Tort Fusion

TOUCH THE WORLD

Tort Fusion

 

Ce faci cand te lovesc creativitatea si poftele deopotriva? Pui toate deserturile preferate intr-unul, cum ar spune un prieten. Cu siguranta acest tort are tot potentialul de a face furori si in realitate si in poze :)) Si ce e si mai fain la el e ca te poti decide oricand sa pastrezi doar ce straturi iti plac, pentru ca aceste gusturi merg combinate in orice fel, in functie de preferintele tale.

Important de stiut, daca nu ai mai citit retele de pe Stories to share, e ca mie imi place sa inovez, ceea ce uneori ma face sa mai am si rateuri. Tocmai din acest motiv, retele de mai jos sunt adaptate post-preparare, astfel incat sa fie straturile de banana bread sa fie mai subtiri si stratul de lava cake mai cremos.

Am folosit o tava cu diametrul de 24 de cm.

 

Primul strat – Banana Bread

INGREDIENTE
3 banane mari si foarte coapte
340g faina
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de scortisoara
150g unt la temperatura camerei, omogenizat
100g zahar (50g brun si 50g alb)
3 oua la temperatura camerei
330ml lapte batut (eu 50g din cantitate am inlocuit-o cu iaurt grecesc)

 

MOD DE PREPARARE
Paseaza bine bananele cu furculita. Intr-un vas separat, amesteca toate ingredientele uscate. Mixeaza untul pana devine cremos, adauga zaharul si continua sa mixezi pana ai o compozitie omogena. Pune si ouale si amesteca bine ca sa se omogenizeze. Da viteza mai mica, adauga bananele pisate, iar apoi, folosind o spatula, amesteca si ingredientele uscate, adaugand in paralel si laptele batut. Pune compozitia in tava de tort unsa bine cu unt si da-l la cuptor pentru aproximativ o ora, la 175 de grade. Verifica cu o scobitoare ca nu se mai lipeste nimic, inainte de a o scoate din cuptor.

 

Al doilea strat – Lava cake

INGREDIENTE
100g ciocolata cu 70-85% cacao
2 oua
100g unt
50g zahar
25g faina
putina sare

 

MOD DE PREPARARE
Topeste ciocolata, untul si zaharul la bain-marie si apoi lasa-le sa se raceasca. Apoi adauga ouale, faina si sarea, Omogenizeaza compozitia, aseaza-o in forma de copt si pune-o la congelator pentru cel putin 90 de minute. Da cuptorul pe 200 de grade  si lasa compozitia pentru 7-10 minute. Este important sa o monitorizezi in tot acest timp cat sta la cuptor. Fata de forma clasica de lava cake, unde inaltimea compozitiei este tripla, aici poti avea nesansa sa o coci prea mult, asa cum am patit eu.

gust_storiestoshare.ro

Al treilea strat – Panna Cotta de capsuni

INGREDIENTE
250g de capsuni proaspete si cat mai coapte
250g de smantana lichida pentru prajituri/frisca
12g gelatina, eu am folosit folii
85g zahar
50g dc coniac

 

MOD DE PREPARARE
Aseaza foliile de gelatina pe o farfurie, acopera-le cu apa rece si lasa-le asa pentru 10 minute. Intre timp, paseaza capsunile cu o furculita, adauga smantana si zaharul si pune-le la foc mediu pana se incalzeste bine. Atentie, nu trebuie sa fiarba, adica temperatura ar trebui sa ajunga pana la aproximativ 80 de grade. La final, adauga gelatina stoarsa si coniacul si mai lasa-le 30 de secunde pe foc. Aseaza compozitia intr-o forma de silicon unsa cu putin unt si lasa-o in frigider pentru cel putin 3 ore. Eu am avut o forma un pic mai ingusta decat forma de tort, asa ca am mai improvizat la ornat. Ideea ar fi sa nu ai nici o inaltime exagerata a compozitiei.

gust_storiestoshare.ro

Cremă pufoasa de branza cu ciocolata si peanut butter

INGREDIENTE
2 cutii de branza Philadelphia
1/2 pachet unt cu 80% grasime,  la temperatura camerei
2 linguri de unt de arahide natural (eu am folosit Solaris)
50g ciocolată cu 70% cacao
zahar pudra (in jur de 5 linguri, dar cel mai bine e sa o faci pe gustul tau)
2 oua

 

MOD DE PREPARARE
Pune ciocolata intr-un bol de metal sau o cratita mai mica si topeste-o la bain-marie (adica asezi vasul intr-un alt vas in care fierbe apa, dar ai grija sa nu cumva sa sara apa in ciocolata). Dupa ce s-a topit, o dai deoparte pentru aproximativ 10 minute. Ideea e sa se raceasca ciocolata.

Tot la bain-marie pui si galbenusurile de la oua cu putina sare, pana se transforma intr-o crema vascoasa. Apoi le lasi la racit.

Intr-un bol de plastic cu peretii inalti, mixezi untul cu pana devine cremos. Adaugi apoi zaharul si branza, dar inainte ai grija sa scurgi bine zerul, daca exista. De multe ori e ascuns pe fundul cutiei. Cum parerile sunt impartite daca sa fie sau nu branza la temperatura camerei, eu am folosit-o direct din frigider, insa in momentul in care am pus-o peste unt, am avut grija sa o mixex pe ea inainte de a o amesteca efectiv cu unt, dar tot in acelasi vas. Asa am incalzit-o putin.

Dupa ce omogenizezi foarte bine si crema devina pufoasa, o gusti pentru a vedea daca mai are nevoie de zahar, adaugi ouale, mai amesteci putin si apoi pui si untul de arahide impreuna cu ciocolata racita. Mixezi totul la o viteza mica si apoi lasi crema la  frigider pentru cel putin 10 minute, inainte de a te apuca sa montezi tortul. Inainte insa, te asiguri ca e pe gustul tau. You are the pastry chef, you have the power.

 

MONTAT
Blatul de banana bread l-am taiat pe jumatate si intre cele doua felii am asezat blatul lava cake-ul. Intre ele am pus crema. Deasupra am aseazat panna cotta si am ornat pe margine cu crema ramasa. Planul era ca deasupra sa pun un strat subtire de gem de zmeura, dar am uitat sa fac asta, asa ca l-am montat direct pe farfurie.

Cantitatile de sus sunt regandite pentru a avea straturile mai subtiri fata de cele din poze.  Dupa degustare am decis ca ar fi fost mult mai bun asa, iar blatul lava cake are o mica ajustare a timpului de coacere, altfel incat sa fie lava, ca ma mine a fost de fapt un blat de ciocolata.

gust_storiestoshare.ro

 

LEAVE A COMMENT