Spaghete cu sardine #sicilia
Cu siguranta reteta asta e Sicilia intr-o farfurie cu paste. Accesul facil la peste proaspat al sicilienilor, de data asta sardine, nelipsitul pesmet – dovada ca bucataria siciliana face parte din asa numita cucina povera (feluri de mancare pe care le gateau oamenii saraci) a Italiei, frunzele de fenicul, stafidele, sofranul si mugurii de pin (eu i-am inlocuit cu fistic, alt ingredient de semnatura al Siciliei) – influentele nord africane și niște zeamă de citrice care să echilibreze preparatul.
Dacă nu ai sardine proaspete la îndemână – noi acum am găsit la Raionul de pește și de obicei mai luam de la Metro, poți să folosești sardine la conservă. Vezi că sunt câteva branduri care au sardine în ulei de măsline.
INGREDIENTE
(2 portii)
160g spaghete
1,5 apa
4 sardine proaspete filetate sau 1 conserva de sardine in ulei de masline (100g)
2 fileuri de ansoa
25g pesmet
1 catel de usturoi pisat
cateva fire de fenicul cu tija cu tot tocat marunt (eu le-am folosit pe cele de la bulbul de fenicul – am gasit unul mai pletos)
zeama si coaja de la 1/2 portocala
zeama de la 1 lime sau 1/2 lamaie
15g de stafide
1 frunza de dafin
12g fistic copt tocat grosier (de obicei reteta e cu muguri de pin, deci poti sa inlocuiesti fisticul, dar nu uita sa le tragi putin la tigaie inainte)
2 linguri de ulei de masline
3-4 fire de sofran
2 felii de portocala tocate triunghiuri
MOD DE PREPARARE
Incinge o tigaie de fonta sau antiderenta, da sare fileurile de sardine si gateste-le cate 2 minute pe fiecare parte. Da-le deoparte si stropeste-le cu putina zeama de lamaie. Daca folosesti conserva, atunci scurge bine pestele din conserva si stoarce putina zeama de lamaie peste el.
Hidrateaza stafidele in zeama de citrice.
Pune apa la fierb si cand a dat in clocot, adauga 1,5 linguri de sare. Amesteca si apoi pune spaghetele la fiert. Fixeaza timerul-ul cu 2 minute mai putin decat scrie pe ambalaj si verifica atunci daca sunt fierte sau nu. De cele mai multe ori sunt perfecte asa.
In timpul asta, pregateste pesmetul.
Incinge o lingura de ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta. Adauga cele doua fileuri de ansoa, usturoiul si foaia de dafin si prajeste-le la foc mic pentru 2 minute, Adauga pesmetul si continua sa le gatesti. Cand pesmetul devine usor aramiu, adauga coaja de portocala si dupa 1 minut muta compozitia intr-un vas si arunca frunza de dafin.
Ia 2 linguri de apa fierbinte de la paste si pune-le peste firele de sofran.
Cand pastele mai au 2 minute, incinge din nou tigaia in care ai facut pesmetul (curat-o cu un servetel daca e nevoie), pune zeama de citrice cu stafidele si firele de fenicul, da-le intr-un clocot, adauga sardinele si spaghetele strecurate, 1 lingura de ulei de masline si apa cu sofran. Amesteca-le rapid si mai adauga putina apa de la paste daca ti se pare ca nu sunt suficient de hidratate (asta inseamna ca trebuie sa pastrezi un pic de apa inainte sa le strecori).
Imparte pastele in doua farfurii, presara compozitia cu pesmet, fisticul maruntit si bucatile de portocale, stropeste cu putin ulei de masline si gata – insorita Sicilie in farfurie.