Un weekend pe drumul vinului din Muntenia

TOUCH THE WORLD

Un weekend pe drumul vinului din Muntenia

Suntem iubitori de vin si avem deja la activ trei drumuri faimoase ale vinului pe care le-am parcurs in Africa de Sud si Argentina, asa ca ne-am propus sa mergem si pe toate drumurile vinului din Romania.

Cum ne doream o escapada de 2 zile care sa nu ne arunce in vreun trafic infernal ori sa ne oblige sa parcurgem prea multi kilometri de Bucuresti, solutia ideala s-a dovedit a fi Drumul vinului din Muntenia.

Itinerariul pe care il propunem mai jos este putin schimbat fata de cum l-am facut noi, tocmai pentru ca am vrut sa integram si experienta noastra.

Itinerariu pe scurt:
Ziua 1: Bucuresti – vizita si degustare la Crama Rotenberg – cazare
Ziua 2: vizita si degustare la Crama Lacerta – pranz la Conacul Domnita Ralu – a doua degustare de vinuri (Metamorfosis / S.E.R.V.E. / Budureasca)
Ziua 3: vizita la Conacul Bellu – intoarcere in Bucuresti

 

CRAME
E bine sa stii inca de la inceput ca din pacate turismul viticol nu este asa de dezvoltat in Romania, spre dezamagirea noastra. Mai exact, in Muntenia sunt putine crame deschise pentru vizite si degustari si sunt si mai putine deschise in weekend (stim, incredibil), la toate ai nevoie de programare si niciuna dintre ele nu are cazare sau restaurant. Am inteles ca totusi Crama Tohani pregateste pentru toamna deschiderea unui conac care va avea si optiune de cazare si masa. Il asteptam cu nerabdare. In Muntenia sunt cele mai multe crame adunate in acelasi loc, iar numarul de crame in Romania este din ce in ce mai mare. Asteptam sa investeasca si in turism.  Deocamdata multe se chinuie sa supravietuiasca. Noi ne dorim sa creasca consumul de vin de calitate, asa ca speram sa va inspiram sa vizitati cramele romanesti si apoi sa consumati vinurile pe care le produc.

 

Crama Rotenberg
Am propus sa incepeti cu Crama Rotenberg tocmai pentru ca prima experienta sa va prezinte varianta traditionale de producere a vinului. Domnul Rotenberg si-a facut cadou de pensionare o crama, dupa o cariera in domeniul tehnologiei. A ales sa salveze o crama veche din satul Ceptura, sa cumpere exclusiv Merlot pe care sa in vinifice si in alb si in rose. Da, se poate ca din struguri rosii sa faci vin alb, atat timp cat separi imediat coaja strugurilor, cea care de fapt da culoare vinului.

La Crama Rotenberg am cunoscut-o pe doamna Micheta, o localnica care este mana dreapta a vinificatorului si care ne-a prezentat crama si ne-a spus povestea vinurilor. Aici o sa aveti o experienta unica fata de cele pe care le veti avea la alte crame. E ca si cum ai face vin de casa, doar ca in cantitati mult mai mari si cu mai multa atentie. Tehnologia e aproape inexistenta aici. Se folosesc exclusiv strugurii calitativi, vinul se fermenteaza in vase semi-deschise iar apoi trece in butoaie fara filtrare, folosind greutatea proprie. Folosesc butoaie din lemn de stejar romanesc, multe dintre ele facute chiar in sat, iar pentru vinurile premium aleg mereu butoaie noi. E totusi o diferenta enorma de pret intre acestea si barique-ul frantuzesc pe care il folosesc marile crame. Nota de semnatura a vinurilor Rotenberg este arderea pe interior a butoaielor pentru ca vinul sa aiba arome de afumat.

