Curry cu chiftelute de pui, lapte de cocos si unt de arahide #india
Il declar cel mai bun curry pe care l-am facut pana acum si abia astept editia Umami Brunch dedicata Indiei ca sa stergem impreuna platourile cu niste naan cald. Pana atunci, fiecare la el in bucatarie.
Chiar si aspectul o sa va surprinda. Dupa ce am gustat din el, imi tremurar mainile de pofta si nu am mai reusit sa ii suprind culorile si texturile armonioase. Dar va fi pe repeat, mai ales ca iar am gasit loboda rosie in piata, asa ca revin cu fotografii frumoase. Pana atunci puteti sa admirati bolul imbulinat de la Mica Cera
INGREDIENTE
Chiftelute
700g de pulpa de pui tocata (merge excelent si de curcan)
1 legatura de coriandru tocat foarte marunt
2 catei de usturoi tocat foarte foarte marunt
1cm de ghimbir proaspat tocat foarte foarte marunt
1,5 lingurite de sare
Sos curry
4 fire de ceapa verde
3 fire de usturoi verde sau 2 catei de usturoi
1cm de ghimbir tocat
1/2 ardei iute rosu
400ml lapte de cocos la conserva, adica nu d-ala cu cereale
200ml rosii la conserva (eu am avut puse de maica-mea la borcan) sau daca e vara, rosii de gradina fara coaja, tocate cuburi
1 lingurita de boabe de coriandru
1 lingurita de turmeric macinat
2-3 flori de nucșoară, dacă ai prin casă
1/2 linguriță de semințe de chimion
1 mână de frunze de lobodă roșie (fara codite) sau 3-4 frunze de măcris sau 1 mînă de spanac
1 linguriță cu vârf de unt de arahide
Optional
Sosul asta minunat nu poate sa ramana nici macar un strop in farfurie, asa ca fierbe niste orez basmati, simplu, cu sare si poate un pic de coaja de lime, ca deja ai multe arome in farfurie. Sau daca te simti in forma, poti sa faci niste naan. Iti las aici link catre o reteta faina.
MOD DE PREPARARE
Preîncalzeste cuptorul la 200 de grade cu ventilator.
Pune intr-un bol toate ingredientele pentru chiftele și omogenizeaza bine. Mana e sfantă, deci nu pierde vremea cu lingura.
Formeaza bilute cam de 3cm in diametru si aseaza-le intr-o tava in care ai pus hartie de copt.
Coace-le pentru aproximativ 20 de minute, cat sa fie 80% facute. Se vor mai gati apoi si in sos.
Toaca ceapa, usturoiul verde si ardeiul iute rondele, dar tine separat partea alba de la ceapa si usturoi. Pe ele le vom gati prima data.
Incinge o tigaie antiaderenta si pune boabele de coriandru, semintele de chimion si florile de nucsoara. Lasa-le 1-2 minute, cat sa le iasa aromele. Apoi muta-le intr-un mojar si piseaza-le grosier. Mie florile imi place sa le las intregi.
Pune in tigaie doua linguri de ulei de masline sau de cocos si imediat adauga si ceapa si usturoiul (partea alba), ca sa nu se arda. Caleste-le la foc mic pana devin usor transparente si apoi adauga ghimbirul si ardeiul iute. Dupa un minut, pune si condimentele proaspat pisate, turmericul si sare. Lasa-le sa li se activeze putin aromele si apoi adauga laptele de cocos si rosiile. Cand dau in clocot, adauga untul de arahide pe care inainte poti sa il amesteci cu 2-3 linguri de lichid fierbinte din tigaie, ca sa se incorporeze mai rapid.
Pune chiftelutele si mai lasa totul sa fiarba la foc mic pentru vreo 10 minute. Cu 2-3 minute inainte sa opresti, adauga frunzele de loboda (sau ce pui tu) si potriveste de sare. Și după ce le asezi frumos sau urăt în farfurie, nu uita să mai pui niște coriandru proaspăt. Niciodată nu e suficient.
Si mai las o dovada ca muream de pofta si n-am fost in stare sa am focusul in farfurie. Cel putin nu focusul camerei.