Gusturi de savurat in Sicilia

TOUCH THE WORLD

Gusturi de savurat in Sicilia

Fa un test si intreba 10 oameni la intamplare daca le place mancarea italiana. Cu siguranta vei primi Da-uri raspicate in timp ce inghit in sec. Suprinzator ai putea spune, tinand cont ca ne e atat de la indemana bucataria asta. Si nu doar in Romania, ci aproape oriunde am ajunge in lume putem sa ne bucuram de o portie de paste sau de o pizza vera.

Asadar un lucru e cert – mancarea italiana e absolut geniala. Ai putea sa iti doresti si mai mult?

Asta ne-am intrebat si noi cand am luat Italia la roti si la pas din nord pana in sud. Iar dupa ce i-am descoperit cu constiincioziate particularitarile regionale, putem spune ca in Sicilia mancarea italiana e dusa la nivelul urmator prin simplu fapt ca bucataria siciliana pastreaza amprenta tuturor culturilor care au locuit vreodata pe acest pamant.  Asa ca desi preparatele de baza sunt italiene, se regasesc multe influente grecesti, spaniole, orientale si frantuzesti. 

Dar sa luam fiecare gust pe rand si sa ne bucuram ca nu mai e mult pana pe 2 iunie, cand le vom avea aproape de toate pe tasting table-ul Umami Brunch, fara sa fie nevoie sa ne urcam in avion si sa luam toata Sicilia la explorat.

 

Caponata

Unul dintre preparatele siciliene emblematice, caponata este un fel de zacusca, pe care o gasesti atat ca antipasto (inainte de paste) in aproape toate meniurile restaurantelor, dar si in panini (sandwish-urile italienesti) alaturi de branzeturi si carnuri uscate. Reteta include vinete, rosii, capere, masline, ceapa, telina, muguri de pin, otet balsamic si uneori stafide. Noi vom avea la Umami Brunch o reteta de caponata gatita de o sicilianca exact asa cum o prepara saptamanal pentru familia ei, de mai bine de 50 de ani.

 

Inghetata cu briosa

IMG_20190217_083408

In Sicilia nu e niciodata prea devreme pentru inghetata, mai ales daca o strecori intr-o briosa pufoasa, obligatoriu abia scoasa din cuptor. Asezi langa ea si un espresso italian si ai parte de un colazione (termenul italian pentru mic dejun) perfect. Recomandam briosa cu inghetata de fistic, considerata si testul suprem pentru o inghetata cu adevarat buna.

 

Pasta alla Norma

Vanata este leguma vedeta in Sicilia, asa ca era musai sa existe si o reteta de paste care sa o puna in cea mai potrivita lumina. Se spune ca aceste paste au fost numite asa in onoarea faimoasei opere La Norma, compuse de Vicenzo Bellini, care conform legendei, in timpul in care lucra la aceasta opera, frecventa un local din Catania unde comanda mereu acelasi preparat – paste cu vinete prajite, suc de rosii. busuioc proaspat si fulgi de ricotta coapta.

 

Parmigiana de vinete

Straturi de vinete prajite sau coapte intre care se aseaza suc de rosii parfumat cu busuioc proaspat si unul sau mai multe tipuri de branza. E alegerea perfecta pentru o zi de vara cand vrei sa iei o pauza de la carbohidrati. Denumirea vine de la cuvantul parmisciana, care in dialectul sicilian inseamna persian si care se presupune ca are origini arabe sau turcesti, pentru ca in ambele limbi inseamna vanata.

 

Arancini

Conuri de orez crocante la exterior si umplute traditional cu amestec de carne tocata, mazare si branzeturi. Varianta mai „light” are o umplutura fie de branza, fie de legume. Indiferent cu ce este, arancinii se prajesc in ulei de masline. Culoarea galben-portocalie este data de sofran, iar orezul este atat de bun pentru ca se amesteca cu mult parmezan.

 

Pecorino

Unul dintre cel mai vechi tip de branza produs in Europa, pecorino sicilian este facut din lapte de oaie si usor de recunoscut dupa coaja cu aspect tesut. Il gasesti in parmigiana, in panini, in arancini si in multe alte preparate siciliene. E suvenirul perfect pentru prietenii gurmanzi.

