Fritatta cu anghinare si rosii uscate #Sicilia
Fiecare bucatarie din lume are propriul mod de a gati ouale, iar Sicilia a ales sa le combine cu cartofi si apoi, dupa gust, sa adauge diverse branzeturi si/sau legume. Reteta e foarte asemanatoare cu varianta spaniola de tortilla, bucataria siciliana avand multe influente din bucataria Spaniei.
Aceasta varianta de fritatta am gatit-o in iunie, la Umami Brunch – a taste of Sicily si s-a numarat printre cele mai apreciate preparate din meniu. Daca iti place branza, adauga niste parmezan ras in amestecul de ou și cateva cubulete de branza cu gust cum ar fi provolone, sau cat nu ne citesc sicilienii, si niste feta sau telemea de oaie veche ar merge bine.
Toamna poți inlocui cartofii cu felii subtiti de dovleac placintar pe care fie le prajesti in putin ulei de masline pana se inmoaie, fie le ungi cu ulei si le bagi in cuptorul preincalzit la 200 grade cu ventilator pentru vreo 30 de minute. Musai intr-un strat. Daca ai si flori de dovleac, le poti umple cu telemea framantata si apoi le asezi deasupra ultimul strat de ou. Ori de nu, cel putin presari deasupra fritattei fiebinti un pumn de seminte de dovleac rumenite inainte in tigaie.
INGREDIENTE (2 persoane)
4 oua de tara
1 cartof bio cat un pumn
5 bucati de anghinare la borcan taiata felii subtiri
2 rosii uscate in ulei taiate felii subtiri
busuioc verde
nucsoara
3-4 fire de chives sau ceapa verde tocate marunt
parmezan si cuburi de branza (optional)
MOD DE PREPARARE
Fierbe cartoful in coaja 30 de minute si apoi muta-l in cuptor la 180 de grade cu ventilator pentru inca 30 de minute (dupa 15 minute intoarce cartoful). Sigur ca poti sa maresti cantitatile, ca sa nu faci risipa de curent/gaze. Ori daca nu, poti pune si alte legume la cuptor, ca sa le ai pentru urmatoarea masa. La fel de bine si chiar un pic mai gustos, e sa prajesti feliile de cartof, dar ai grija sa se patrunda. Eu uneori prefer sa ii prajesti dupa ce i-am fiert vreo 20 de minute in coaja.
Decojeste cartoful si taie-l pe orizontala in felii cat mai subtiri.
Pune ouale intr-un castron, condimenteaza cu sare, piper si putina nucsoara (te scapa de mirosul ala greu de ou copt), adauga chives si apoi bate-le cu o furculita cat sa se omogenizeze. Nu e cazul sa exagerezi. Chiar arata bine si cu cateva firicele de albus. Dacă folosesti parmezan, adauga-l in compozitie.
Unge intr-un strat generos o tava de 10 x 5 cm sau ceva simular. In functie de dimensiune, o sa ai o fritatta mai groasa sau mai subtire. In varianta asta ar trebui sa iti iasa cu 2 straturi de cartofi.
Preincalzeste cuptorul la 190 de grade cu ventilator
Pune in tigaie 2 linguri din oul batut isi intinde-l cu ajutorul unei felii de cartofi. Apoi continua sa asezi cartofii pana ai un strat complet. Toarna jumatate din oua cat sa se acopere bine cartofii, adauga o parte din anghinare, busuioc si cuburile de branza, daca e cazul, si repeta inca o data straturile. Pune deasupra cateva frunze de busuioc unse cu putin ulei, dar ai grija sa fie cat mai plate pe suprafata fritattei. Eventual scufunda-le un pic cu degetul ca sa nu se arda.
Baga tava la cuptorul pentru 10 minute. Dupa ce se scurge timpul, scoate putin tava si aseaza feliile de rosii uscate. E greu de estimat cat ii va lua fritattei sa se coaca. Depinde de cate straturi iti ies si in ce tava gatesti. Varianta in doua straturi la mine a fost gata in doar 10 minute. Atentie, fritatta se va coace si dupa ce o scoti din cuptor. Deci daca marginile sunt ferme, iar centrul e cat de cat inchegat, atunci poti sa o scoti si eventual sa o acoperi 5 minute cu o folie de aluminiu. Nu mai mult pentru ca o sa faca condens si se uda suprafata.
Iti recomand sa pui langa fritatta o salata de ardei copt de sezon, o salata de hribi sau o salata de frunze crocante invelite intr-o vinegreta simpla. Daca iti vin prietenii la micul dejun, poti sa pregatesti fritatta dinainte, pentru ca e la fel de buna si la temperatura camerei.