PAINI EVREIESTI

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Straturi de foietaj corpolent imbracate in unt pe care noi le-am inmuiat intr-un sos de rosii romanesti roz.

KOTYS SI BENDIS ROSE PETRO VASELO

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
Degorjarea lui Kotys, adica procesul de îndepartare a drojdiilor sau a sedimentelor din sticla, deoarece fermentatia lui are loc in sticla. 
umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ
umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ

Umami Brunch este un concept de eveniment lunar dedicat food lover-ilor și organizat sub forma unui tasting table pe care se regăsesc gusturi specifice diverselor locuri din lume, în funcție de tematica fiecărui eveniment (de fiecare data, bucataria altei tari), dar și comfort food, adică acele preparate care ne amintesc de acasă. Daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele editii Umami Brunch, da join comunitatii food loverilor.

LEAVE A COMMENT