Daca ajungi aici, te invitam sa dai o fuga prin gradina si sa te bucuri de pomii fructiferi. Ce ne-a mai placut aici este ca au o sarbatoarea anuala a vinului, toamna, la care poti participa gratuit. Eventual le poti da un e-mail ca sa te autoinviti.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

 

Crama Lacerta
Conditii si tehnologie ultra moderne pentru vinuri clasice, bogate si pline de caracter. Aceasta este promisiunea Cramei Lacerta, cu singuranta cea mai apropiata crama de standardele pe care le-am vazut in tari care s-au remarcat in intreaga lume pentru turismul viticol. Lacerta este o investitie austriaca, are vinuri foarte calitative si se vede clar atentia si bugetele care s-au investit in crama. Inclusiv arhitectii sunt tirolezi, insa in centrul domeniului Lacerta vecheaza conacul Dorobantu, construit de arhitectul Ion Mincu in stil neo-romanesc.

Degustarea se programeaza online si am aprecia foarte mult promptitudinea echipei Lacerta. Tururile sunt facute chiar de vinificatori, Mihai Baniță sau Mihaela Șerbulea. Noua ne-a fost alaturi Mihaela, un om foarte pasionat de meseria pe care o face si de vinuri in general. Am impartasit cu ea si povestile noastre din Africa de sud, unde a facut un stagiu de cateva luni si la randul ei s-a intors cu valiza plina de vinuri.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Veti fi impresionati de standardele si gradul de tehnologizare folosite de Lacerta in productia vinului si daca ne urmati sfatul ca inainte sa mergeti la Rotenberg, cu siguranta veti avea un soc. Dar nu numai pentru cum arata crama, ca fiecare cazan are temperatura controlata, ori de linia de ambalare. ci si de calitatea excelenta a vinurilor. Puteti alege intre degustare de 3 vinuri sau de 6 vinuri si veti primi si un platou cu gustari. Va recomandam sa nu ratati Blanc de Noir – un Pinot Noir vinificat in alb pe care noi l-am perceput ca avand multe in comun cu roze-ul. Rose-ul lor pe care l-am dus rapid in varful clasamentului rose-urilor romanesti, Shiraz-ul care ne-a amintit de Africa de sud, excelentul Cabernet Sauvignon si Cuvee IX – un cupaj foarte bun pentru care Lacerta este foarte laudata.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

 

Pentru ca am mers in weekend si oarecum in extra-sezon, adica in iunie, celelalte crame din zona erau inchise in weekend. Crama Metamorfosis sau S.E.R.V.E. (pe site scrie sa faci programare cu 15 zile inainte, dar noi speram ca glumesc) ar fi fost optiunile noastre, mai ales ca le-am degustat vinurile la targul Revino si ne-au placut foarte mult. Va sfatuim sa sunati la ei si sa va alegeti perioada in care mergeti si in functie de programul lor. Si Budureasca era inchisa in perioada asta. Va ziceam mai sus si ca Tohani are planuri mari pentru toamna lui 2018.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

TRANSPORT
Din Bucuresti faci in jur de o ora pana la Crama Rotenberg din Ceptura, iar apoi distantele intre crame sau de la crame la locurile de cazare nu depasesc 20-30 de minute. Este o optiune buna sa vizitezi cramele si cu bicicleta, in cazul in care ai si o poti pune in/pe masina. Am vazut ca la Conacul Vinalis aveau biciclete. Merita cercetat, posibil ca sunt si alte locuri de unde poti inchiria.

 

CAZARE
Sunt doar 3 optiuni in zona, suficient de diferite intre ele.

Ferma Dacilor – cea mai accesibila din punct de vedere al costului (195 lei camera dubla normala si 350 lei casuta in copac). Atentie insa ca pretul nu include micul dejun (50 lei/pers, care la randul lui nu incluse apa).

Asezata intre dealuri, cu mult spatiu verde in jur, Ferma Dacilor a fost proiectata initial sa fie grajd, de acolo si unele parti pe care nu le vei intelege nicicum. De exemplu faptul ca o buna parte din camere sunt fara geamuri, deci e bine sa verifici asta inainte, camerele sunt destul de mici, cel putin cea pe care am avut-o noi la etaj, fara aer conditionat, iar tocurile usilor sunt locuri bune de dat cu capul.

