Cuba – tips & tricks

TOUCH THE WORLD

Cuba – tips & tricks

Cuba este o destinatie exotica cu adevarat, de la care te astepti sa te surprinda inca din prima clipa, de la salsa la arhitectura coloniala sau plajele izolate de vis, te simti pregatit sa fii suprins. Daca vrei sa experimentezi pe cont propriu si cu zambetul pe buze Cuba, fara a te simti pacalit sau ingrijorat  de bunatatea si bucuria localnicilor, am adunat pentru tine in acest articol informatii pe care noi le consideram valoroase si pe care ni le-am fi dorit sa le stim pe toate inainte de a ajunge acolo, o parte fiind spuse de prieteni care au fost inaintea noastra, o alta de pe alte bloguri sau site-uri și o parte descoperite de noi direct la fata locului. Cuba este intr-o schimbare atat de mare si rapida incat sfaturile din 2019 pot fi depasite in 2-3 ani.

Viza

Ai nevoie de viza pentru Cuba.

Modalitatea de obținere a vizier depinde de unde vei avea escala  sau zborul direct în Cuba. Dacă zbori prin Statele Unite ale Americii pentru viza trebuie sa iei legatura cu cei de la compania aeriana folosita(nu stim mai multe detalii, noi am zburat prin Turcia). Daca zbori din sau prin orice alta tara cu exceptia Statelor Unite trebuie sa iti iei viza de la ambasada Cubei din Bucuresti. Noi am dat anterior mail la protocolo@embacuba.ro, iar raspunsul primit a continut toate informatiile necesare astfel incat la ambasada sa nu pierdem timp.

 

Pentru obtinerea vizei turistice sunt necesare urmatoarele documente:
  • Pasaport valabil cel putin 6 luni  (este permis si pasaport temporar)
  • Copie dupa rezervarea de avion sau bilet
  • Copie dupa asigurarea medicala de calatorie
  • Formularul completat si semnat de turist (Planilla)
  • Taxa consulara de 47 de euro (  dovada de la Banca de  depunere a sumei in euro.  Numai sucursale ale Raiffeisen Bank.  Cont Nr. RO51 RZBR 0000 0600 0869 5622, Titular AMBASADA REPUBLICII CUBA (achitati separat comisionul  bancii).

 

Pentru a evita sa platesti de doua sau mai multe ori comisionul (care era in 2019 de 3 euro) bancii, poti plati pe o singura chitanta pentru ambele persoane cu numele depunatorului.
Cele de mai sus pot fi trimise prin curierat (Fancurier, Urgentcargus, etc.)  asumandu-va spezele postale. Sau reprezentant touroperator.
Adresa  de corespondenta este:str. Nicolae Caranfil nr.  73, Intrarea Ghe. Simionescu, Sector 1, Bucuresti.
Orar vize:  luni-joi, intre orele 9-12. Viza se elibereaza pe loc daca depunerea taxei s’a facut cu cel putin 24 de ore inainte de prezentarea documentelor la Ambasada.
Daca titularul pasaportului  se prezinta personal, taxa este 22 euro (de asemenea, dovada de la banca  de depunere a sumei). Tot 22 euro este taxa pentru  copiii minori daca se prezinta unul dintre parinti, fara a fi necesara presenta minorului.
IMPORTANT:
Suma depusa trebuie sa fie  exacta, respectiv 47 euro sau 22 euro daca va prezentati personal.(Atentie sa  adaugati  comisionul bancar)
Pentru cetatenii straini o copie a documentului de sedere in Romania
Nu se acorda viza daca intrarea in Cuba  este direct de pe teritoriul SUA, In acest caz trebuie sa va adresati companiei care va transporta din SUA in Cuba.(avión).

 

Transport

 

De la aeroport:

NEK08786

Foloseste taxiul, indiferent ca il rezervi anterior sau il iei direct de la aeroport.
Nu e necesar sa rezervi taxi înainte, toți au același preț, 25 CUC.
Nu exista transport public de la aeroport decât o data la 2 ore și e un autobuz nerecomandabil, cu burduf și multe furturi din buzunar.
Au o reclamă în aeroport in care iți spun că poți plăti taxiul cu ajutorul cardului.

