Glögg sau vinul fiert al suedezilor #suedia
Suedezii ii spun glögg, norvegienii ii spun gløgg, finlandezii ii spun glögi si noi ii spunem vin fiert. Iar de curand am testat o reteta irezistibila. D-aia de iti vine sa iti lasi masina acolo si sa pleci acasa cu un Uber, doar ca sa te bucuri de licoarea aia calda care parfumeaza toata casa.
La ce rezultat sa te astepti cand amesteci vin rosu, vin de porto, rom si cele mai apetisante condimente, fructe si nuci? Noroc ca e iarna doar 3 luni si de ceva vreme, chiar
INGREDIENTE
1L de vin rosu (recomand Merlot, dar nu e musai)
750ml de vin de Porto (cel mai ieftin pe care il gasesti e perfect)
300ml de rom
10 pastai de cardamon presate putin cu latul cutitului, cat sa aiba pe unde sa iasa aromele din seminte
1 baton de scortisoara
2 pumni de migdale crude, ideal fara coaja
100g de zahar brun
10 cuisoare
2 pumni de stafide negre
coaja de la o portocala bio (poti sa folosesti peeler-ul pentru legume)
MOD DE PREPARARE
Amesteca romul cu zaharul si fierbe-le la foc mic pana se transforma intr-un sirop. Intr-un alt vas, amesteca restul ingredientelor si pune-le la fiert. Adauga peste ele siropul obtinut si lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 45-60 de minute.
Daca e prin preajma o felie de cozonac, merge de minune cu o cana de glögg. Suedezii ii acompanieaza cu un melc cu cardamon ((Kardemummabullar) pe care planuiesc sa il coc zilele urmatoare.