Cape Town si imprejurimi
Nu stiu daca e alt oras in lume atat de versatil pentru orice tip de calator precum e Cape Town-ul. Natura inedita, istorie, diversitate culturala, mancare buna, muzica, arhitectura – toate puse impreuna intr-un mix pe care nu reusesti sa il descifrezi, dar sigur vrei sa il traiesti.
Iata cele 10 locuri pe care noi credem ca niciun calator care ajunge in Cape Town nu ar trebui sa le rateze. Cateva dintre el vin la pachet si cu sugestii de eat si shop.
TABLE MOUNTAIN
I-au spus Table Mountain pentru ca arata ca o masa pregatita sa te asezi in jurul ei. Privindu-l cum domina orasul, cum toti si toate se invart in jurul lui, am zice ca e exact ca masa dintr-o casa – locul unde te hranesti, unde iti cresti copii, unde te bucuri alaturi de familie si prieteni. E de departe elementul definitoriu al orasului. Fara el, Cape Town-ul nu ar mai fi niciodata ceea ce este acum.
Alege o zi in care nu are varful pitit in nori (cat timp am stat noi, au fost multe astfel de zile), pune-ti in picioare pantofii sport si in rucsac apa si porneste pe traseul cel mai lung, de 3h si jumatate, care iti va oferi o panorama asupra orasului din trei unghiuri diferite. Iti va taia pe alocuri respiratia, dar cand vei ajunge in varf, iti garantam ca te vei bucura ca nu ai ales calea mai usoara – telecabina. Lasa varianta asta pentru coborare. Daca vremea este buna, poti lenevi o ora pe varf, poate chiar sa iei pranzul. Vei gasi un restaurant cu optiuni foarte faine.
BO-KAAP si LONG STREET
In caz ca ai impresia, ca si noi, ca in Cape Town toate casele sunt colorate ca in pozele care iti apar in orice ghid despre oras, ei bine, sa stii ca nu-i asa. Curcubeul arhitectural e de fapt Bo-Kaap, un cartierul asezat in partea de sus a orasului si format din doar cateva strazi. Aici au fost repartizati pentru prima data sclavii si eu si-au personalizat casele cu graffiti. Abia mai tarziu, ca semn al civilizatiei, casele au fost vopsite in cate o singura culoare. Nu rata o plimbare in panta care o sa te ajute sa arzi si cateva calorii.
Apoi coboara pe Long Street, strada cu cele mai multe locuri de distractie, dar si cel mai galagios si periculos. Nu e cazul sa derulezi acum imagini din filmele de actiune, dar e bine sa mergi cu atentie si sa nu iti afisezi prea mult telefonul, portofelul sau aparatul de fotografiat si sa eviti sa mergi pe aici la ore foarte tarzii. Noi am fost cazari chiar pe strada asta, dar e suficient de galagios, deci nu recomandam.
Eat: Aici e musai sa te bucuri si de mancarea traditionala la Africa Cafe – platesti o suma fixa si ai parte de vreo 15 preparate africane. Asa te hotarasti rapid ce iti place si in zilele ce urmeaza te poti bucura exact de preparatele preferate. Sigur ca e usor turistic, dar tot il recomandam.
Shop: Pe Long Street sunt cateva magazine de unde iti poti cumpara haine create de designerii locali, la preturi de mass market.
V&A WATERFRONT
E musai sa vezi si zona cea mai modernizata a orasului, acolo unde multi turisti cu dor de Europa aleg sa se si cazeze. Peisajul se schimba total cand ajungi aici. Lasam imaginile sa vorbeasca, dar nu inainte sa iti spunem ca nu poti rata recomandarile de Eat si Shop.
Eat: V&A Market e locul in care si-au dat intalnire toate bucatariile adoptate de Africa de Sud si e cu siguranta raiul gurmanzilor. De la preparate tipice sud africane, la sushi si stridii, produse de panificatie, alune in ciocolata, la inghetata de iaurt cu fructe si bere artizanala. Lista e mult mai lunga.
Shop: Daca vrei sa te bucuri de Africa de Sud si cand ajungi acasa, mergi la The Watershed si descopera designul contemporan. Haine si pantofi care pot concura oricand cu marile branduri, bijuterii, palarii, obiecte de decor interior, cosmetice, toate sub acelasi acoperis.
.. – daca vrei suveniruri autentice si calitative, trebuie sa ajungi aici. E un magazin pe vreo 4 etaje in care gasesti orice din lemn si nu numai. Daca ajungi si in alte orase, cum ar fi Knasna, nu te sfatuim sa cumperi de aici. Sunt usor scumpe.
GRADINA BOTANICA KIRSTENBOSCH
La poalele muntilor, locuitorii din Cape Town se bucura de o jungla. Nu au nevoie sa zboare cateva mii de mile, ci doar sa mearga vreo 15-20 de minute cu masina. E ca si cum ai apasa pe un buton si te-ai teleporta. Noi ne-am dorit sa ajungem aici doar pentru a vedea faimosul Canopy Tree si chiar a meritat. E impresionant sa pasesti pe o pasarela sustinuta de copaci si sub tine sa fie padurea.
