Tel Aviv pentru gurmazi

TOUCH THE WORLD

Tel Aviv pentru gurmazi

Tel Aviv este una dintre cele mai in voga destinatii in ultimii ani, mai ales de cand exista optiuni low cost pentru a ajunge aici. Aproape patru milioane de turisti ajung aici anual si guvernul face eforturi sustinute pentru a creste brandul turistic al orasului. In afara de pozitionarea traditionala care ii are in centru pe credinciosii care isi doresc sa ajunga la Ierusalim, punctele de vanzare cele mai puternice sunt mancarea si viata de noapte.

Asa ca fara nicio alta presiune de a marca vreun alt obiectiv turistic, am dedicat mancarii toate orele de pregatire a calatoriei.  Si nu au fost deloc putine, avand in vedere anvergura fenomenului gastronomic. 

Criterii de selectie

Eyal Shani este unul dintre chefii care au contribuit la pozitionarea mai puternica a Tel Aviv-ului in turismul gastronomic, asa ca lista noastra de locuri in care ne-am propus sa ajungem trebuia sa includa si cateva dintre experientele culinare pe care le propune Eyal. De la faimoasa reteta de conopida care a  facut inconjurul lumii, pana la fast food-ul care se bazeaza pe o idee foarte simpla – orice in pita, dar nu orice pita. 

Alta experienta de pe musai list-ul nostru a fost brunch-ul, care de cele mai multe ori are in centru shakshuka, o reteta traditionala de oua cu rosii si ardei. Creativitatea chef-ilor se vede in functie de cum reusesc sa reinterpreteze acest preparat.

Vedeta bucatariei istraeliene este humusul, asa ca am intrat si noi in maratonul identificarii celui mai bun humus din oras si am alergat intre tonetele frecventate de localnici si de turisti deopotriva.

Ghidul frantuzesc Gault Millau a pus reflectorul pe cateva restaurante-reper care, daca esti gurmand, nu te pot lasa indiferent. Ultima editie a ghidului cuprinde 142 de locuri, insa noi am facut o selectie de trei restaurante despre care vorbim mai jos si explicam si de ce ele.  

Iar nu in ultimul rand, pe lista noastra de experimente au intrat cateva baruri cu cocktail-uri dementiale si viata nocturna.  Plus, am avut si cateva late-entries venite ca propuneri de la alti prieteni gurmanzi, asa ca nu am reusit sa ajungem in toate locurile in care ne-am propus. Le vom include insa si pe cele netestate de noi, in cazul in care stati mai mult, reveniti, ori aveti alte gusturi.

*top choices

Breakfast/Brunch

Ha’achim*

Restaurantul este deschis zilnic, dar in fiecare vineri si sambata si musai cu rezervare, poti sa te bucuri de cea mai faina experienta de late breakfast/brunch din Tel Aviv.  O multitudine de preparata care ii fac cinste bucatariei israeliene contemporane le gasesti pe bufetul celor de la Ha’achim, recunoscuti si pentru ca au adoptat conceptul de farm to table.  La doi pasi de acest restaurant mai au si un altul, unde gasesti preparate care folosesc exclusiv ingrediente locale.  De exemplu nu au piper pentru ca in Israel nu se cultiva piper. Revenind la brunch, mancarea o prezentam vizual mai jos, iar toate bauturile se comanda direct la bar si sunt incluse in pretul meniului (85ISL) – apa, ceai, limonada, suc, cafea.

storiestoshare_telaviv_food

Cafe 65

Mult mai mentionat decat Ha’achim, dar nu la fel de fain ca experienta, la Cafe 65 are loc de fapt brunch-ul organizat pentru clientii hotelului cu acelasi nume.  Preparatele sunt mult mai atent gatite si asezate, felul principal se comanda din meniu – adica oua in mai multe feluri (shakshuka traditionala sau verde, omleta, ou in croissant), multa paine, cava si o atmosfera de mic dejun la hotel fitos, doar ca in varianta open. Doar daca iti place micul dejun tip bufet iti recomandam sa vii aici, altfel mai bine alegi o cafenea. E totusi foarte curtat locul, mai ales sambata, cand ei iti recomanda sa iti faci rezervare cu trei saptamana inainte.  Probabil e si marketing mult la mijloc.

