Supa de conopida cu pere, branza cu mucegai albastru si alune de padure #franta
Total a pornit de la o fotografie pe care am vazut-o si care cumva nu a vrut sa mai plece din mintea mea pana nu am avut-o in farfurie.
E prima data cand ma joc cu acest cvartet si cred ca e unul dintre cele mai surprinzatoare gusturi descoperite in ultima vreme. Delicat, fresh dar totusi corpolent, fin si crocant – de cand am gatit-o i-am tot spus lady in white si cred ca asa ii va ramane numele. Si cu siguranta o sa repet supa asta de multe ori, chiar daca nu imi sta in fire pentru ca ma plictisesc repede.
INGREDIENTE
1 conopida mare taiata in florete mici
2 pere taiate cuburi + 1/2 para mai tare taiata felii subtiri pentru decor
1 praz tocat rondele sau o ceapa medie (eu am avut praz)
1 catel de usturoi pisat
1 lingurita de seminte de fenicul
35g alune de padure
125ml lapte batut/sana
10-15 frunze de salvie
3 linguri de ulei de masline sau de samburi de struguri
70g branza cu mucegai albastru (eu am gasit niste gorgonzola picanta la Carrefour, usor italiana :)) ) + 10g pentru decor
500ml de apa sau stoc de legume fierbinte
MOD DE PREPARARE
Pune alunele intr-o tava si coacele 10 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Scoate-le din cuptor, lasa-le sa se raceasca, freaca-le intre palme pana le cada coaja si apoi toaca-le grosie.
Intr-o oala mai mare, incinge uleiul si caleste prazul vreo 5-10 minute la foc mic, pana se inmoaie. Adauga apoi usturoiul si semintele de fenicul si mai lasa-le un minut ca sa le iasa aromele. Adauga floretele, perele taiate cuburi si apa/stock-ul. Acopera cu un capac si lasa-le sa se gateasca la foc mediu pentru 15 minute. Apoi ia oala de pe foc, indeparteaza capacul si lasa compozitia sa se raceasca putin.
Intre timp, incinge o lingura de ulei intr-o tigaie si prajeste frunzele de salvie cam 30 de secunde pe fiecare parte, pana devin crocante, dar nu maro.
Muta compozitia intr-un blender, adauga laptele batut/sana si branza gorgonzola rupta in bucati si mixeaza la viteaza mare pana obtii o supa foarte fina. Asezoneaza cu sare, daca mai este nevoie. Eu pun in price piper, dar acum chiar nu a fost cazul. La fel cum te sfatuiesc sa tii cont de culori – adica daca iti vine vreo idee sa mai adaugi ceva, gandeste-te ca e posibil ca supa sa nu mai fie alba.
Pune supa in boluri (iti vor iesi cam 4 portii), pune deasupra bucatile de alune, frunzele crocante de salvie, bulgarasii de branza si cateva firicele de ulei de masline. Supa asta merge excelent cu cateva felii crocante de bagheta, eu aveam una luata cu o zi inainte, asa ca am taiat-o felii si am bagat-o la cuptor pentru 4 minute, la 220, pe grill.
Si daca tot e Franta, atunci deschide si o sticla de sauvignon blanc sau de chenin blanc.