10 retete cu orez din jurul lumii

TOUCH THE WORLD

10 retete cu orez din jurul lumii

Nu stiu altii cum sunt, dar eu sunt extrem de anxioasa zilele astea cand vad ca se mai pune lacatul pe cate o tara. Si cum ne ramane doar posibilitatea sa calatorim cu papilele, am pornit o serie de articole cu retete din jurul lumii.

Dupa ou, i-a venit randul orezului sa ne calatoreasca. Motiv bun sa mai folosesc si eu din cele opt tipuri de orez pe care le am in casa inca dinainte de marea aprovizionare. Itinerariul are 10 destinatii si include atat preparate sarate, cat si doua deserturi.

 

Biryani #india

Extrem de popular in India, biryani este un preparat pe baza de orez care in functie de preferinte si de regiune, il gasesti in varianta cu carne, cel mai raspandit fiind cu pui sau capra, dar si cu legume. Orezul se fierbe intr-o baza de sos/zeama cu multe condimente, iar apoi se aseaza in straturi cu carnea si se termina de gatit la cuptor.

Mie imi place mult o varianta clasica cu pui pe care am descoperit-o in restaurantul lui Naved Nasir, Dishroom, in Londra, iar apoi m-am bucurat sa gasesc si reteta online, aici.  Pasta de usturoi si pasta de ghimbir se fac rapid intr-un blender cu ulei si putina apa, in cazul in care nu e suficient de lichid cat sa se transforme in pasta (25ml de ulei de masline pentru 180g de ghimbir si tot 25ml de ulei la 3 capatani de usturoi – adaptezi tu cantitatile la cat ai nevoie).

 

Risotto #italia

Fara sa mai aiba nevoie de vreo prezentare, cremosul orez italian se poate prepara intr-o multitudine de combinatii. Insa desi este atat de cunoscut, putin reusesc sa obtina textura potrivita. Dar hai sa nu ne lasam intimidati de asta, ca doar vorbim de orez cu branza maturata, deci ce poate iesi rau din asta? Prima data alegi intre orezul arborio si carnaroli, amandoua tipurile fiind bogate in amidon, de acolo si cremozitatea, doar ca arborio are bobul mai scurt si are mai multe grasimi. D-asta carnaroli isi mentine mai bine forma.

Massimo Bottura e italianul meu favorit, asa ca va recomand reteta lui de risotto cacio e pepe. Andra de la Menta si Rozmarin a scris cu multa rabdare povestea acestui preparat si a adaptat putin reteta cat sa devina mai pamanteana. Bottura nu e cel mai rezonabil chef, dar exact asta iubesc la el.

Sursa foto: mentasirozmarin.ro

 

Tahdig #persia

Cand s-au intors prietenii nostri din Iran, primul lucru pe care i-am intrebat a fost daca au mancat tahdig. Apoi, in semn de multumire pentru plasa de condimente si tot felul de suveniruri comestibile, i-am invitat la noi acasa si le-am gatit acest orez faimos. Au zis ca mi-a iesit mai bun mie. „In Iran era niste orez curatat de pe fundul oalei”. Va amintiti de coaja pe care o recuperam de pe fundul tuciului in care bunica gatea mamaliga? Eu da, si fix asa era. Doar ca de data asta e o crusta de orez aromata cu unt si sofran.

Am gatit orezul dupa reteta lui Samin Nosrat, autoarea cartii Salt Fat Acid Heat, desemnata de James Beard cartea de gatit a anului 2018. Mie mi-a iesit putin arsa crusta, desi gustul a fost excelent, asa ca data viitoare voi inlocui tot untul cu ulei, ori cel putin o parte. Untul are punctul de ardere foarte jos, iar reteta presupune sa il coci/prajesti vreo 45 de minute. Si voi opta pentru o oala cu fundul mai gros, cu speranta ca o voi putea folosi si dupa. Nu se recomanda oala de fonta pentru preparatul asta, ca sa nu mentina umiditatea.

Aseaza langa orez niste pui  gatit la cuptor si o salata de frunze cu radacinoase coapte, coriandru si rodie.

Sursa foto: thefeedfeed.com

 

Paella #spania

Ce imi place cel mai mult la paella este ca-i acel preparat menit sa aduca prietenii in jurul mese, asa ca inconjoara-te de oamenii dragi, nu te descuraja ca nu ai tava speciala, foloseste-o pe cea de la cuptor sau ce ai la indemana, iar daca amesteci si niste fructe cu vin rosu, e gata si sangria. Spania e la tine in casa.

