Ospat sicilian de Anul Nou

TOUCH THE WORLD

Ospat sicilian de Anul Nou

Am petrecut noapte dintre ani in Sicilia, alaturi de o familie de localnici si ne-am lasat cuceriti de diversitatea aromele.

Daca planuiesti sa tii o dieta, ar fi bine sa o incepi dupa ce te intorci din Sicilia. Nu de alta, dar sigur nu ai rezista tentatiilor culinare prezente la fiecare pas. Si sincer, ar fi si pacat sa nu te bucuri de minunatiile pe care aceasta bucatarie le ofera. Preparatele de baza sunt italiene, insa se regasesc multe influente grecesti, spaniole, frantuzesti si chiar orientale.

Prospetime
Experienta incepe la tarabele de peste, fructe de mare, legume si fructe. Totul trebuie sa fie foarte proaspat, asa ca se cumpara in dimineata zile de 31 decembrie, intotdeauna din locul de incredere. Obsesia sicilienilor pentru prospetime ii indeamna sa stea si zeci de minute la coada, doar sa stie ca pun pe masa cele mai gustoase produse.

Portocale din gradina proprie

Fermierii isi tapeteaza masinile cu hartie alba si isi vand produsele proaspete direct in strada

Peste spada si ton abia adusi de pe mare

Diversitate
Capodanno este un motiv in plus pentru sicilieni ca sa isi etaleze talentul de bucatari si sa prepare cele mai complexe mancaruri. Petrec doua zile in bucatarie, de dimineata pana seara, ca sa puna pe masa mancare pentru toate gusturile. Nu se opresc niciodata din invatat, chiar si la 80 de ani. Apeleaza din cand in cand la cartile de bucate, iar cele mai tinere le suna pe cele cu mai multa experienta ca sa mai afle cate un secret.

Calamari umpluti cu branza si pesmet, plus nelipsitul sos de ulei, patrunjel, usturoi si lamaie

Spaghetti alla vongole

Lasagna

Contechino con lenticchie

Tarta cu lamaie si portocale

Ritualul mesei
Oricate planuri ti-ai face sa gusti din toate, putin probabil sa reusesti. Sicilienii pun toate mancarurile o data pe masa, mai putin carnea la gratar. Te vezi, dintr-o data, in fata a 8-10 feluri de aperitive, 2-3 feluri de paste si faimoasul contechino cu linte (un fel de caltabos). Apoi urmeaza pestele, fructele de mare si carnea la gratar. Daca mai ai suflare, ajungi si la desert. Practic, toata aceasta desfasurare de gusturi si texturi se intampla intr-o ora. Sicilienii sunt indragostiti de vin, insa il beau in cantitati foarte mici. Pun in pahar cat putem noi pentru degustare.

 

Urmeaza bauturile digestive, care se beau intotdeauna dupa masa, nu inainte, ca la noi.

Limoncello facut in casa

 Auguri!

LEAVE A COMMENT