Unde mancam in Iasi

TOUCH THE WORLD

Unde mancam in Iasi

In ultimii trei ani, am avut sansa sa vizitam Iasiul mai des si sa avem si timp pentru a-l explora cum se cuvine.  Am inceput, ca de obicei, cu recomandarile tuturor gurmanzilor pe care ii cunoastem in Iasi.  Apoi am verificat si topurile Trip Advisor, plus articole care au fost mai sprintene pe google. Intr-un oras precum Iasiul, aveam doua scenarii: fie o sa gasim 2-3 locuri despre care vorbeste toata lumea si atat, fie va fi o lista extrem de lunga, negasind opinii asemanatoare.  Dupa cercetarea atenta, am ajuns la al doilea scenariu, ceea ce ne-a bucurat.  Asta inseamna ca avem multe optiuni, dar in acelasi timp aveam nevoie si de mult timp pentru a le testa, astfel incat sa realizam acest top.

 

Cu mentiunea ca lista noastra este deschisa si ca abia astept sa descoperim si alte locuri, mai ales ca Iasiul este un oras in plina crestere, va lasam mai jos recomandarile noastre.

 

Ghid de utilizare a topului 😉 
Va sfatuim sa nu va lasati speriati de locurile care par mai scumpe.  Iasiul este din fericire mult sub preturile din Bucuresti, Cluj sau Timisoara.

 

Unde mancam in Iasi

Desi printre ieseni este cunoscut ca fiind un restaurant raw vegan, sau cel putin, citez – “cu multe frunze si radacini”, va asiguram ca nu este deloc asa.  Da, aveti si optiuni multe si bune fara carne si lactate, dar cu siguranta porcul de Mangalita, pestele si mielul pot cuceri orice gurmand.
Pentru noi Vivid este pe locul intai in Iasi.  O combinatie perfecta de gust, rafinament si customer service, intr-un mic restaurant din cadrul complexului Palas.  Si clientela este cumva aleasa, dar nu pentru fite, ci mai degraba pentru educatia gustului si bunului gust.

Iasi_storiestoshare

Cu toate tentatiile din meniu, eram in pasta mood, asa ca am ales o portie de tagliatelle cu vita picanta si cardamon.  Nu mai testasem pana acum cardamonul in paste si s-a dovedit a fi o alegere excelenta pe care vrem sa o repetam.  In seara in care am mers era si degustare de vin de la Catleya, facuta chiar de oenologul si proprietarul cramei. Cunosteam vinurile, dar a fost o bucurie sa le redescoperim – recomandam Freamatul Alb si Epopee.  Sigur le gasiti in meniul celor de la Vivid alaturi de alte vinuri foarte bune.

 

Relativ nou deschis, Krud ne-a atras atentia pentru combinatia dintre mancarea traditionala preparata in stil contemporan si desi nedeclarat chiar asa, conceptul de farm to table.  Chiar in interiorul restaurantului este si bacania in care gasiti lactate, carnuri proaspete (inclusiv vita Angus) si semipreparate, prajituri, dulceturi si siropuri, vinuri.

Iasi_storiestoshare

Am iesit intr-un grup mai mare aici, asa ca am vazut preparate diverse, iar toate au primit feedback foarte bun.  Cand ne vom intoarce, probabil ne vom concentra pe preparatele cu carne. Mielul gatit incet, vita, porcul de Mangalita.  Desi nici salatele cu quinoa sau cu somon maturat in casa nu era de neglijat.

 

Daca ajungi in Iasi, e obligatoriu sa testezi si mancarea moldoveneasca pura.  Iar daca se poate sa te bucuri de aceste bucate intr-un spatiu cu design in concordanta cu ele, atunci decizia devine facila.  La Conac indeplineste aceste doua conditii si chiar a fost peste asteptarile noastre.  Desi pe Trip Advisor nu este atat de laudat, probabil mult din cauza ritmului relaxat in care se serveste, tot il recomandam.  Credem ca e o varianta mult mai buna pentru cei care s-au saturat de cel mai recomandat restaurant, Oscar, ori nu vor sa mearga la Boltq Rece doar pentru mancare si pentru ca aici luau masa Creanga cu Eminescu.  A trecut un pic de timp de atunci si se cam vede 😉
Daca ajungeti La Conac, incepeti cu o afinata cu fructe incluse, apoi continuati cu un bors, o portie de sarmale ori de parjoale, sau daca vreti fara carne, alegeti o tocanita de hribi cu mamaliga.  Iar la desert e musai sa incercati poale’n brau sau caltunasii.

