Focaccia pufoasa cu rosii cherry, masline si rozmarin #italia

TOUCH THE WORLD

Focaccia pufoasa cu rosii cherry, masline si rozmarin #italia

Combinatia dintre paine si Italia e irezistibila chiar si pentru cei mai pretentiosi gurmanzi. Pe asta m-am bazat si eu cand m-am hotarat sa fac o tava de focaccia pufoasa pentru prietenii mei – unii vegetarieni, altii iubitori de proteine. Nu mai gatisem niciodata focaccia, dar aveam multa experienta la mancat, asa ca stiam exact ce e musai sa aiba – aluat pufos, ulei cu masura si ierburi. Si mai stiam ca e important sa fie mancata in primele 2-3 ore dupa ce e scoasa din cuptor.

Aveam optiunea sa folosesc un robot de bucatarie pentru framantat, dar am ales sa ma bucur putin de proces. Parca si vedeam italienii framantand aluatul pe o masa de lemn intr-o bucatarie de vara pe dealurile Toscanei. Mindfulness cum nicio ora de yoga nu poate sa ofere.

INGREDIENTE
750g faina 000
4 linguri gris
25g sare de Himalaya
75ml ulei masline
450g apa
1 lingura zahar
2 plicuri drojdie uscata
usturoi (optional)

Topping
Rosii cherry
Masline naturale (taiate felii sau fara samburi)
Rozmarin proaspat
Ulei de masline

MOD DE PREPARARE
Amesteci intr un vas faina, grisul, sarea, zaharul si drojdia. Apoi faci o gaura in mijloc si adaugi usor apa amestecata cu uleiul in timp ce plamadesti aluatul cu varful degetelor. Cand s-a incorporat tot lichidul, scoti aluatul din vas si il framanti timp de 10 minute pe un blat presarat cu faina, cat se activeze glutenul, adica aluatul sa devina elastic. Dupa ce ai terminat de framanatat, formeaza o bila din aluat, pune-l intr-un vas si lasa-l acoperit cu o folie de plastic pana isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora).

Intre timp, eu am pus in cuptor cativa catei de usturoi in coaja. In 10 minute au fost gata. Dupa ce s-au racit, i-am curatat si i-am taiat in felii subtri. Cand aluatul a crescut suficient, intinde-l cu mainile intr-o tava inalta, unsa in prealabil cu ulei si presarata cu putin gris si sare mai mare. Daca ai ales sa folosesti si usturoi, incorporeaza in aluat bucatile (eu le-am „pitit” in aluat dupa ce am intins foaia). Lasa aluatul la crescut in tava pentru inca o ora si apoi pune topping-ul. Incepi prin a unge usor suprafata focacciei cu ulei de masline. Apoi, cu degetele, fa loc in compozitie rosiilor si maslinelor, cat sa se cufunde putin. Presara rozmarinul amestecat anterior cu putin ulei de masline pentru a nu se arde. Daca e cazul, mai stropeste cu putin ulei, niciodata nu e prea mult.

Da tava la cuptor pentru 25 de minute la 220 grade (programul de prajituri cu aluat).  Pentru ultimele 3 minute poti sa folosesti si un program cu ventilator ca sa se rumeneasca putin rosiile.

Scoate focaccia din cuptor, stropeste-o cu putin ulei de masline si un strop de sare. Apoi acoper-o cu un prosop pentru 30 de minute. Tic tac, pufosenia e gata sa fie taiata si savurata alaturi de cei dragi. Merge bine cu branza pecorino sau branza de capra cu nuci de La Baciu si un pahar de vin alb.

LEAVE A COMMENT