Paella s-a nascut in Valencia, de acolo si numele de paella valenciana si e mai mult un orez prajit decat fiert, d-asta e nevoie de o tava mai subtire pentru preparare. Cei de la Masterclass i-au dedicat un articol special in care explica fiecare element in parte si apoi propun o reteta clasica cu creveti.

Sursa foto: masterclass.com

 

Pui cu ceapa caramelizata si cardamon #israel

Sunt o multime de variante in care poti gati orezul ca in Israel, dar am ales reteta asta plina de savoare pe care o gasesti si in cartea Jerusalem. A lui Ottolenghi, normal, ca doar nu m-am „vindecat”

Sursa foto: thehappyfoodie.com

 

Arancini #sicilia

Preparatul simbol al Siciliei, arancini sunt niste crochete de orez cu sofran si branza care in mod traditional se umplu cu ragu de vita cu mazare si au forma unui ou. Apoi se dau prin pesmet si se prajesc, cum li se intampla multor mancaruri siciliene. Bucataria Siciliei are influente din mai multe tari, inclusiv arabe, iar combinatia de pesmet si branza sunt greu de evitat, dar de neuitat.

Pana public reteta mea de arancini cu care ne intalnim curand la Umami Brunch, va las varianta lui Jamie Oliver – fara carne si cu fistic. Daca e si de Bronte, adica de la el din Sicilia de acasa, e vis.

Sursa foto: jamieoliver.com

 

Summer rolls cu creveti si legume #vietnam

Summer rolls sunt pachețelele vietnameze cu foaie de orez, ideal abia gătită la aburi. Pe cele mai bune le-am mancat in centrul Vietnamulul, pe o mica insula din Hoi An, la un curs de gatit, asa ca mi-am dorit sa le aduc si in bucataria mea, dar si pe tasting table-ul Umami Pop-Up Dinner.

Pentru cei cu rabdarea puternica, povestesc cu alta ocazie si cum se face foaia de orez, dar deocamdata hai sa ne simplificam viata cu un niste foi de orez de la supermarket si sa facem reteta asta.

 

Pilaful cu stafide, cuisoare si sofran al Oanei Coanta #romania

Oana Coanta de la Bistro de l’arte din Brasov spune ca banuia reteta asta de pilaf cu care a crescut ca ar avea totusi origini turcesti, dar dupa ce nu a gasit-o nicicum in Turcia, s-a bucurat e de fapt de acasa, din Transilvania. Iar noi putem sa ne bucuram ca oameni precum Oana dau mai departe din magia care se intampla in farfurie de fiecare data cand ajungem la ea in restaurant.

Sursa foto: oanacoanta.ro

 

Sticky rice cu mango #thailanda

V-am mai povestit cat de mult iubim noi bucataria thailandeza si cum inca nu am descoperit alta mai completa.  Reteta asta e perfecta pentru un mic dejun lenes sau un desert usor la orice ora. Pasionatii de mango si cocos sa se aseze pe primele randuri. Si un orez lipicios face cat multe cuvinte neinspirate, asa ca noi ii spunem retetei si „Declaratie de dragoste”.

 

 

Budinca de orez cu apa de trandafiri si rodie #maroc

In EMR sunt foarte des intalnite deserturile cu orez, asa ca probabil am ales reteta asta cu gandul la satul din Maroc in care ne-am invartit o ora ca sa gasim plantatiile de trandafiri, iar dupa ce am ajuns in acelasi loc, am constatat ca ghidul nostru, un copil de vreo 8 ani, nu stia de fapt sa spuna decat Yes.

Eu inlocuiesc laptele de cocos cu laptele de vaca si uneori smantana proaspata de la Laptaria cu caimac ca sa iasa orezul mai cremos si pentru ca imi place sa las apa de trandafiri sa conduca orchestra asta de arome. Rodia o sa echilibreze un pic dulcele, iar textura fisticului va transforma desertul asta intr-un preparat de fine dining. Dar poti sa te joci si cu alte arome, de exemplu portocala cu cardamon si apa de trandafiri.

Sursa foto: halfbakedharvest.com

 

Tu ce orez ai mai experimentat si il vrei acasa?

LEAVE A COMMENT