Chiftelute cu somon #thailanda
Am mai povestit si cu alte ocazii cat de tare iubim bucataria thailandeza, asa ca reteta asta care aduce si somonul in poveste, pe care am invatat-o la Jamie Oliver’s Cookery School, este absolut minunata. Am gatit-o in weekend si pentru gasca de prieteni si toti s-au declarat cuceriti si dornici sa o gateaca. Mai ales ca e atat de simpla.
INGREDIENTE
300 g file somon
4 fire lemongrass
3cm ghimbir
5-6 fire de coriandru (adaptati in functie de cat de mult va place)
sos dulce de chilli
sare si piper
MOD DE PREPARARE
Prima data toci foarte foarte marunt lemongrass-ul, ghimbirul si coriandrul. Cateva sfaturi utile aici: lemonstrass-ul il pisesi usor cu pistilul de la mojar pana se aplatizeaza, indepartezi partile lemnoase si pastrezi doar centrul pe care il toci foarte marunt. Ghimbirul nu se curata de coaja. Ai grija doar sa fie proaspat, adica sa nu aiba acea textura lemnoasa, uscata (indeparteaza acele parti, daca sunt, dar ai grija sa pastrezi cantitatea).
Acum este randul somonului. Imparti cantitatea in doua. Prima parte o toci cubulete mici si poi cu miscari rapide il maruntesti cat de bine poti, dar nu e nevoie sa ajunga pasta 😉 Cea de-a doua parte o toci cubulete mici, ca in imagine.
Amesteci tot somonul cu condimentele, pui sare si piper si framanti cu mainile 2-3 minute. Ca sa testezi daca ai omogenizat suficient, formeaza o chiftea si atunca pe blat. Compozitia ar trebui sa nu se desfaca.
Formeaza 4 chiftele mai mici si doua mai mari, aplatizeaza-le usor, iar cand tigaia este incinsa (nu e nevoie sa pui ulei), pune chiftelele. Le intorci in momentul in care vezi ca marginile chiftelelor s-au albit, iar apoi pui pe partea deja prajita cate o lingurita de sos de chilli. Ar fi bine sa ai grija sa nu curga in tigaie, pentru ca vei avea mai mult de munca dupa.
Aseaza chitelutele pe foi de salata verde si poti sa le insotesti de niste noodles simpli.