Pastele in lume

TOUCH THE WORLD

Pastele in lume

V-ati intrebat vreodata cum a ajuns iepurele simbolul sarbatorilor Pascale, de unde vine traditia incondeiatului oualor sau cum se sarbatoreste Pastele in alte tari din lume? Noi am fost foarte curiosi sa aflam aceste lucruri si iata ce am descoperit:

Iepurele

Urecheatul pufos este cunoscut din Antichitate ca simbol al fertilitatii si al vietii. Se pare ca nu este foarte clar de unde a inceput aceasta traditie a iepurelui care in dimineata Pastelui aduce copiilor cuminti bomboane si oua decorate. Am citit in revista History cum ca, potrivit unor surse, in anii 1700, germanii care au emigrat in Pennsylvania au adus cu ei acest obicei. In Romania, cred ca sunt putin copii care cred in iepuras, desi pentru cateva daruri, nu le strica nici adultilor aceasta naivitate.

Ouale

In traditia crestina, oul colorat este simbolul Invierii lui Hristos si se pare ca dateaza de cel putin 13 secole. O explicatie poate fi faptul ca pe durata celor 40 de zile de post nu ai voie sa mananci oua, asa ca ouale sunt decorate si se mananca in ziua de Paste pentru a celebra acest moment. Istoricii spun ca acest obicei este specific in primul rand Europei si Asiei.

In America, anual are loc traditionalul concurs de rostogolire a oualor colorate, „Easter Egg Roll”, care dateaza din 1878. Acest obicei exista si in Germania.

 

Obiceiuri Pascale in jurul lumii

Sevilia, Spania
In Saptamana Sfanta (Semana Santa), aproximativ 50.000 de oameni ies in strada pentru a participa la cele 60 de procesiuni care au loc in oras. Statuia Fecioarei Maria, oamenii imbracati in“Nazarenos” – cu robe si palarii ascutite, asemeni condamnatilor la moarte din Evul Mediu si acordurile de flamenco compun unul dintre cele mai cautate spectacole Pascale din lume.

Sursa: panoramio.com

Franta
Francezii cred ca in Vinerea Mare toata clopotele zboara la Vatican si se intorc in ziua de Paste incarcate cu oua de ciocolata. In acest interval, clopotele nu mai bat. Traditia este cunoscuta cu numele de “Clopotele zburătoare”.

Norvegia
De Paste, norvegienii au cea mai sanatoasa traditie – citesc, deslusesc mistere, crime si se uita la filme thriller.  Au chiar si carti de sezon care apar chiar inainte de sarbatorile Pascale si se numesc Easter Crime.

Filipine
Unul dintre cele mai infioratoarea obiceiuri peste care am dat este cel din Filipine. Aici, credinciosii, in semn de pocainta pentru pacatele lor, defileaza pe strazi desculti si pe jumatate goi, cu lame si bete de bambus infipte in spate. In nordul tarii sunt chiar barbati care refac rastignirea lui Hristos. La finalul ritualului sunt dati jos de pe cruce si tratati de medici.

Australia
Cum iepurii s-au inmultit peste masura si au dat peste cap fauna locala, australienii au hotarat ca Bilby, o specie de bandicot din Australia care este pe cale de disparitie, sa devina simbolul Pastelui. In felul acesta locuitorii constientizeaza si pericolul disparitiei speciilor native din Australia.

Sursa: abc.net.au

Cum ar fi sa inlocuim si noi iepurele cu zimbrul?

 

 

 

 

 

 

LEAVE A COMMENT