Inconjurul lumii cu 10 deserturi

TOUCH THE WORLD

Inconjurul lumii cu 10 deserturi

Zahar si calatorii – cred ca as putea sa ma tin de un asemenea stil de viata pentru totdeauna.

Lista de deserturi de care sunt indragostita e foarte lunga, asa ca sigur asta e doar prima selectie. De data asta m-am concentrat pe retete simple, care necesita un numar mic de ingrediente, dar care sa spuna dintr-o muscatura povestea tarii pe care o reprezinta. Mergem in Mexic, Rusia, Noua Zeelanda, India, Orientul Mijlociu, dar si in cateva tari din Europa pe care abia astept sa le revad.

 

1. Tres leches #mexic

Pandispan scaldat in trei tipuri de lapte, foarte des intalnit in toata America Centrala si de Sud si greu sa nu mananci toata tava. Reteta aceasta a fost pe tasting table-ul Umami Brunch, iar Alina de la Ciocolata si Vanilie a ales sa il asorteze cu mango si fructul pasiunii.

Sursa foto: ciocolatasivanilie.ro

 

2. Clafoutis #franta

Probabil unul dintre cele mai simple deserturi frantuzesti, clafoutis este un pandispan cu o consistenta usor cremos, ca un gris, care poate fi facut atat in varianta clasica cu cirese, dar si cu alte fructe pe care le ai la dispozitie. Eu am de gand sa folosesc ultimele visine din congelator si sa imi iau ca inspiratie aceasta reteta a Juliei Child. De obicei imi place sa adaug si cativa fulgi de migdale, iar uneori chiar sa inlocuiesc o parte din faina cu faina de migdale sau semolina. Iti recomand sa il mananci cald, alaturi de o cafea.

 

3. Medovik #rusia

Faimosul tort rusesc cu foi perfecte cu miere si miros de unt cste dragoste la prima degustare. Iti trebuie suficient curaj si mindfulness ca sa il coci, dar daca vrei sa inlocuiesti sesiune de yoga cu ceva mai interesant, Olguta de la Pastry-Workshop este ghidul perfect. Daca nu cedezi tendatiei, dar vrei totusi sa te bucuri de el, il gasesti la Zexe Brasserie (in perioada asta fac si livrari).

Sursa foto: pastry-workshop.com

 

4. Pavlova #nouazeelanda

Pavlova este o bezea cu exterior crocant și interior umed si are doar doua ingrediente – albus si zahăr. Australienii si neozeelandezii se tot contrazic care au creat-o primii, dar nici nu mai contează. In varianta cu zahar brun noi am descoperit-o in Noua Zeelanda si de atunci am preferat-o asa. Lauren Eldridge propune o combinatie de mango cu hibiscus, dar tu poti alege orice. Tine minte doar ca bezeaua este foarte dulce si aerata, asa ca desi de cele mai multe ori o gasim in combinatie cu frisca si fructe, mie imi place mult sa amestec frisca cu crema de branza fina si eventual sa mai pun pe si niste passion fruit curd alaturi.

Sursa foto: gourmettraveller.com

 

5. Malabi #orientulmijlociu 

Malabi este o budinca de lapte aromatizata in mod traditional cu apa de trandafiri, dar merge la fel de bine sa folosesti apa de flori de portocal. O gasim in majoritatea bucatariilor arabe, e similara cu panna cotta italienilor (doar ca nu se foloseste gelatina) si se consuma in mod special de sarbatorile evreiesti. E ideal sa fie mancata rece, imediat cum o scoti din frigider, si e solutia perfecta pentru momentele cand ai pofta de ceva dulce si usor si ai doar 15 minute la dispozitie ca sa o pregatesti. Reteta asta a fost si pe tasting table-ul Umami Brunch Israel.

 

6. Kladdkaka #suedia

Mi-au trebuit atatea randuri ca sa ajung la ciocolata, dar daca tot suntem aici, va propun o reteta pe care va va fi greu sa o uitati. Atentie, se recomanda oamenilor cu experienta in mancat ciocolata. Este brownie-ul suedezilor si l-am ales intr-o varianta fara faina, super lipicios si cremos. Imi place la nebunie ca este desertul ala perfect prin imperfectiunea lui pentru ca in momentul in care il scoti din cuptor, aluatul se lasa si se sparge in zeci de bucatele. Asa ca poti sa il mananci direct din tava, daca nu vrei sa il imparti cu nimeni. Da, poti pune si condimente sau coaja de citrice.

Sursa foto: callmecupcake.com

 

7. Gulab jamun #india

Dulci, dense si scaldate intr-un sirop aromatizat cu cardamon si apa de flori de trandafir, aceste gogosi indiene sunt capabile sa te calatoreasca in cateva secunde. Daca ai prin casa semolina, iti recomand sa o folosesti in locul fainii clasice ca sa le dai mai multa textura. Mananca-le cu bucatele de fistic si cativa fulgi de sare.

Sursa foto: https://www.indianhealthyrecipes.com/

 

8. Crema de zahar ars #romania

Desert romanesc e pentru mine acel dulce care imi aminteste de acasa, de copilarie. Iar crema de zahar ars, foarte frantuzeasca de altfel, dar regasita si in bucataria spaniola sub denumirea de flan, este pentru mine acel desert pe care o sa mentin mereu eticheta Romania. Tarziu l-am descoperit in varianta raturnata, pentru ca eram mereu nerabdatoare si il mancam din oala. La Umami Brunch am pus pe tasting table reteta mamei, facuta chiar de ea, cu oua de tara, pastaie de vanilie si un pic de coaja de lamaie. Iar eu i-am facut un sirop de zahar ars, ca niciodata nu era suficient cel din oala si de data asta i-am adaugat si niste cold brew preparat din cafea de specialitate si rom vechi. Dar poti sa te joci la infinit cu el – sa infuzezi laptele cu scortisoara sau alte arome care iti plac, sa inlocuiesti o parte din lapte cu smantana proaspata (asa o sa ai un gust mai bogat), sa pui pe fundul fasului si cateva felii foarte subtiti de mar sau banana.

Umami Brunch - Vive la France

 

9. Basbousa #israel

Stiu ca am facut deja exces de aromele Orientului, dar prajiturile astea simple cu semolina, cocos si uneori faina de migdale sunt preferatele mele. Blatul are o textura grunjoasa care ii permite siropului sa alunece foarte bine, fara sa il  umezeasca in exces. Reteta asta are si marmelada de portocale, dar merge excelent si cu dulceata de caise. Si pe cat sta, pe atat devine mai buna. Doar ca e greu sa o lasi sa stea.

umamibrunch.ro_A_taste_of_Israel_CJ

 

10. Tiramisu #italia

Viata ar fi diferita fara tiramisu, asa ca era musai de inclus in selectia asta scurta de deserturi calatoare. Iar cine zice ca nu stie sa faca, de fapt nu a incercat. Mi-a placut reteta asta pentru ca satisface si cei mai analitici cofetari 🙂 Iar daca nu ai Grand Marnier prin casa, poti schimba cu alt alcool aromat.

Sursa foto: sallysbakingaddiction.com

Va continua
LEAVE A COMMENT