Supa crema de sfecla coapta cu branza de capra

TOUCH THE WORLD

Supa crema de sfecla coapta cu branza de capra

Pana la papile, mancam cu ochii, asa ca o supa in culoarea asta vibranta stiam ca o sa imi aduca foarte multa bucurie. Imi era clar si cum obtin culoare si ca va avea concurenta serioasa de la gust. Reteta a pornit de la sfecla coapta pe care am descoperit-o in masterclass-ul lui Massimo Botturra si pe care am folosit-o si la croque monsieur-ul de la Umami Brunch Franta. Iar apoi am inceput sa imi imaginez tot felul de scenarii din diverse locuri din lume. Initial am pornit din Polonia, despre care citisem ca au o traditie sa manance supa de sfecla rosie de Craciun, dar parca as fi pus si niste branza de capra, deci poate mai degraba merg in Franta. Apoi m-am gandit la bucataria israeliana, unde gasesti tot felul de combinatii cu sfecla si alte ingrediente care s-ar fi potrivit bine. Dar un pesto de nuci? Ce as putea sa fac cu un pesto de nuci? Hmm, dar supa aia marocana cu morcovi si portocale, parca mi-ar putea fi muza. Asa ca mi-am luat oala pe post de canvas si am inceput sa creez, iar apoi nu ne mai opream din privit si mancat. Pana cand nu a mai fost nimic de privit si nimic de mancat. A ramas reteta.

 

INGREDIENTE
3 sfecle rosii mari, necuratate
3 lingurite de ulei de masline
100g iaurt (eu am folosit iaurt de bivolita de la Transilvania Lactate)
100ml de zeama de portocala
40g de nuci coapte si macinate fin
1L de stock de legume (daca nu ai la indemana, atunci apa calda)
2-3 crengute de tarhon proaspat (poti sa inlocuiesti cu coriandru sau menta)
1 baton de branza de capra proaspata sfaramata (eu am folosit La Colline pentru ca nu aveam la indemana Timian)

 

MOD DE PREPARARE
Incalzeste cuptorul la 200 de grade cu ventilatie, spala sfeclele, sterge-le de apa, apoi aseaza-le pe cate o folie de aluminiu. Pune peste ele cate 2 lingurite de seara grunjoasa si cate o lingura de ulei de masline si impacheteaz-le bine. Uita-le la cuptor pentru fix 2 ore.

Dupa ce s-au racit putin, curata-le de coaja, taie-le felii (eu am ramas cu 550g) si pune-le intr-un blender impreuna cu nucile, zeama de portocale, tarhonul, jumatate din cantitate de stock/apa si zeama de portocala. Mixeaza pana obtii o textura matasoasa. In functie de consistenta  pe care vrei sa o obtii, adauga si restul lichidului. Eu am vrut ca supa mea sa fie groasa ca o smantana, dar merge foarte bine si mai lichida. La final, adauga iaurtul si mixeaza pentru inca cateva secunde. Apoi potriveste de sare si minuneaza-te si tu de ce culori ne ofera natura.

Fiind asa de frig afara, am ales sa o mananc calda, dar merge foarte bine si rece. Pune-o in bolul ala pentru musafiri, pentru ca tu esti cel mai important prieten al tau, decoreaz-o cu cateva seminte de susan negru si cand esti gata sa te asezi la masa, pune doua linguri de branza deasupra si cateva firicele de ulei de masline.

LEAVE A COMMENT