Croque Madame și Croque Monsieur #Franta
Croque imi aminteste de stilul frantuzesc atat de simplu si de efect. Pui impreuna niste elemente clasice si rezultatul este wow. Recunosc ca la Umami Brunch – Vive la France nu m-am abtinut si l-am accesorizat cu niste sfecla coapta. Dar mai intai povestea.
Croque Monsieur se spune ca a aparut, la fel ca toate lucrurile bune, din greseala. Niste muncitori si-au uitat sandwich-urile langa radiator si cand s-au intors, branza era topita si sandwich-ul crocant.
Croque Madame are o latura un pic mai boema, diferenta dintre Ea si El fiind doar oul-ochi pus deasupra, pe care francezii l-au asemanat cu palaria unei doamne.
INGREDIENTE
2 felii de paine toast (Pain de mie, adica paine de miez. Noi am luat de la Grain Trip)
2-3 felii subtiri de jambon de porc copt (In mod normal se face cu sunca presata, dar recunosc ca nu am gasit una sa nu contina dextroza, zahar si alte prostii. In cele din urma am ales jambonul copt de La Baciu, dar merge si alte carnuri, inclusiv de pasare, care sa nu fie uscate si nici prea afumate)
30g de branza Comté rasa (eu am luat de la Mega Concept Store, maturata 12 luni)
2 felii de sfeclă coaptă (optional, dar promit ca e wow)
sos Béchamel (noi l-am facut in casa, reteta aici, dar merge si fara. Nu ca stricati croque-ul cu variante din comert)
unt
mustar Dijon
MOD DE PREPARARE
Daca alegi varianta cu sfecla, atunci ai nevoie de doua ore in plus. Poti sa faci asta si cu 1-2 zile inainte. Eu m-am inspirat din cursul lui Massimo Bottura si am zis ca e accesoriu perfect pentru Croque. Nu da doar culoare, ci si balanseaza excelent gustul carnii si al branzei topite. Incalzeste cuptorul la 200 de grade, spala o sfecla rosie mai mare, sterge-o de apa, apoi aseaza-o pe o folie de aluminiu, pune peste ea 2 lingurite de seara grunjoasa si 1 lingura de ulei si impacheteaz-o bine. Uita-o la cuptor pentru fix 2 ore. Cand e gata, lasa-o putin sa se raceasca ca sa nu te frigi, i-ai coaja si taie-o in bucati foarte subtiri.
Reteta de sos Béchamel o gasesti aici. Recunosc ca m-a speriat putin lumea ca e greu de facut, dar pentru prima experienta iti sugerez sa iti mai iei un ajutor in bucatarie si o sa ai parte de cel mai bun Béchamel. Daca nu aveam 50 de oameni care asteptau aceste croque-uri, nu stiu daca mai ramanea ceva.
Unge feliile de paine pe interior cu sos Béchamel sau cu unt daca nu ai facut sosul. Aseaza jambonul si daca ai felii mai mici, dar musai subtiri, calculeaza doar sa se petreaca putin. Nu vrei ca gustul de carne sa domine, ci de fapt cauti o balanta intre arome. Unge carnea pe toata suprafata cu foarte putin mustar Dijon, pune 2 felii de sfecla rosie si 1/2 din branza rasa si aseaza cealalta felile de paine. Unge sandwich-ul pe exterior cu unt topit si daca ai sandwich maker sau ceva asemanator, coace-l pentru aprox 1 minut pe treapta mare, ca sa devina crocant. Merge la fel de bine si pe o tigaie antiaderenta sau pe o plita de fonta si eventual il mai presezi putin cu o paleta. Daca ai musafiri, poti sa le prepari pana in acest punct, iar cand sunteti gata sa mancati, incalzesti cuptorul la 200 grade pe program cu ventilatie sau pe grill, pui deasupra sandwich-urilor un strat de sos Béchamel (acopera si coaja feliei de paine de sus ca sa nu se arda) si branza care ti-a mai ramas si le dai la cuptor pentru aprox. doua minute sau pana branza se topeste si devine putin rumena. Ajuta daca pui tava mai sus.
Merge si o salata de frunze sau de microplante alaturi.
Acest preparat a fost inclus in meniul Umami Brunch – Vive la France.
Umami Brunch este un concept de eveniment lunar dedicat food lover-ilor și organizat sub forma unui tasting table pe care se regăsesc gusturi specifice diverselor locuri din lume, în funcție de tematica fiecărui eveniment (de fiecare data, bucataria altei tari), dar și comfort food, adică acele preparate care ne amintesc de acasă. Daca vrei sa fii la curent cu urmatoarele editii Umami Brunch, da join comunitatii food loverilor.