Gusturi de savurat in Tel Aviv
Culoare, textura, prospetime, combinatii inedite, aroma – cam asa am descrie foarte pe scurt bucataria israeliana. Am perceput-o ca fiind foarte diversa si cu granite fine catre multe alte bucatarii, incat am decis sa facem o lista care cuprinde preponderent ingrediente, pentru ca mixul dintre ele e diferit chiar si atunci cand preparatul se numeste la fel.
Tahini – faimoasa pasta de susan al carui gust noi romanii il asociem cel mai rapid cu cel de halva si in ultimii ani il mai stim din humus. In Israel insa e folosita in mai toate preparate. Am spune chiar ca Israelul are gust de tahini.
Vinete – bucataria israeliana iubeste vinetele si le foloseste in exces, atat ca preparate de sine statatoare, cat si ca ingredient pentru alte preparare. Noi cat am stat in Tel Aviv ne-am luat provocarea „nicio masa fara vinete”.
Humus – desi e o marie isterie intre food bloggers si diverse publicatii de profil sa identifice cel mai bun humus din Tel Aviv, noua ni s-a parut greu de gasit in meniurile restaurantelor, cel putin ale celor cu meniuri contemporane. E interesant insa de descoperit cat de diferit este fata de humusul cu care noi suntem obisnuiti. De multe ori retele sunt mult mai lichide, cu extra sos de tahini si boabe intregi.
Shakshouka – cel mai intalnit si ravnit preparat la micurile dejun si brunch-urile din Tel Aviv. Sos de rosii si ardei, condimentat cu chimion, peste care se pun oua si se presara coriandru. Am vazut reteta reinterpretat in multe moduri. De exemplu cu sos de spanac si smantana, adica green shakshouka.
Peste si fructe de mare – cum marea e la ea acasa, ai siguranta unor ingrediente foarte proaspete. Ne-au placut mult crabul si crevetii de la HaBasta.
Carne de miel – cea mai intalnita si ravnita carne din meniurile restaurantelor. Deci daca vrei carne, te sfatuim sa alegi mielul, chiar si atunci cand mananci fast food.
Paine si foietaj – in toate dimensiunile si formele, silueta sa te tina, ca de negociat cu stomacul sigur vei reusi. Pite pufoase umplute sau unse cu sosuri verzi sau rosii, peste care se aseaza legume coapte sau bucatele de branza; triunghiuri acoperite cu susan rumen; ciocolata sau alte dulcegarii imbracate in zeci de foi crocante – toate se inghesuie in vitrinele chioscurilor de la colt de strada si ale cafenelelor de fite.
Sos de mango – cand am dat peste minunatia asta langa bucatelele fragete de carne din farfurie, nu am stiut ce poate fi atat de gustus si neconventional. Apoi chelnerul ne-a povestit de amba, condimentul de baza folosit in acest sos care rezula in urma uscarii fructelor verzi de mango.
Halva – fara sa fie nevoie de prezentare suplimentara, asteapta-te sa o gasesti aici in tot felul de combinatii inedite. Musai nu rata Mechane Yehuda Market din Ierusalim, un tarabele sunt un fel de muzeu al halvalei. Noi ne-am indragostit de cea cu fistic si de mini-babka asta cu halva.
Fructe proaspete si uscate – acum, in ianuarie, copacii inca erau incarcati cu citrice, iar tarabele cu rodii care se transformat rapid in suc. Oricum decizi sa le consumi, sigur vei remerca extra-gustul. Pe noi ne-au impresionat foarte tare si capsunile. Nu intelegem exact cum de erau atat de multe in perioada asta, dar le-am vazut peste tot – la vanzatorii ambulanti, la supermarket, in meniurile tuturor restaurantelor.