Archives

TOUCH THE WORLD

Conopidă întreagă coaptă ca-n #israel

Conopida coaptă întreagă a devenit o emblemă a gastronomiei israeliene datorită lui Eyal Shani, unul dintre chefii care au contribuit la poziționarea Tel Aviv-ului în turismul gastronomic. A făcut furori pe toate continentele și nu doar datorită aspectului care atrage toate privirile, ci și pentru aromele irezistibile.

Pui copt cu clementine și fenicul #israel

Rețeta asta am descoperit-o în cartea lui Ottolenghi dedicată Ierusalimului și aș zice că-i un fel de odă adusă feniculului (bulbul) – fie că-l iubești, urăști sau te-ai tot întrebat ce-i cu el când l-ai mai văzut la supermarket, rețeta asta e de neratat. Încearcă-o o dată și îmi zici cum a fost.

Nori de bezea crăciunești cu pralină de nuci

Anul ăsta a fost atipic, așa că mi-am dorit ca ceea ce le ofer cadou celor dragi să transmită „Te iubesc și sunt aici. Iar asta nu depinde de nicio pandemie”. Timp și dragoste să vrem să dăruim, că de niște albușuri și niște zahăr sigur facem rost.

Tagine de berbecuț cu migdale și prune uscate #maroc

Tagine-ul marocan poartă acest nume de la vasul din lut cu coif pe post de capac. Acest berbecuț aromat copt lent e prânzul perfect pentru o duminică friguroasă. Te provoc să testezi rețeta chiar dacă mielul nu este carnea ta favorită. O să te surprindă.

Muhammara – dip de ardei copți cu nuci și rodie #siria

Cu rădăcinile atribuite bucătăriei siriene, muhammara e întâlnită în tot Levantul, adică Irak, Siria, Libia, Israel, Palestina, Iordania, Turcia şi Iran. Chiar dacă rețeta variază puțin în funcție de țară, sezon și papile, ingredientele de bază sunt ardeiul, nucile și melasa de rodie.

Parmigiana cu vinete #sicilia

Cu siguranță unul dintre motivele pentru care iubesc bucătăria siciliană este parmigiana. Straturi de vinete prăjite în ulei de măsline, roșii cărnoase parfumate cu busuioc proaspăt, mix de mozzarella, pecorino sicilian, scamorza sau caciocavallo afumate sau de ce brânzeturi italiene care se topesc și se intind îți e poftă, iar apoi dai nebunia la cuptor câteva minute, cât să tai o ciabatta și să deschizi o sticlă de spumant.

Jansson’s temptation – budincă de cartofi cu șprot marinat #suedia

Suedezii nu par foarte siguri dacă tentația asta culinară era a unei cântărețe de operă pe nume Jansson, dar după ce guști din ea, poate să poarte la fel de bine și numele tău. Ai putea spune că seamănă cu gratin dauphinois de la francezi, doar că rețeta asta conține și șprot marinat care îi dă acel gust umami greu de egalat.

Toast Skagen – creveți îmbrăcați în sos de smântână cu maioneză și icre de somon #suedia

Toast Skagen a fost cu siguranță cel mai elegant și mai dorit preparat de pe tasting table-ul Umami Brunch Suedia Denumit după numele unui port de pescuit din nordul Danemarcei, Toast Skagen este deschizătorul de apetit la petrecerile suedeze. Creveții sunt ingredientul de bază și majoritatea rețetelor suedeze veți vedea că folosesc direct creveții cruzi. […]

Chokladbollar – biluțe de ciocolată cu cafea, îmbrăcate în fulgi de cocos și zmeură deshidratată #suedia

Chokladbollar e nelipsit din orice vitrină și oricât de modest pare, chiar e printre deserturile preferate în Suedia. Pe noi ne-a inspirat să creăm o variantă mai sănătoasă, că tot aveam exces de zhăr și grăsimi în celelalte preparate de pe tasting table-ul Umami Brunch Suedia, așa că am păstrat înfățișarea, dar am umblat puțin la fond. Am înlocuit ovăzul, untul și zahărul cu caju și fructe deshidratate.

Gravlax – somon cu mărar, fructe de ienupăr și gin #suedia

Nu se poate să mergi la un smörgåsbord (bufet suedez) fără să te bucuri de gravlax, iar la Umami Brunch Suedia gravlaxul nostru a fost cu siguranță motiv de întors la tasting table.