 

Intre orașe:

NEK09870

Din Havana sau spre ai în fiecare zi autobuze de la toate cele 3 mari companii: Viazul, Transtur și Transgaviota, același preț pe toate  rutele sau taxi colectivos(nou sau vechi după cum se nimerește)-2h.30 durata.
Spre Havana e mai comod cu autobuzul pentru ca ai un orar prestabilit, autobuzele sunt noi, Yutong, iar confortul e sporit, iar distanta până  la stația de plecare e mica în celelalte orașe.
E de preferat sa rezervi transportul pentru următoarea destinație din prima zi când ajungi pentru a putea alege exact la ce ora pleci în cazul în care sunt mai multe curse sau pentru a prinde efectiv loc și a nu apela pe ultima sută la un colectivos, deși nu e nicio problemă cu ei.
Din Vinales în Trinidad exista pauza de masa unde costa 10 CUC de persoana bufetul, mâncare bună. Nu merita sa iti iei mancare de la cazare sau chestii pentru drum înainte decât dacă îți iei fructe.
De evitat viazul, autobuze multe vechi cu miros de îmbâcsit și uzate, de preferat Transgaviota sau Transtur
E ok sa iti negociezi și stabilești colectivos și de pe stradă de la cei care tot striga colectivos, colectivos. Singurul risc este sa nu vina sa te ia, dar de cele mai multe ori se țin de cuvânt, e mai ales în interesul lor plus ca prețul e ca la autobuz. Trebuie doar sa ai adresa exactă de unde sa te ia. E mai comod autobuzul, dar mai rapid și eficient Colectivos, te ia și te lasă la cazare.

 

În orașe:

NEK08817

Havana

NEK09630

Indiferent unde stai în Havana te poți deplasa ieftin(5Cup/moneda National dacă folosești autocarele Metro Trans sau 1 cuc dacă folosești colectivos/taxi Libre acele mașini clasice) în centrul vechi.
În centrul vechi nu e necesar transport public.
Bicitaxi pleacă de la 10/20 moneda National sau 1 CUC.
Decapotabilele de epocă 50 CUC o oră.
Taxi normal costa intre 7-10 CUC pana în Miramar sau la plaja.
Indiferent unde stai în Havana te poți deplasa ieftin, 5Cup/moneda National dacă folosești autocarele Metro Trans  pe rutele prestabilite, 1 cuc dacă folosești colectivos/taxi Libre (acele mașini clasice). Din cartiere. Havana central/vedado sau 2-3 cuc din Miramar (Miramar e cam departe sa stai dacă vizitezi Havana) .

 

Vinales

SIL00012

SIL00687-Pano

Cu doar 25 CUC pe zi poti inchiria un scuter si vizita de unul singur zona rurala.

IMG_20191203_143301

Poți închiria și biciclete, distantele standard sunt de maxim 16 km pana la un obiectiv.
Exista și taxiuri care te pot duce la obiective pentru sume modice.
Excursia calare e 5 CUC pe ora și durează cam 4-5 ore din care călare stai efectiv cam 2 ore.

 

Trinidad

SIL01518

Totul e aproape, mergi pe jos.
La plaja e mai ieftin cu colectivos, dar nu știu cum sa îl chemi înapoi, noi am folosit autobuzul de plaja (5 CUC/pers) orar fix și clar.
Excursii la munte pentru cascade la tot pasul, după ce negociezi cu 3 oameni  diferiți, decide-te cu ci e mergi și pe tru ce preț, oferta exista din plin.
La cascade e taxa de intrare individuala pe lângă prețul excursiei.
Plimba-te le străzile pietruite și intra în casele oamenilor pentru a studia oferta de suveniruri sau a exponatelor de artă.

 

Cienfuegos:

SIL01915

Autobuzul local dacă te nimerești în stație e 1 MN pana în Ponta Gorda.
Cu 2 CUC iei taxiul normal, bicitaxi cer 3CUC.
In rest prin oraș nu ai nevoie de mijloc de transport.

 

Cazare

IMG_20191209_193651

Airbnb funcționează perfect
Micul dejun costa 5 CUC și e la fel peste tot, doar ca în Vinales ai mai multe fructe și legume
Spune-i gazdei preferințele legate de micul dejun și poate deveni mai copios, fie ca vrei avocado sau mai multe fructe sau orice altceva, dacă mai scoți din produse poți chiar negocia un pic prețul micului dejun.