 

Pitoni

sicilia

Deja te-ai prins ca nu e deloc dietetica bucataria siciliana, dar sigur e foarte gustoasa. Pitonii sunt specifici zonei Messina si traditional se prajesc, insa gasesti si varianta al forno (la cuptor). Sunt un fel de langosi umplute cu ansoa sau prosciutto cotto, branza, rosii si salata scarola.

 

Fisticul de Bronte

Bronte este un sat asezat la poalele vulcanului Etna, motiv pentru care fisticul care creste aici se considera ca are o aroma speciala datorita solului imbogatit cu substante din lava vulcanului. Pretul mare este motivat si de faptul ca fisticul poate fi cules doar manual deoarece plantatiile sunt asezate in zone muntoase greu accesibile.

 

Portocalele de Sicilia

sicilia

Produsul de semnatura al Siciliei, plantatiile de portocali rosii imbraca toate dealurile insulei. In sezon, din decembrie pana la final de februarie, localnicii cumpara cu sacii portocale ca sa le manance ca atare, ori sa le transforma in suc sau sa le puna in prajituri. Coaja de portocala confiata ti-o poti lua si suvenir din aproape orice cofetarie.

 

Ficodindia de Etna

Fructul cactusului care creste in zona Etna este de origine protejata si o sa il gasesti pe toate tarabele de fructe. Nu te astepta la vreo aroma speciala, ci mai degraba la un gust fad. Exteriorul este spinos, asa ca ai grija cum le manevrezi. 

 

Paste cu sardine

Originara din zona Palermo, reteta de paste cu sardine este ilustrarea vremurilor grele pe care sicilienii le-au traversat, chiar daca initial ar parea o reteta mai degraba gourmet. Baza sosului se face cu un amestec de pesmet, usturoi si muguri de pin, peste care se adauga patrunjel, stafide si frunze de dafin.

 

Involtini cu peste spada

Rulouri din fileuri de peste spada umplute cu pesmet, coaja de lamaie, capere. usturoi, ierburi, muguri de pin si uneori branza sau stafide.

 

Cuscus sicilian

Influentele arabe din bucataria siciliana se observa usor prin alaturarea cuscusului diferitelor combinatii de legume.

 

Pesto sicilian

Un mix fin de rosii carnoase, busuioc proaspat, migdale de Noto, usturoi, ulei de masline si pecorino. Se potriveste perfect peste paste fierte al dente sau alaturi de un arancini fierbinte.

 

Cannoli cu ricotta

sicilia

Un rulou de aluat crocant care in mod traditional este condimentat cu cacao si vin Marsala si care este umplut cu crema de ricotta, musai doar inainte sa fie mancat. De cele mai multe ori este decorat cu cateva feliute de portocala confiata sau cu fistic. Acest desert este faimos in lume si datorita unei replici din filmul Nasul – Leave the gun. take the cannoli.

 

Cassata

Pandispan cu strat generos de ricotta, imbracat in martipan verde si decorat cu cirese confiate.

 

Fructe si legume de martipan

Pasta de migdale cu zahar modelata in forma de fructe sau legume si vandute in majoritatea cofetariilor din Sicilia.

 

Granita

sicilia

Nu poti sa ajungi in Sicilia si sa nu te bucuri de aceasta bautura racoritoare facuta din gheata, zahar si fructe. Merge perfect alaturi de o briosa. Printre mixurile clasice: fragola con limone, cafe con panna (cafea cu frisca) si pistacchio con panna (fistic cu frisca).

 

Limoncello

sicilia

Lichior de coaja de lamai verzi, se consuma direct din congelator, ca sa te bucuri de o consistenta cremoasa. Este digestivul pe care sicilienii il beau dupa masa, mai ales de sarbatori. Sicilienii consuma alcool ocazional.

 

Marsala

Un vin foarte aromat, de o culoare care a devenit faimoasa in lume. Este de fapt un cupaj din diferite tipuri de struguri locali.

 

Nero D’Avolo

Vin sicilian rosu care poarta acest nume datorita culorii foarte inchise a strugurilor (negru din Avola). Este un vin taninos care se potriveste bine cu preparatele pe baza de carne rosie – tocane sau carne la gratar.

 

Surse photo: Great Italian Chefs (parmigiana), Food and Style (caponata), Alitalia (cassata) si Taste Atlas (harta).

LEAVE A COMMENT