O noapte pe Valea Templelor din Sicilia

TOUCH THE WORLD

O noapte pe Valea Templelor din Sicilia

Sicilia, cea mai mare insula din Marea Mediterana, poate fi considerata o tara in sine. Te cucereste imediat cu mixul cultural pe care il gasesti inclusiv in bucataria ei si iti taie respiratia cu peisaje parca culese la randul lor din mai multe colturi de lume. Asta e si motivul pentru care, desi Sicilia e pentru noi un fel de casa de vacanta (da, suntem norocosi), nu ne-am plictisit deloc de ea si mereu mai descoperim ceva nou.

 

Siracusa – Ragusa – Valea Templelor

Screen Shot 2016-08-11 at 16.04.34

Valea Templelor din Agrigento apare in toate topurile obiectivelor turistice din Sicilia. Si cum pantofarul nu are flecuri la incaltaminte, asa si calatorul permanent nu ajunge in locuri de pe musai list. Dar vara  asta, dupa aproape 10 ani in care am venit regulat in Sicilia, ne-am hotarat sa vizitam si acest loc incarcat de istorie.

Cand ne-am apropiat de Agrigento, am intrat intr-o alta Sicilie, una care semana izbitor cu Marocul. Pamant rosiatic, vegetatie arsa de soare si case camuflate in culori pamantii, semn ca arabii si-au lasat aici amprenta semnificativ.

Parcul Arheologic Valle dei Templi (Valea Templelor), asa cum se numeste oficial astazi, a fost de fapt un oras, Akragas, fondat de greci cu aproape 600 de ani i.Hr. Cele sapte monumente construite in stil doric, asezate pe o suprafata de 1300 de hectare, fac parte din patrimoniu UNESCO, iar Templul Concordia, cel mai bine conservat dintre monumente, a reprezentat chiar modelul de inspiratie pentru logo-ul UNESCO.

ValleDeiTempli_1

Sursa: Progetto Magnifico

cimg1412

Sursa: bbagrigento.com

thumb_IMG_2771_1024

Ca sa fugim de caldura, noi am profitat ca parcul poate fi vizitat pana la miezul noptii si am mers dupa apus. Am avut ceva emotii ca nu o sa fie bine luminat, dar amenajarea spatiului s-a dovedit exemplara. Am  admiram in tihna templele, iar plimbarea de aproximativ 4 km (dus-intors) a fost numa’ buna dupa pizza pe care abia o mancasem in Agrigento. Exista si optiunea sa platesti 3 euro ca un taxi sa te duca pana la ultimul templu pentru a parcurge o singura data traseul..

Itinerariul permanent
Poposim de fiecare data in Ganzzirri, la cativa kilometrii de Messina, iar cum drumul de la aeroportul din Catania trece pe la baza dealului pe care e asezata Taormina, urcam mereu sa ii facem o vizita, chiar si doar pentru a bea un cappuccino si a admira marea de la inaltime.

 

 

LEAVE A COMMENT