Cartofi noi gatiti de doua ori pentru o textura de care o sa te indragostesti

TOUCH THE WORLD

Cartofi noi gatiti de doua ori pentru o textura de care o sa te indragostesti

Totul a pornit de la tostones (banane plantain, adica varianta aia pentru gatit, prajite de doua ori) pe care le-am descoperit in America Latina si in iarna le-am reintalnit in Cuba. Sigur ca erau destul de diferite fata de ce o sa va povestesc ca am facut eu cu cartofii, dar inspiratia a fost sa ii gatesc o data, apoi sa ii presez usor si sa ii mai gatesc o data. In felul asta ies mult mai crocanti pentru ca toata rupturile pe are le produci, se textureaza cand ajung din nou in tigaie.

Apoi mi-am amintit ca pentru a obtine niste cartofi mai crocanti, poti sa ii lasi peste noapte in apa cu multa sare grunjoasa si un pic de zahar. Asa ca am zis sa combin aceste doua idei, pentru ca stiam sigur ca vreau sa avem cartofi langa mititeii pe care i-am gatit de 1 mai. Poti sa si sari peste etapa asta, fiind cartofii noi, dar eu aveam chef de experimentat.

INGREDIENTE
500g de cartofi noi mici
3 linguri de sare grunjoasa
2 lingurite de zahar
2 usturoi verzi medii sau 4-5 catei de usturoi necuratati
3 linguri de ulei de masline
2 lingurite de pasta harissa sau 1 lingurita de paprika + praf de chilli cat poti sa duci
cateva fire de cimbru proaspat
3-4 sfecle rosii mici taiate in doua sau in patru (asta e optional, dar in caz ca va intrebati ce cauta fotogenicele in poza cu catofii)

 

MOD DE PREPARARE

Cu cel putin 8 ore inainte sa te apuci de gatit, dar nu mai mult de 12, spala cartofii si pune-i intr-un vas cu apa in care ai dizolvat sarea si zaharul. Asigura-te ca sunt acoperiti bine de apa si apoi baga vasul la frigider.

Incalzeste cuoptorul la 200 de grade cu ventilator.

Sterge cartofii de apa si pune-i intr-un vas sau direct in tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Daca i si cartofi mai mari , poti sa ii dai pe jumatate. Ideea e sa fie cat mai unitari ca sa se gateasca in acelasi timp. Arunca peste ei cei doi usturoi verzi taiati rondele mari generoase sau cateii de usturoi cu coaja pe care ii sparti usor cu podul palmei sau cu lateralul lamei cutitului.

Intr-un bol mic, amesteca o lingura de ulei cu pasta harissa (sau paprika si chilli) si toarn-o peste cartofi. Ajuta-te cu doua linguri si amesteca totul pana ce cartofii sunt acoperi pe toate partile de uleiul aromatizat. Muta cartofii in tava de cuptor, in cazul in care ai amestecat in bol si pe cat posibil, incearca sa ii pui cat mai rasfirati. Eu sare nu am mai pus pentru ca si-au tras din apa cu sare. Dar daca o sa consideri ca mai e nevoie, poti sa adaugi mai tarziu.

Coace-i pentru 30 de minute, scoate tava din cuptor si lasa-i sa se odihneasca 10 minute.

Scoate cartofii din tava si preseaza-i usor cu podul palmei, cat doar sa se franjureze pe margine. Usturoiul si ierburile raman in tava.

Incinge 1 lingura de ulei intr-i tigaie antiaderenta si trage cartofii la tigaie pentru cateva minute la foc mediu. O sa vezi ca devin extra crocanti si totusi moi in interior. Mi-a placut ca am reusit sa obtin textura asta folosind o cantitate minima de ulei. Inghesuiala in tigaie nu ajuta, asa ca te sfatuiesc sa ii faci in 2-3 etape.

Amesteci cartofii fierbinti cu usturoiul si cimbrul ramase in tigaie si te bucuri de ei asezati langa o carne la grill, o salata cu frunze de sezon sau ii scufunzi in sosul racoritor si totodata corpolent pe care ti-l propun mai jos.

 

Bonus: Sos tzatziki cu mustar
Amesteca 250g de iaurt de bivolita d-ala gras de Transilvania Lactate (merge si un iaurt grecesc) cu un castrevete fara coaja tocat cuburi fine si stors un pic de zeama, cateva fire de marar tocate marunt si o lingurita de mustar Dijon. Crede-ma se intampla ceva minunat. Eu am pus si 3 catei de usturoi in plus la copt cu cartofii si apoi i-am curatat de coaja si pasta aia dulce am adaugat-o in sos.

Și imaginea completă a dezmățului de pe 1 mai

Si imaginea completă a dezmatului de pe 1 mai. In dreapta e o maioneza cu chorizo, iar mini-micii sunt asezati pe chipsuri de kale

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A COMMENT