 

Bani

NEK08778

 

Banii se schimba ușor la banca sau la aeroport, diferența e nesimnificativa dacă schimbi la aeroport, la momentul excursie noastre cursul era 1.06 CUC la aeroport și 1.07 CUC în oraș pentru 1 euro.
La aeroport au bancomate pentru schimb valutar, foarte simplu pentru schimbat valuta. Nu uita dolarii americani sunt comisionati cu 10%.
1 Euro = 1 CUC sau 25 CUP (MN-moneda national). Majoritatea produselor se cumpara in CUC, dar uneori poti cumpara si in CUP (MN) dar la aceeasi paritate.
În moneda national/CUP nu prea ai ce plăti, cu excepția transportului în oraș și dacă iti cumperi din magazinele lor alea stradale (apa, biscuiți, napolitane, inghetata la Copella) sau din piață/stradă fructe, dar vei primi foarte multe refuzuri in folosirea lor.
Recomandam pentru o vacanta de 10 zile sa schimbi la o cadeca maxim 50Euro in CUP.
Poți plăti cu cardul băutura și țigările pe care le cumperi de la magazinul specializat din Hotelul Iberostar din Parcul Central din Havana, comisionul este sub 3 euro pe tranzacție.
Dacă un preț ți se pare prea mare nu-l plăti direct, detaliază costurile, s-ar putea sa fii păcălit. Încearcă și ei cât și cu ce pot să  păcălească turistul.
Cadeca sunt deschise și în weekend, inclusiv în Trinidad. In Vinales nu am văzut cadeca, poate există dar noi nu am văzut-o, nici nu am căutat-o.
Au început sa apara POS-urile pentru plata cu cardul, dar sunt încă atât de rare încât par inexistente.
Cu scosul de la bancomat e loterie, multe ATM-uri sunt golite de bani zilnic, deci e posibil sa încerci 3-5 bancomate înainte sa găsești unul cu bani. La 200 cuc au retras 206 USD.

 

Altele

NEK09729

Nu cumpara suveniruri în primele 3 zile, acomodeaza-te cu preturile și negocierea.
Cumpără suveniruri din Vinales și acolo negociază  la jumătate și apoi plătește cam cât de mult vrei dacă nu merge prima variantă.
Un pranz în Havana pleaca de la 10-12 CUC (într-un palladar) cu o bautura inclusa, iar la barurile mai occidentale de la 15-17 CUC fără bautura inclusa.
O apa la 0.5l e un 1 cuc iar una la 1.5l 2 cuc maxim prin locurile turistice, dar la magazinele Panamericana sau Casa de Agua apa la 1,5 l e 0.70 cuc.
Haine: cel putin o pelerina de ploaie și o geaca subtire de puf sau softsheel pentru serile mai friguroase sau zonele mai muntoase, indiferent de perioada anului. In rest pantaloni scurti, sandale, rochii și ceva mai elegant pentru o ieșire seara pe terasele hotelurilor.
Cumpără țigări doar de la magazinele specializate, nu stradal sau de la asa zișii angajați ai fabricii.
Băutura are același preț peste tot, indiferent de magazin sau oraș, nu la Bar.
Descarca maps.me sau googlemaps offline pentru Cuba.
Suveniruri găsești peste tot, în Trinidad mai multe haine din in sau bumbac albe și multe fețe de masă lucrate manual, plus galerii de artă, iar în Vinales și Havana aceleași suveniruri, mai scumpe în Havana. Cele mai bune preturi le-am găsit în Trinidad. Negociați la sange, dacă nu va convine prețul cu siguranță veți găsi același produs și la alt magazin. Dacă ai cumparat un produs de la un magazin de obicei fac discount pentru al doilea, treilea.
Cocktail-ul la 1 cuc e mic, maxim 100 ml și la un pahar de plastic(în Vinales și în Trinidad)
Rețeaua de Wi-Fi este în  expansiune, multe casa particulares având acum Wi-Fi unde sa te conectezi tot cu ajutorul cartelei Etecsa, cu timp limitat.

SIL00775

Cuba are ceva cu totul aparte, iar ceea ce azi e nou in scurt timp va deveni comun sau vechi. Daca acum 2 ani Airbnb nu exista, astazi este peste tot, asa ca o parere actualizata a cuiva care a fost recent ajuta sa completeze informatiile descoperite de noi.

LEAVE A COMMENT