Conopidă întreagă coaptă ca-n #israel

TOUCH THE WORLD

Conopidă întreagă coaptă ca-n #israel

Cât de des ți se întâmplă să mănânci o floare? Dar o floare coaptă? Dar o floare coaptă care să își și păstreze forma? Și mai mult, să fie și delicioasă?

N-am crezut până n-am primit una. Pusă frumos în ziar, cum am primit și primele flori de la soțul meu, pe vremea când nu era asta o modă. Doar că de data asta, nu am primit floarea de la el, ci de la Eyal Shani, unul dintre chefii care au contribuit la poziționarea Tel Aviv-ului în turismul gastronomic. Am povestit pe larg aici.

Despre faimoasa conopidă întreagă citisem de ceva vreme, așa că am pus-o printre primele preparate de testat în Tel Aviv, m-am îndrăgostit iremediabil de ea și apoi am inclus-o în meniul ediției pilot Umami Brunch.

Pentru cei care nu știți încă, ideea Umami a prins viață imediat după întoarcerea din Tel Aviv. Luni ne-am întors și duminica am făcut primul Umami pentru gașca noastră de prieteni, cu tema A taste of Israel. 

Cum totul s-a întâmplat peste noapte, cele aproape 20 de preparate le-am gătit fără nici măcar să îmi fac un plan. Am scris pe o foaie direcția preparatelor, nici măcar unul dintre ele testat anterior, și am gătit.

La fel s-a întâmplat și cu conopida asta. Prima dată, am gătit-o cum am crezut eu că ar putea să ajungă ca cea pe care o mâncasem în Israel, iar abia apoi, la câteva luni, am zis să văd cum o fac alții. Am încercat să mai aplic din sfaturi, dar eu prefer în continuare metoda inițială pe care o explic și mai jos.

Înainte de rețetă, ține cont de trei lucruri esențiale:

  1. Alege o conopidă mică sau medie, cu cât mai multe frunze și foarte fresh, adică frunzele verzi și floarea tare și fără puncte maronii (în sezon, eu cumpăr din piață)
  2. Nu o fierbe prea mult. Gândește-te că această floare poate fi mâncată și crudă, deci ce faci acum e doar să înmoi puțin tulpina și să o sărezi și în interior înainte să meargă la cuptor.
  3. Las-o să se usuce bine înainte să o ungi cu ulei și să o bagi la cuptor. Eu mai nou folosesc o tavă cu grătar de la Ikea și în felul ăsta orice se mai scurge ulterior, nu mai înmoaie conopida.

 

INGREDIENTE
1 conopidă (vezi mai sus explicațiile de la punctul 1)
ulei de măsline
sare
opțional: condimente

 

MOD DE PREPARARE
Preînzălzește cuptorul la 200 de grade cu ventilator.

Într-o oală care să acomodeze cu ușurință conopida, pune apă la fiert (cam 3/4). Când apă dă în clocot, pune sare. Aproximativ 10g/L.

Între timp, pregătește conopida. Cotorul este cel care ține floretele împreună, dar e nevoie să tai totuși din el, cu grijă, astfel încât conopida să poată sta dreaptă în cuptor, dar și pentru a se găti uniform. Te sfătuiesc să tai puțin câte puțin, drept și să încerci să lași câte 2 frunze suprapuse, acelea mai fine care îmbracă floarea. Apoi, cu un cuțit ascuțit în vârf și cu lamă subțire, crestează în cruce cotorul conopidei, dar nu mai adânc de 2cm. Faci asta ca să între mai ușor apa și să se gătească tulpina floretelor, care-i cea mai tare parte. Dar ai grijă să nu faci crestăturile prea late că apoi o să se descompună conopida.

Scufundă conopida în apa în care ai dizolvat deja sarea și las-o să fiarbă cu cotorul în jos aproximativ 10-15 minute, în funcție de dimensiunea conopidei. Mai bine mai puțin decât mai mult. Gândește-te că în etapa asta o gătești 20%.

Ajută-te de două palete sau linguri de lemn și scoate conopida cu foarte mare grijă să nu rupi frunzele, fie direct pe grătarul așezat într-o tavă, fie într-o sită mai mare. Las-o să se scurgă bine bine, iar apoi unge-o  cu ulei pe toată suprafața, inclusiv frunzele. Cel mai eficient e direct cu mâinile. În momentul ăsta, fiind lipicioasă, poți să îi și fixezi frunzele pe floare. Iar dacă vrei să folosești și condimente, atunci amestecă-le înainte cu uleiul. Eu prefer să fac separat un sos ca să îi potențez gustul..

Presară 1/2 linguriță de sare pe toată suprafața și dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când conopida e rumenă. E nevoie să o monitorizezi în timpul ăsta pentru că depinde mult de cuptor. Dacă vezi că încă de la început se arde, poți să scazi temperatura cu 10 grade. La fel, dacă nu se rumenește uniform, întoarce tava la jumătatea timpului, ori chiar de două ori.

Mănânc-o cu un sos simplu de tahina (2 linguri de tahina, un cățel mic de usturoi pisat, puțină zeamă de lămâie și stropi de apă până ajunge la consistența dorită) sau cu câteva linguri de gras peste el. La fel de bine se potrivește cu un sos chermoula ca cel de aici. Iar dacă pui și cotletele astea de berbecuț alături, o să devină mâncarea ta preferată.

 

 

LEAVE A COMMENT