Cum sa iti gasesti bilete de avion ieftine spre destinatii de pe alte continente

TOUCH THE WORLD

Cum sa iti gasesti bilete de avion ieftine spre destinatii de pe alte continente

Daca ar fi sa alegem cea mai des intalnita intrebare pe care o primim despre calatoriile noastre, sigur asta ar fi: Voi cum va cautati biletele de avion?

De ce? Pentru ca noi calatorim destul de low-buget si in toate locurile in care am mers, cu exceptia Marocului (prima noastra iesire de pe continent), am dat pe bilet sub preturile pe care in mod normal o agentie le considera ca fiind super oferte. Am vazut multi calatori care se blocheaza in costul zborului si chiar e pacat, mai ales ca in multe destinatii costurile cu acomodarea si mancarea vor fi chiar mici.

Asa ca inarmeaza-te cu rabdare, pune banii pe cardul cu care poti face plati online, verifica sa ai limita de plati peste suma pe care estimezi ca o vei da pe bilet (noi am patit-o cu BT-ul in trecut si pana am schimbat-o, am pierdut o oferta foarte buna care expira la 00:00), ori mai simplu, pune banii direct in PayPal. Apoi citeste cum facem noi, poate te inspiri din experienta noastra, si … TOUCH THE WORLD

Intai destinatia sau oferta?

Desi stim multi prieteni care in functie de oferta isi aleg locul in care calatoresc, noi recunoastem ca suntem mai putin flexibili. Alegem destinatia, stabilim traseul orientativ – unde mergem, de cate zile avem nevoie, in ce perioada e bine sa mergi in locul respectiv (noi evitam perioadele ploioase sau friguroase) si apoi ne apucam de cautat zborurile. Modificam si noi partial traseul in functie de oferte. De exemplu, daca pentru calatoria in Vietnam am gasit cea mai buna optiune Bucuresti – Bangkok (Thailanda), atunci am profitat si am stat si 2 zile sa vizitam orasul, chiar daca initial nu ne propusesem sa il vedem.  Dar daca ai o lista mai lunga de destinatii si nu tii neaparat sa le vezi intr-o anumita ordine sau intr-o anumita perioada a vietii (pana in 30 de ani, inainte sa ai copii, cat inca nu cauti luxul sau confortul sporit, etc ), atunci poti sa urmaresti perioadele cu oferte si sa te hotarasti pe loc.

Care e cea mai buna perioada sa iti cumperi biletele?

In cazul companiilor de linie, in ultimii 2 ani, noi am observat ca cea mai buna perioada de cumparat bilete a devenit luna ianuarie. Vanzarile nu sunt atat de bune in mod natural, ca abia ce ne-am golit cardurile in decembrie, asa ca marile companii (Qatar, Air France, KLM) vin cu oferte aproape de nerefuzat, chiar in primele saptamani ale lunii ianuarie. Ofertele sunt in medie cu un discount de 30% din pretul normal. Atentie, e bine sa te uiti periodic ca sa stii ce inseamna pret normal.

De exemplu, zilele astea sunt oferte atat la KLM/Air France, cat si la Qatar.  Am facut cateva printscreen-uri pe pe site-urile lor si le-am marcat pe cele pe care noi le consideram bune. Dar vezi ca nu se ajunge  atat de usor la preturile afisate de ei, care sunt de obicei cele mai mici pe care le poti obtine.

 

Companiile low-cost, ideale pentru city break-uri si pentru zboruri directe, au oferte aproape trimestrial. Unele sunt bazate pe un pret minim exagerat (RyanAir), dar majoritatea are oferte pe baza de discount de maximum 20-30% din pretul normal (Blue Air, Wizz Air, Norwegian, Vueling, etc.). Noi folosim companiile low-cost si pentru a zbura in hub-ul de unde ne luam zbor bun pentru destinatiile indepartate. Atentie insa ce bagaje ai incluse si cat trebuie sa platesti suplimentar, mai ales la intoarcere, cand bagajele sunt mult mai grele.

De ce depind preturile biletelor?

