Jansson’s temptation – budincă de cartofi cu șprot marinat #suedia

TOUCH THE WORLD

Jansson’s temptation – budincă de cartofi cu șprot marinat #suedia

Suedezii nu par foarte siguri dacă tentația asta culinară era a unei cântărețe de operă pe nume Jansson, dar după ce guști din ea, poate să poarte la fel de bine și numele tău.

Ai putea spune că seamănă cu gratin dauphinois de la francezi, doar că rețeta asta conține și șprot marinat care îi dă acel gust umami greu de egalat

Rețeta am aflat-o de la Ambasada Suediei din Bucureşti și am personalizat-o cu niște foi de dafin cu care am infuzat cartofii și cu puțin șprot afumat care se completează de minune cu cel marinat – ambii din Marea Neagră.

Dacă vrei să fii suedez, Jonsson’s temptation e musai cu șprot, nu cu anșoa, cum mai sugerează în mod eronat unele rețete.

INGREDIENTE
1 praz tăiat rondele de 1 cm
1-2 linguri unt pentru prăjit prazul + 5-6 cubulețe + pentru uns tava
1200 cartofi curățați și feliați pai foarte fin (poate ai o răzătoare tip mandolină)
3 foi de dafin
600ml smântână proaspătă (eu am folosit Lăptaria cu caimac)
100ml zeamă în care s-a marinat șprotul
4-5 bucăți șprot marinat de Marea Neagră (eu am folosit sardeluțele acestea, dar le-am găsit la Carrefour sub marcă proprie Drag de România, la secțiunea pește marinat/afumat)
2 șprot afumat în ulei la conservă
2 linguri pesmet

MOD DE PREPARARE
Pune untul într-o tigaie antiaderentă și când s-a topit, adaugă prazul, puțină sare și lasa-l să se caramelizeze la foc mic. Probabil va dura vreo 15 minute toată povestea asta. Ideea e să devină moale.

Dă în clocot 3L de apă, adaugă 3 foi de dafin și o lingură de sare și lasă să fiarbă pentru 5-10 minute. Apoi adaugă cartofii și lasă-i la foc mediu spre mare pentru 3-4 minute (până se inmoaie puțin).

Între timp, amestecă smântâna cu zeama de la pește și sărează dacă mai e cazul. Unge cu unt o tavă de aprox. 30×30 sau doua mai mici. Încălzește cuptorul pe 160 de grade cu ventilator.

Strecoară cartofii, îndepărtează foile de dafin și e timpul să așezi straturile în tavă. Începi cu câteva linguri de smântână proaspătă pe fundul tăvii, cât să murdărească puțin suprafața. Asta va împiedica cartoții să se lipească. Apoi un strat de cartofi cât să nu se mai vadă fundul tăvii, jumătate din praz, jumătate din pește – toate distribuite uniform pe toată suprafața. Urmează un noi strat de cartodi, praz și pește, iar la final, restul de cartofi. Toarnă amestecul de smântână cât să acoperi toată suprafața și continuă repede cu pesmetul pe care îl presari uniform. Pune din loc în loc cîte un cubuleț de unt. Asta va ajuta la formarea acelei cruste apitisante. O altă variantă e să amesteci de la început untul cu pesmetul. Și nu te impacienta dacă nu face crustă în primele 30 de minute.

Dă la cuptor pentru 45-60 de minute (e gata când are crustă și cartofii sunt moi) și mănânc-o cât e caldă, ori reîncălzește-o înainte.

LEAVE A COMMENT