Cum a fost la Maize – restaurantul clasat pe primul loc in ghidul Gault&Millau Romania

TOUCH THE WORLD

Cum a fost la Maize – restaurantul clasat pe primul loc in ghidul Gault&Millau Romania

Cand am mers la Maize, saptamana trecuta, nu aveam cum sa stim ca avea sa fie numit cel mai bun restaurant din Romania conform proaspat-lansatului ghid frantuzesc Gault&Millau.  Dupa 5 luni de evaluare, cateva sute de vizite in peste aproape 150 de restaurante si localuri pop din Romania, Maize – farm to table si Chef Alex  Petriceanu au primit cel mai mare punctaj si implicit titulatura de Bucatarul anului 2018. Este prima editie a ghidului Gault&Millau (pronuntat go-mio, in caz ca si tie iti da batai de cap) in Romania si credem noi, un pas foarte mare inainte atat pentru industria de HoReCa, cat si pentru consumatori. Mai ales ca din pacate pe Romania, site-uri precum Trip Advisor nu oglindesc intocmai calitatea produselor si experienta pe care o poti avea in restaurante, iar alte site-uri romanesti de profil indraznim sa spunem ca nu le putem lua drept reper. Asteptam cu nerabdare ghidul, mai ales ca in cateva zile va fi disponibil online. Dar pana atunci sa va povestim cum a fost pentru noi vizita la Maize.

 

Locul si atmosfera

Situat la mansarda unei case de pe strada Paris, Maize pare initial greu de reperat, mai ales ca in liftul care te duce in locul cu pricina nu apare nicio informatie. Noi citisem pe un site ca este la mansarda, asa ca am apasat butonul care ne ducea cel mai departe.

Ajunsi in restaurant, primul lucru care ne-a frapat a fost numarul mare de camasi albe care se invarteau in jurul farfuriilor precum furnicile. Apoi te izbeste mirosul de mancare, pentru ca bucataria la Maize este deschisa, astfel incat sa poti vedea live cum ti se prepara mancarea. Restaurant este mic, in jur de 50 de locuri, si este impartit pe 4 zone: Locurile la bar – aici poti sa vezi cel mai de aproape cum sfaraie preparatele pe gratarul cu lemne. Am avut o experienta asemanatoare in Buenos Aires, asa ca ne-a parut rau ca nu am rezervat aceste locuri, chiar daca pleci acasa afumat bine. Mesele paralele cu barul – aici am stat noi si e cumva varianta de mijloc. Poti vedea cu usurinta ce se intampla in bucatarie, dar ai mai multa intimitate. Sunt si doua usi glisante care iti ofera senzatia ca esti pe terasa. Zona cu canapele – aproape de terasa, am inteles ca a fost gandita ca o zona de lounge. Terasa – cred ca aici era doar o singura masa, deci probabil cea mai curtata, mai ales vara.

Locul cu totul este foarte cozy, modern, aerisit. Ne-au placut foarte mult obiectele din lemn despre care am citit ca sunt facute de Iulian Barbuceanu si vesela, la randul ei made in RO de Victoria Cojocariu. Aperitivele sunt servite pe fan, alt lucru interesant si socant aici.

Maize_storiestoshare

Maize_storiestoshare

 

Conceptul  farm to table

Asa cum ii spune si numele, presupune ca produsele sa ajunga de la fermieri direct in farfuria clientului, fara alti intermediari si fara distante lungi de parcurs intre acestia. In felul acesta asiguri calitatea si prospetimea produselor. Atat in meniu, cat si pe site-ul lor sunt mentionati cativa furnizori precum Legume Fericite, Valeputna si Transilvania Lactate. Din cate am citit in presa, inca nu putem vorbi de un concept 100% farm to table, dar cred ca lucrurile vor evolua si mai mult la Maize.

Maize_storiestoshare

 

Chef Alex Petricean

Produsul Masterchef, Alex Petricean a accelerat in 5 ani cat altii in zeci de ani, am spune noi. Dupa concurs, a fost ucenic la Radisson Blu Bucuresti, apoi a facut parte din echipa lui chef Florin Dumitrescu la Morgan La Dud, a testat un concept de restaurant cu un alt coleg de la Masterchef, a condus un restaurant in Craiova, a lucrat apoi la E3 Entourage, la Atra, plus cateva experiente la restaurante cu stele Michelin din Italia si Suedia. Acum conduce bucataria de la Maize dupa cateva cautari ale proprietarilor (au mai fost si alti chefi care au avut acest rol pana la deschiderea oficiala).

Maize_storiestoshare

 

Mancarea

In primul rand vorbim de mancare facuta cu ingrediente de foarte buna calitate, careia i s-a acordat mult timp si atentie. Nu e nevoie sa fii specialist pentru a remarca diversitatea de gusturi si texturi din fiecare farfurie. Apoi mai tragi cu ochiul si la gasca de chefi care se aduna ca un ciorchine in jurul cate unei farfurii si nu poti sa nu te intrebi in gluma de cati chefi e nevoie pentru a face un preparat la Maize. Dar daca modelul gastronomic este si unul sustenabil financiar, atunci e perfect.

Pe scurt, ne-a placut mult mancarea la Maize. Mai avem multe preparate de testat si speram sa reusim sa facem asta, pentru ca meniul este sezonier. Aperitivele ne-au placut mai mult decat felurile principale, in special smantana afumata cu chipsuri crocante din legume si lipiute cu maia. In rest ne-am axat pe New Romanian Cuisine – burger romanesc (o scoverga umpluta cu carne de vita, cascava de pe Valea Doftanei, varza calita si mustar), Supa gulas (cu chiftele de carne si chipsuri de cartofi) si Zupa cu taitei de casa (foarte gustoasa, dar extraordinar de mica). Data viitoare ne-am propus sa incercam caracatita ciobaneasca si deserturile.

E greu sa spui ceva de rau despre mancare, mai ales dupa credibilitatea pe care i-o aduce locul ocupat in ghidul Gault&Millau, dar ce nu ne-a placut este ca pentru toti cei care eram la masa 80% dintre preparate le-am considerat prea sarate. Acelasi feedback l-am citit si intr-o alta recenzie.

Exista o diversitate mare de bauturi alcoolice si non-alcoolice. pentru ca eram cu masina, ne-am bucurat de o limonada cu zmeura proaspata si de apa minerala cu rozmarin – noua noastra obsesie.

Maize_storiestoshare

Maize_storiestoshare

 

Preturile

Cu singuranta se aliniaza cu restaurantele scumpe din Bucuresti, dar daca ne uitam cu cine concureaza, atunci probabil are preturile mai jos decat adversarii. Ca sa iti faci o imagine – aperitivele sunt intre 30 si 50 de lei, pestele intre 80 si 110, burgerul 50 lei. Poti vedea online meniul de mancare.

Cu siguranta vrem sa ne mai intoarcem la Maize si speram ca experienta gastronomica sa fie din ce in ce mai faina.

LEAVE A COMMENT