COMPANY GARDENS
Aici poti evada cel mai repede intr-o oaza de liniste si vegetatie. Locul asta a fost creat pentru olandezi, in perioada colonizarii. Iti poti crea un itinerariu care sa te aduca pe aici pentru cateva minute. O sa te bucuri si de prezenta unor veverite prietenoase si de leagane gigant din rachita.
TARGURI SI PIETE LOCALE
Ne place sa exploram mergand in locurile frecventate de localnici, iar targurile sunt locurile lor de intalnire. In Africa de Sud cu atat mai mult. Am gasit atat targuri permanente, cat si targuri de weekend sau targuri ambulante.
Art Market – primul targ in care am mers, de fapt peste care am dat efectiv pe o staduta cocheta din centrul orasului. Este un targ de food cu o diversitate impresionanta. Ne-au ramas in minte shormele raw vegan care atrageau atentia si celor mai inversunati carnivori si doua doamne carismatice peste care aveam sa dam si in alte targuri: una facea samosas – niste pachetele indiene de aluat umplute cu carne, legume sau branza si apoi prajite , iar cealalta vindea alune si migdale imbracate in diverse vesminte dulci.
Old Biscuit – cel mai complet targ in care am ajuns si preferatul nostru. Situat intr-o zona industriala care iti arata o alta fata a orasului, Old Biscuit e poate cel mai autentic targ in care am ajung si cel mai faimos. Atentie, se intampla doar duminica. Aici gasesti o zona dedicata designerilor contemporani, de orice forma, iar separat, o hala adaposteste cateva zeci de tarabe cu mancare si bautura. Aici am gasit cea mai buna si diversa mancare. E raiul gurmanzilor.
Mojo – sud africanii chiar sunt obsedati de piete, asa ca au facut si una de noapte, usor mai comerciala, unde gasesti mancare, bere si muzica live seara de seara.
Braai – aici nu am ajuns, dar poate puneti voi pe lista. Targul este doar duminica si din cate am inteles e raiul carnivorilor. Aici gasesti fripturile care au facut faimoasa bucataria sud africana
ROBBEN ISLAND
Insula pe care Nelson Mandela a stat in inchisoare timp de 18 ani este acum unul dintre punctele turisticele cele mai cautate. Albastrul cerului si al oceanului, coloniile de pinguni si linistea deplina fac aproape imposibila intelegerea suferintei crunte care a avut loc in acest loc. Am vizitat si camaruta in care a fost inchis liderul sud african si e incredibila puterea cu care a trecut peste acesti ani si claritatea cu care a pus la cale oferirea libertatii pentru tara lui.
Cariera de calcar era, conform ghidului care la randul lui a fost prizonier aici, locul in care intelectualii care au fost inchisi aici invatau unii de la altii .
Ca sa ajungi aici, iei vaporul din V&A si apoi mergi cu microbuzul dintr-un loc in altul.
CAPUL BUNEI SPERANTE
Locul promovat ca fiind cel mai sudic punct al Africii, desi nu e tocmai, Cape Agulhas este de fapt. Dar la cat de impresionant este, intelegem de ce l-au ales pe el 😉 Noi am ales sa urcam cu funicularul pentru ca deja era tarziu si se inchidea intr-o ora, dar exista si traseu pe jos si chiar il recomandam.
BOULDERS BEACH sau locul cu pinguini
Probabil cea mai asteptata intalnire din Africa de Sud. Imaginativa ca am vazut filmul Pinguinii domnului Popper de vreo 3-4 ori, dar sa ai sansa sa ai pingunii la nici un metru distanta? O da, a fost geniala experienta. Cred ca ni i-am imaginam putin mai mari, dar chiar si asa maruntei si lenesi, tot ne-au cucerit.
Eat: The Lighthouse Cafe in Simon’s Town (inainte de Boulders Beach cu cativa km) – fara dubiu, cele mai bune scoici pe care le-am mancat vreodata.
Shop: foarte aproape de intrarea care te duce la pinguini, este un magazin micut de cosmetice pe baza de aloe. Sunt absolut geniale. Noi ne-am luat unt de cort, crema de maini si balsam de buze, dar regretam ca nu ne-am facut un stoc mai mare.
MEZEINBERG
O alta poza faimoasa din Africa de Sud este cea cu casutele de lemn de-a lungul oceanului. Nu stiu exact cum a construit povestea creierul nostru, dar imaginativa oceanul, plaja ingusta si imediat faleza, iar pe plaja 5-6 casute cu vedere spre faleza, ca sa iasa frumos pozele. Dar cand pui si surferii care zburau printre valuri alaturi de pescarusi, briza oceanului si mixul de culori, intelegi de ce merita sa ajungi aici. Faci cateva poze si apoi lenevesti putin pe bancile colorate in cautarea zenului la care te inspira oceanul animat.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care abia asteptam sa ne intoarcem in Africa de Sud, chiar daca mai bine de treisferturi din lume inca asteapta sa o descoperim.