Cina la Jamie Oliver’s Fifteen din Londra
Il iubesc pe Jamie Oliver, asa ca nu puteam sa ratez sansa de a merge la primul lui restaurant. In Londra mai exista si lantul de restaurante in sistem franciza, Jamie’s Italian, insa Fifteen este cu adevarat considerat restaurantul lui de semnatura.
Localizare si design
Restaurantul nu este tocmai central, probabil pentru ca la momentul respectiv, 2002, Jamie nu isi permitea mai mult (presupunem noi). Cladirea insa este plina de sarm londonez. Geamuri tip vitrina, lumini ambientale, design usor industrial dar totusi cozy si confortabil. Singurul lucru care nu ne-a placut a fost frigul pe care l-am simtit tot timpul, desi ne-am mutat la o masa pitita dupa un zid si departe de intrare. Dar asta e un sentiment pe care il ai mai mereu in Londra.
Customer experience
Stuff-ul este foarte atent, cu roluri clar definite si reusesc sa fie mereu acolo, fara sa fie deranjant de prezenti. Cand ajungi te intreaba daca vrei sa mergi prima data la bar sa bei ceva si apoi sa te conduca la masa, Ne-a placut la nebunie sa descoperim ca in echipa erau 4 romani. Noi am interactionat cu barmanul si apoi cu ospatarul care ne-a servit, Dani. Ne-a placut mult entuziasmul si eleganta cu care ne-a salutat in romana si ne-a spus ca se bucura sa ne serveasca. Lucrase in Cipru multi ani, prima data ca bucatar si apoi ca ospatar. Venise in Londra pentru ca se castiga mai bine, dar si-a dorit foarte mult sa lucreze in restaurantul lui Jamie Oliver pentru ca il admira foarte mult. Ne-a marturisit ca l-a intalnit de cateva ori pe Jamie, ultima data la petrecerea de 15 ani a restaurantului, si ca este foarte modest – “Mereu ii intreba pe oamenii din bucatarie daca ii poate ajuta cu ceva.” Pentru ca sarbatoream ziua lui Adi de nastere, am primit si o supriza dulce, mica dar dulce.
Preparate
Meniul este unul specific restaurantelor gourmet, adica suficient de scurt cat sa intre pe o singura pagina. Robbin Holmgren este chef-ul din spatele preparatelor creative si din cate am inteles de la Gabi, ospatarul nostru roman, Jamie chiar ii lasa libertate totala. Toate preparate pe care le-am ales au fost foarte bune, dar recunoastem ca in Africa de Sud am avut cel putin 3 locuri care l-a depasit fara indoiala (am scris aici despre aceste restaurante). Ne-a placut si ca portiile au fost moderate, deci nu va ganditi ca veti avea parte de 3 frunze intr-o farfurie.
In ordine: Cripsy pig’s cheek with roast red pepper, tomatoes and horseradish | Iberico pork with jerusalem artichoke, chanterelles mushrooms and smoked lardo | Short rib with burnt celeriac, smoked bone marrow and chive | Tiramisu (reinterpretat :D)
Preturi
Cu siguranta preturile sunt mari, insa sa nu uitam ca suntem intr-un restaurant gourmet din Londra si in plus, detinut de unul dintre cei mai faimosi chefi din lume. Nu am simtit insa niciun moment ca ar conditiona in vreun fel clientul sa consume de vreo amnumita suma sau sa iti sugereze sa cumperi si starters si garnituri si desert si si si. Chiar din contra. Iar ca sa iti faci o imagine despre preturi, un aperitiv era in jur de 10-12 lire, un fel principal intre 17 si 26 de lire, o garnitura 5 lire, desertul in jur de 10 lire si un pahar de vin cam 7-10 lire.
Probabil nu ne-am mai intoarce a doua oara, poate doar daca am stii ca vom da nas in nas cu Jamie Oliver, insa ne bucuram ca am trait aceasta experience. Daca vrei si tu sa mergi, nu uita sa iti faci rezervare. Locul este mai tot timpul full. Am vazut ca au si meniuri de pranz, usor ciudat pentru un restaurant ca acesta. Noi insa am ales sa mergem seara.