storiestoshare_telaviv_food
Shahshuka

Din pacate am ratat brunch-ul la Mashya, unde iti trebuie rezervare din timp si grija mare, se intampla doar vinerea. Ne-am uitat si la meniul de seara, pentru ca am venit sa intrebam de brunch, si suna si arata foarte bine. 

Cel mai bun humus decizi tu daca il are Abu Hassan sau Shlomo & Doron. Daca nu vrei sa stai la coada, e bine sa ajungi cat mai de dimineata si nu sambata, cand sunt inchise din cauza Sabatului.  Pe Google Maps aparea deschis, asa ca am batut drumul degeaba.

Lunch

Santa Katarina*

storiestoshare_telaviv_food

Cina

North Abraxas

Chef Eyal propune un concept bun de studiat la cursurile de antrenat creativitatea – restaurant fara farfurii, adica mananci direct pe masa. Sau pe ziar, cum am spune noi romanii. Experienta culinara incepe cu o rosie si un pumn de sare grunjoasa asezate pe hartia de pe masa, ca sa iti dai seama ca asa urmeaza sa mananci. Vibe-ul specific acestui loc se traieste la bar, unde te si sfatuim sa iti rezervi loc. Ai vedere direct in bucatarie, muzica e mai tare si petrecerea e in toi.  Mancarea e foarte buna, simpla ca abordare – fara prea multe condimente, gusturi, texturi. Faimoasa conopida coapta intreaga, roasted beef carpaccio cu seminte de rosii, rasol de miel gatit lent, cartofi dulci copti cu crema de branza si peste grouper adus la masa in flacari. Nu recomandam aperitivul cu praz si in niciun caz deserturile care si ele sunt propuse in varianta sharing is caring pentru 2, 4 sau 6 persoane.  Sunt banale si metoda de servire e un pretext sa nu le ofere niciun fel de atentie la aspect.

storiestoshare_telaviv_food
storiestoshare_telaviv_food

Dupa ce am venit North Abraxas am scos de pe lista Miznon, fast food-ul cu orice in pita al aceluiasi chef.

HaBasta

Initial ne-au tot aparut ca recomandare de brunch si asa am si venit aici, sambata la pranz, dar credem ca e o optiune buna si pentru cina tarzie.  Mancare cu multe influente spaniole, gatita atent, ingrediente proaspete si gustoase, portii gourmet si preturi mari.  Pentru ca facusem repetii la Ha’achim, am share-uit o portie de crab si una de creveti.  Iti aduc din partea casei cateva aperitive minuscule dar foarte foarte bune.  Ne-a ramas in minte crema de usturoi, ardeii copti cu branza feta si painea proaspat scoasa din cuptor.

storiestoshare_telaviv_food
storiestoshare_telaviv_food

Recomandari calduroase am primit si pentru cine tarzii la Port Said, dar nu am mai avut vreme sa ajungem.

Fine dining

Dalida*

Singurul loc in care am ajuns din cele trei pe care le-am inclus in aceasta categorie.  Nu ar merita tocmai sa fie inclus la fine dining, dar clar se diferentiaza de cele de mai sus prin gustul si complexitatea preparatelor.  Ne-au placut si recomandam: fet reme brulee, vinetele cu alune caramelizate si ceapa marinata in vin de Porto, kobe-nia raw beef fillet, sfecla rosie cu sos de tahini, fillet mignon si kabab-ul de miel cu fistic si branza halloumi. Musai sa lasi loc si pentru desert.  Noi am share-uit toti patru un bluecheesecake cu capsuni, absolut genial.

storiestoshare_telaviv_food
kobe-nia raw beef fillet
storiestoshare_telaviv_food
Maduva cu castane confiate si pain perdu
La HaSalon si la OCD nu am ajuns. Primul ofera o experienta geniala pentru food lovers si vlog-ul acesta e concludent, iar OCD a fost numit de Gault Millau in 2018 Cel mai bun restaurant.