Pretul biletelor depinde mai multi factori:

  •   Flexibilitatea datelor de plecare si sosire. Sunt anumite date din perioada de interes care sunt pur si simplu magice din punct de vedere al pretului, altele iadul pe pamant. Si le gasiti prin multe incercari. Iti ziceam mai sus de rabdare. De exemplu, pentru un zbor spre Santiago de Chile am observat ca intoarcerea pe 18 aprilie scotea biletul la un pret mult mai mic decat in orice alta combinatie. Astea inseamna ca te si obliga sa stai cumva un anumit numar de zile, ca per total combinatia pe care o faci sa fie buna. Pont: zborurile in zilele de marti sunt de obicei mai ieftine.
  •   Destinația. Companiile isi aleg periodic anumite destinațiile pe care vor sa le promoveze.
  •   Numarul biletelor disponibile cu pretul promotional. Numarul este de obicei foarte restrans, uneori chiar la 7-8 bilete.
  •   Cate zile stai intr-un loc. De obicei ofertele sunt pe perioade de sedere limitate la 60 de zile, impunand totodata si o durata minima de sedere.
  •   Hub-ul din care pleci. Zborurile din Romania nu sunt neaparat o combinatie buna. Mai degraba, dupa ce te hotarasti cam cu ce companie ai vrea sa zbori, adica cea care are ofertele cele mai bune pentru destinatia ta, cauta zbor din hub-ul ei, adica de unde este compania. De exemplu, KLM-ul cam are ofertele cele mai bune din Amsterdam, Air France-ul din Paris, Iberia din Madrid, etc. Un hub bun este si Frankfurt. Apoi iti cumperi un zbor cu low-cost pana in hub. Numai sa ai grija sa lasi suficient timp intre zboruri, ca sa nu ai surprize neplacute.

Ce motoare de cautare folosim?

Motorul de cautare de baza este Kayak.com, dar mai folosim  si skyscanner.com. Uneori mai modificam tara initiala pentru a beneficia de ofertele de pret ale tarii respective. Mai ales atunci cand incercam cu plecari din diferite hub-uri (Madrid, Paris, Hong Kong, Bangkok, Roma). In rest, majoritatea agregatoarelor dau cam aceleasi rezultate.

Companii care au oferte consacrate

  • Qatar pe Asia si pe anumite destinatii din Africa
  • AirFrance/KLM pe zona Caraibe, America de Sud, America de Nord
  • Lufthansa pe America de Nord
  • Iberia pe America de Sud

Cum gasesti zboruri cu companii de care nici nu stiai ca exista?

Risti sa zbori cu companii care nu fac parte din Big 5 sau Big10? Noi da 😉 Ca sa fie o companie ok, nu e neaparat nevoie sa fie in Top 10. O varianta sunt si companiile care fac zboruri charter spre destinatii de vacanta consacrate, tip resort. De exemplu, noi am zburat din Madrid spre Cancun cu WAMOS AIR la un pret foarte bun, 450 euro dus-intors. Am ajuns la ei dupa ce o agentie ni i-a  inclus intr-o conexiune de zbor cu Tarom-ul. I-am cautat si am vazut ca au preturi foarte bune pe zboruri continentale, dar doar in destinatii precum Punta Cana sau Cancun.

Zboruri cu escale sau fara?

Durata minima a unei escale poate sa fie si 50 minute, dar e cam la limita. Din punctul nostru de vedere o escala pentru un zbor fara probleme ar fi bine sa aiba cel putin doua ore.

Nu e neaparat mai ieftin un zbor cu escala, iar uneori poate fi singura optiune de zbor pentru zilele alese. Atentie si la costurile suplimentare pe care le poate aduce o escala: cafelele, gustarile si revistele maresc costul vacantei.

Din Romania este aproape imposibil sa iei un zbor continental care sa nu fie cu escala. Bucurestiul este hub doar pentru Tarom, restul companiilor care zboara la noi reusind sa transfere pasagerii in hub-urile proprii pentru a pleca mai departe, de aceea o sa vedeti aglomeratii la orele de varf pentru zborurile catre hub-urile mari, zboruri care fac legatura cu principalele curse intercontinentale.

Cam asa ne cautam noi biletele. Voi? Mai aveti si alte trucuri?

Cuba – tips & tricks

Pastele in lume

LEAVE A COMMENT