 

Printre primele restaurante “cu pretentii” din Iasi, Panoramic iti ofera, asa cum ii spune si numele, o vedere asupra Iasiului de la ultimul etaj al hotelului Unirii.
Mancarea este foarte buna, dar nu am spune ca poate intra in competitie directa cu Vivid, Chef Galerie sau Corrido. Cu toate astea, inca mai tinem minte rata pe care am mancat-o in urma cu vreo 2 ani.

 

Chef Galerie si Corrido nu consideram ca le-am testat atat de bine, deci vrem sa revenim. Pana atunci, nu am vrut sa le tinem ascunse, mai ales ca le-am vazut mentionate chiar intr-un top facut de chef-i.

 

Desi avem o traditie cu acest loc aflat chiar la partenerului Palas, dar cu intrare din exterior (pe diagonala cu Starbucks si vis-a-vis de Auchan). In ciuda numelui italian pus pe buna dreptate, noi venim mereu aici pentru poale’n brau. De data asta am incercat si sandvish-urile facute cu painea din brutaria lor, excelente, plus niste pufi cu telemea si altii cu ciocolata de am regretat ca nu i-am cumparat pe toti.  Mai ales ca pretul era de doar 1,5 lei.

 

Aici nu am ajuns din pacate, dar am auzit ca au sandvish-uri foarte bune si propuse vegan friendly.

 

Mamuca
Daca sunteti in fuga si aveti pofta de patiserie traditionala, mergeti la Mamuca. Totul este foarte proaspat, la vedere, cat sa saliveze toti trecatorii si totul arata foarte bine.  Mai ales portofelele cu urda si marar. Pe Mamuca o gasiti pe strada pietonala pe care se afla si Catedrala Metropolitana (faimoasa pentru moastele Sfintei Parascheva).

 

Prajiturile de alta data, dar si de acum le gasiti in cofetaria Select din Piata Unirii. Locul are un design clasic, mult lemn de calitate, vedere spre Piata si cel mai important, o vitrina pentru toate gusturile.  Ne-a atras atentia prajitura Bucuresti, tortul Diplomat, prajitura Carpati si Savarina.

 

Daca stati in Iasi mai mult sau nu tineti musai sa mancati traditional, ori cel putin cu flavour local, puteti alege unul dintre restaurantele cu specific.  Cu siguranta pe primul loc la recomandarile iesenilor a fost Fenice Palas, un restaurant libanez din incinta Palas, si tot in jurul mall-ului gasiti si Salsa, un restaurant cu specific mexican.

In drum spre Iasi, noi nu ratam niciodata un stop la Hanul Ancutei. Da, cel al lui Sadoveanu. Aici am mancam mereu cele mai bune poale’n brau. Iar daca ajungi dimineata, ori te trezesti aici, ceea ce recomandam macar o data in viata, o sa mananci pole’n brau abia scoase din cuptor si pitite fuga sub stergarul brodat.

Unde bem in Iasi

Cum suntem indragostiti de cafea, nu puteam sa nu cautam si cafea de specialitate.  Ne-am cam facut veacul la Coffee Story, la o strada distanta de Palas.  Au si prajitorie proprie, asa ca puteti avea noroc sa va parfumati cu arome de cafea, asa cum am avut si noi.  Flat white-ul nu ni s-a parut de nota 10, poate doar de un 7, dar espresso e foarte bun si poate si mai bune – tonic cold brew si orange cold brew. La Folie mai era pe lista noastra, dar nu am ajuns. Iar daca vreti mai mult pentru socializare, puteti merge la Bistro Piata Unirii, au niste limonade si smoothie-uri foarte bune, iar daca va e foame, sunt si optiune bune.

 

Daca e seara si vreti o bere rece, ca tot vin vara, e obligatoriu sa ajungeti la Beer Zone.  Au bere adunata din toata lumea.

 

Cum va spuneam si in deschidere, lista este deschisa.  Deci, ce recomandari aveti?

4 Comments

  • Andreea

    Pe cafea, my fav place este Jassyro. Il recomand cu mare mare drag❤️

    7 iunie 2018 at 4:28 pm
    • Adelina
      Adelina Maria

      Andreea, nu am ajuns inca acolo, dar abia asteptam sa ne intoarcem in Iasi si sa bem un espresso la ei.

      19 ianuarie 2019 at 6:06 am
  • Dan

    S a deschis si Andalu, pe strada Codrescu, cu specialități din Andaluzia – coada de taur sau coaste de vită…

    20 septembrie 2019 at 11:24 am
  • Radu

    Nu stiu de ce recomandati La Conac, mancarea este mediocra iar proprietarul nepoliticos.

    6 ianuarie 2021 at 5:27 pm
LEAVE A COMMENT