Dulciuri

Dallal*

Gault Millau a identificat aici cele mai multe deserturi.  Intre timp cofetarul lor s- a mutat la Londra, dar a lasat mostenire una dintre cele mai bune prajituri pe care le-am mancat noi vreodata.  Blat cu fistic tip macarons, crema corpolenta de fistic, kataif, crema de mascarpone si sorbet de capsuni. Foarte simplu ca aspect si combinatii de gusturi, dar calitatea ingredientelor si executia exemplare.  Big like! Nu am prins deschis si Dallal Bakery, aflat chiar langa restaurant, ca sa testam si cateva produse de patiserie.

storiestoshare_telaviv_food

Arte Gelateria

Aproape de Carmel Market, cu inghetata foarte buna si combinatii inedite de gusturi, mai ales pentru inghetata.  Recomandam branza de capra cu pere, marco polo, ciocolata neagra cu portocale si fistic prajit.  Iar daca vrei ceva clasic, mergi oe fistic simplu. Au si foarte multe optiuni vegane. 

Daca iti place cafeaua de specialitate si iti e greu sa suoravietuiesti fara ea in vacanta, poti sa iti marchezi pe google maps Cafelix, Coffee Shop 51 si Nahat Cafe, iar daca iti e pofta de cafea, verifici daca esti aproape de vreuna dintre aceste optiuni. 

Baruri

E bine sa iti dozezi energia si finantele pentru a puncta si aceste locuri.  Noi nu am reusit si regretam. 

Bellboy Bar – umbla vorba ca aici gasesti unele dintre cele mai bune cocktail-uri.  Avem si recomandarea unei bune prietene pe care ai cunoscut-o si tu prin prisma interviului pe care i l-am luat pentru blog.  

Aclock – aici ies localnicii sa bea si sa petreaca. 

Alphabet – locul pe care ni l-a recomandat managerul de la Santa Katarina stiind ca urma sa scriem acest material. 

In Ierusalim

Machneyuda – eat and party, cam asta e conceptul acestui loc.  Din bucatarie, pana la clientii care nu mai prind mese, adica noi, toata lumea danseaza.  Nu te lasa pacalit de atmosfera relaxata.  Preturile sunt chiar serioase.  Merita insa sa platesti pentru experienta.  Verifica bine programul si fa-ti musai rezervare. 

Dwina – dupa modelul Miznon, adica orice in pita, acest mic bar devine neincapator la ora pranzului.  Servirea este pe chill, dar merita asteptarea. Mai ales cand te acompaniezi de o bere bune si prieteni faini. Locul asta nu a era pe lista noastra, dar l-am „recrutat” dupa ce nu am ajuns la timp pentru prima optiune.

storiestoshare_telaviv_food

Halvah Kingdom – in Mahane Yehuda Market gasesti acest loc cu o multime de tipuri de halva care se pot dovedi suvenirul perfect. 

In Acra exista un restaurant numit Uri Buri care este vanat de toti food lover-ii deoarece este considerat cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Israel.

Am testat si nu recomandam

Puua – meniu cu optiuni limitate si oarecum nefiresti ca varietate, gust modest, preturi moderate spre mari. Un fel de Divan de la noi, dar mancarea mai putin buna. Locul insa arata chiar bine, mai ales daca va plac amenajarile cu fusion bunica style & classic

Salva Vida – tot aparea in topurile cu cele mai bune mic dejun-uri, dar probabil au ajuns acolo doar datorita pozitionarii – sunt chiar pe faleza.  Mancarea insa e scumpa si banala. De fapt este restaurantul unui hotel. 

Cafe Bialik – aparea ca avand cafea de specialitate, dar de fapt aveau cafea banala. 

LEAVE A COMMENT