La Ferma Dacilor totul este din lemn, probabil s-a sacrificat o padure buna pentru constructia locului, insa e cu adevarat potrivit pentru specificul ales. In jurul casei mai sunt doar cateva spatii pentru animale si pasari si cele mai confortabile scaunele de lemn pe care poti lenevi la umbra nucilor pentru a te bucura de concertul greierilor sau de tumbele celor 4 catei prietenosi.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Mancarea este bazata pe carne aproape in totalitate, singurele legume din meniu sunt cartofii si muraturile, ca asa mancau dacii, ne-au explicat ospatarii. Micul dejun este foarte divers, gasesti zacusca de hribi, pate de casa, legume proaspete, placinte cu cartofi, branza si carne, diverse carnuri, dulceturi, paine proaspata, numai apa nu. Pe aia o cumperi contra cost, ceea ce nu am mai vazut niciodata la un mic dejun. Apoi ai un meniu al zile care include de exemplu: obraji de porc, cocos in unt, iepure, pastrama de miel, ciorba de mistret, placinta cu branza, clatite cu dulceata de soc. Exista si optiunea sa iti iei cazare cu masa inclusa, dar nu recomandam pentru a putea avea diversitate si libertate de miscare.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

 

Conacul Domnitei Ralu – cu siguranta locul nostru favorit din zona atat pentru arhitectura, cat si pentru calitatea mancarii si serviciilor. Si Conacul Domnitei Ralu este pozitionat departe de ochii lumii, doar ca nu are o priveliste atat de intinsa precum Ferma Dacilor, ci doar cateva dealuri cu vita de vie parasita, din pacate. Cu o istorie ce incepe la 1925, conacul are o arhitectura superba care aminteste de vremurile de alta data, camere cu  mobila din lemn masiv, un spatiu foarte cald de socializare, restaurant si terasa, piscina, plus un cort mare pentru nunti. Atentie ca se fac multe evenimente aici, mai ales in sezon, asa ca noi v-am sfatui sa evitati weekend-urile sau sa intrebati inainte, ca nu cumva sa va fie imposibil sa va bucurati de liniste.

Noi am stat aici cu alta ocazie, insa am revenit special pentru a lua pranzul si a fost o noua confirmare ca mancarea este excelenta. Deja am cam testat tot ce au in meniu si nu avem repros. Ne-au ramas in minte butterfish-ul, mielul cu sos de menta, camembert-ul cu visine si deserturile. Vinul din crama proprie este si el foarte bun si se poate lua la pahar. Restul vinurilor se cumpara la sticla, dar aveti din ce alege, spre deosebire de Ferma Dacilor unde stocul este deranjant de oscilabil.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

 

Conacul Vinalia – deschis de curand, conacul Vinalia este singurul unde nu am stat, insa i-am facut o vizita si ne-a placut mult. Si aici aveti piscina, o gradina foarte frumoasa si alte facilitati de recreere. Desi se vede ca s-a investit mult in el, am simtit totusi ca s-au mixat cam multe stiluri. Vrem insa sa revenim aici.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

 

VIZITA LA CONACUL BELLU
Daca ajungi pe drumul vinului din Muntenia, e musai sa iti rezervi doua ore pentru a vizita acest loc minunat. Situat in localitatea Urlati si construit in stil arhitectonic romanesc vechi, Conacul Bellu a fost o descoperire inedita pentru noi. Dupa ce urci cateva zeci de metri pe un drum neasfaltat prin padure, ajungi la acest conac aflat intr-o stare impecabila si ai impresia efectiv ca esti intr-o poveste. Locul a apartinut avocatului Alexandru Bellu si gazduieste un mixt de arta plastica si decorativa, ceramica, tesaturi, covoare, carti rare in editii de lux, picturi, mobilier din diverse epoci. Nu ezitati sa vizitati si explozitia de la intrarea pe domeniul conacului pentru a vedea expozitia de aparate foto a boierului Alexandru Bellu, acesta fiind si un mare pasionat de fotografie.

Dealu Mare_storiestoshare.ro

Dealu Mare_storiestoshare.ro

LEAVE A COMMENT