Budincă fină de lapte cu apă de flori de trandafiri #Israel
Malabi, cunoscuta si sub denumirea de Muhallebi sau Muhallabi, este o budinca de lapte aromatizata in mod traditional cu apa de trandafiri, dar merge la fel de bine sa folosesti apa de flori de portocal. O gasim in majoritatea bucatariilor arabe, e similara cu panna cotta italienilor (doar ca nu se foloseste gelatina) si se consuma in mod special de sarbatorile evreiesti. In retetele vechi se folosea faina de orez ca agent de ingrosare, dar amidonul de porumb e mai la indemana si te ajuta sa obtii o textura fina si usoara. E ideal sa fie mancata rece, imediat cum o scoti din frigider, si e solutia perfecta pentru momentele cand ai pofta de ceva dulce si usor, ori vin seara prietenii pe la tine si ai doar 15 minute la dispozitie sa pregatesti ceva inainte sa pleci la job.
INGREDIENTE
1L lapte (eu folosesc Laptaria cu caimac)
100g zahar alb
putina sare
50g amidon de porumb
2 lingurite de apa de flori de trandafiri (gasesti in majoritatea supermarket-urilor la sectiune internationala)
Decor: 1 lingura de fistic maruntit, 1 lingura de fulgi de cocos mari, 2-3 trandafiri uscati
MOD DE PREPARARE
Amesteca intr-o oala laptele, zaharul si sarea si da-le in clocot. Ai grija sa nu le dai si in aragaz.
Pune cateva linguri din lapte peste amidon si amesteca pana se formeaza o pasta omogena. Apoi adaug-o peste laptele care fierbe, impreuna cu apa de flori de trandafir. Lasa compozitia sa fiarba pentru aproximativ 10-15 minute si amesteca constant. Cand amestecul ramane pe spatele lingurii, stii ca budinca este gata.
Pune budinca in 6 recipiente, ideal de sticla, pentru aspect, dar arata foarte bine si in vase inchise la culoare si lasa-le la frigider pentru cel putin trei ore.
Decoreaza-le cu fistic, fulgi de cocos si petale de trandafiri si poti sa ii alaturi si un pahar de spumant sau de vin roze.
Aceast desert a fost pe tasting table-ul Umami Brunch dedicat bucatariei israeliene.