Crumble cu căpșuni, rubarbă, fulgi de migdale și cardamon #mareabritanie
Povestea acestui desert rapid a început în Marea Britanie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca o alternativă mai ieftină pentru placinte, iar eu aș adăuga și mai rapidă. Practic pui niște fructe într-o tavă, adaugi un amestec de făina, ceva crocant (nuci, cereale, etc), zahăr, unt topit și ce condimente vrei tu și aia e.
Mie îmi place mult varianta asta un pic mai prăjitură, adică cu un blat pufos care să susțină aromele fructelor și care să meargă perfect pe post de mic dejun. Dar sigur că poți să îl scoți din ecuație.
INGREDIENTE
Crumble
120g unt topit
150 zahăr brut sau brun
90g faină
100g fulgi de migdale sau faină de migdale
30g fulgi de cocos (la secțiunea bio la Mega găsești unii mai mari)
1/4 lingurită sare
1/2 linguriță cardamon
1/2 linguriță ghimbir ras (opțional)
Fructe
250g rubarbă taiata bucati de 1cm
250g capșuni tăiate bucăți de 0.5cm
25g zahăr
30g făină de tapioca sau amidon de porumb
2 lingurițe zeamă de lămâie
2 fire de mentă tocate grosier (fără tulpină)
un praf de sare
Blat
185g făină
3/4 linguriță praf de copt
1/4 linguriță sare
160g unt la temperatura camerei
220g zahăr pudră
3 ouă mari
1 linguriță cardamon
MOD DE PREPARARE
Încălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilator. Unge cu puțină grăsime o tavă cu diametrul de 23cm și fund detașabil și îmbrac-o în hârtie de copt.
Crumble
Amestecă toate ingredientele într-un bol folosind mâinile sau o lingură de lemn până se umezește tot amestecul și se formează bulgărași.
Fructe
Pune toate ingredientele într-un bol și amestecă ușor.
Blat
Amestecă făina, sarea, praful de copt și cardamonul într-un bol. În alt recipient pune untul și zahărul pudră și cu ajutorul unui mixer, amestecă compoziția pentru 3 minute la viteză medie spre mare până devine pufos și deschis la culoare. Adaugă ouăle pe rând și amestecă bine după fiecare ou. Apoi pune îngredientele uscate și mixează până se omogenizează.
Mută compoziția în tavă, nivelează-o cu o lingură sau cu o spatulă, asează amestecul de fructe și presară crumble-ul pe deasupra cât să acoperi bine fructele.
Dă tava la cuptor pentru 70 de minute. Când e gata, suprafața trebuie să fie ușor maronie și scobitoarea infiptă în mijlocul prăjiturii va fi doar cu câteva fărâme de aluat. Eu am urmarit-o după 45 de minyte ca să mă asigur că nu se arde deasupra. Dacă vezi că se întîmplă asta, pune o folie de aluminiu deasupra.
Lasă prajitura să se racească complet înainte să o scoți din tavă și să mănânci cu poftă. Poți să pui deasupra și o lingură de smântână grasă sau iaurt grecesc cu puțin zahăr sau miere.