Argentina – tips & tricks

TOUCH THE WORLD

Argentina – tips & tricks

Viza

Daca calatoresti ca turist si stai maximum 90 de zile, nu ai nevoie de viza. Poti intra si iesi din tara ori de cate ori vrei, important este sa ai pasaportul valabil cel putin 6 luni de la intrare. La intrarea in tara vei fi intrebat doar unde stai in Argentina, adica sa le dai adresa primei cazari.


Moneda

20 pesos argentinieni = 1 USD 

  • Nu are importanta daca ai euro sau dolari, paritatea este cea de la nivel international:  1 Euro=1.25 sau 1.20 USD
  • Schimba banii direct in aeroport (Buenos Aires), la Banca Nacional, Au cursul cam cel mai avantajos din oras si asa nu vei mai fi nevoit sa experimentezi senzatia “cambio, cambio” de pe strazile centrale. Oricum nu te sfatuim sa schimbi la ei.
  • Daca totusi schimbi in oras, mergi la casele de schimb valutar din jurul Galeriilor Pacifico, nu in galerii.
  • Fa-ti bugetul pentru intreaga experienta in Argentina si apoi imparte-l in cash si card. Apoi schimba tot cash-ul o data, in Buenos Aires, ca sa nu te zapacesti cautand banci in alte orase sau sa ai surpriza sa fie inchise, Asa poti economisi pana la aproximativ 10%, si conteaza.
  • Fara card de credit nu existi pentru firmele de inchirieri masini sau pentru diverse magazine care accepta doar plata cu cardul de credit, nu debit. In Argentina sunt obligati sa inregistreze ce s-a platit cu card de credit si ce cu card de debit, iar cele de debit din Europa de multe ori nu merg.

Transport

De la aeroport
Indiferent de orasul in care mergi in Argentina, sunt foarte putine sanse sa aiba transport in comun de la aeroport.


BUENOS AIRES
Are doua aeroporturi, dar daca aterizezi dinspre Europa, cu siguranta vei ateriza pe Ezeiza Airport. De aici, spre centru ai mai multe posibilitati, iar pretul este invers proportional cu durata calatoriei:

Cu autobuzul public numarul 8. Pret: 11 pesos. Durata: 2h

Cu autocarul Manuel Tienda Leon. Pret: 270 pesos. Durata: aprox. 1h

Cu taxiul: aproximativ 50 USD

Uber-ul este mai ieftin decat taxiul, dar mult peste autobuz.

*Taxiul sau Uberul pot fi o solutie in situatia in care sunteti 4 persoane.

De la Jorge Newbery Airport exista mai multe autobuze de transport public in comun, in functie de cartierul in care vrei sa ajungi.


IGUAZU
Aici exista doua optiuni: taxiul si microbuzul. Ambele te asteapta la intrare si fac cam 25 de minute.
Daca va cuplati 4 persoane, iesiti mai ieftin cam cu 50 pesos/pers. Pretul fiind de 150 de pesos de persoana cu microbuzul si 500 pesos taxiul.

Pentru intoarcere, rezerva taxiul sau microbuzul cu cel putin o zi inainte de a pleca din Iguazu spre aeroport. Te pot ajuta cei de la hotel. Te vor lua cu maximum 2h inainte de zbor si iti garanteaza ca nu vei rata zborul.

Transportul in comun in Iguazu este limitat la autobuzele care ajung in zona Tres Fronteres si cele care ajung in Brazilia.


SALTA

Aici se pare ca ar fi totusi transport in comun de la aeroport, doar ca noi am inchiriat masina din aeroport si am predat-o apoi in oras pentru a lua autobuzul spre Atacama. Atentie ca in regiunile acestea sunt foarte foarte multe controale rutiere si camere radar.


MENDOZA

Singura optiune din aeroport este taxiul care costa aproximativ 200 pesos (10USD)


Transportul public in Buenos Aires:
– Daca te grabesti, merita Uber, asta daca nu cumva se intampla sa ajunga in 25 minute in loc de 6 asa cum scria initial.
– Calatoriile se platesc doar cu un card special care se numeste SUBE.
– Pot calatorii 2 persoane cu acelasi card, doar ca trebuie sa bifezi cardul de doua ori la fiecare urcare.
Pentru a avea o calatorie valida trebuie urmata o cursa cu autobuzul minim 6ars maxim 11 ars noaptea
– Reteaua de autobuze este imensa si sunt greu de inteles liniile, motiv pentru care au o aplicatie care functioneaza doar in modul online.
Daca ai net, cea mai buna varianta este sa combini google maps cu aplicatia lor si sa fii atent daca trebuie sau nu sa schimbi autobuzele si unde.


Masuri de siguranta

Atunci cand mergi prin oras, iti recomandam sa porti rucsacul cu bunurile de valoare in fata si sa ai grija la aparatul foto sau telefonul mobil. Desi nu pare periculos, in zona centrala a Buenos Aires-ului, la Obelisc, in fiecare zi se fura cam 300 de telefoane mobile din buzunare. Unele magazine au usile asigurate desi magazinul este deschis, iar pentru a intra este nevoie sa suni.

 

Detalii mici dar bine de stiut

In avion
Pe zborurile locale poti lua cu tine in avion sticle de apa sau alta bauturi lichide, chiar si de doi litri. Argentinienii umbla peste tot cu termosul si cana de mate.


In autobuz
In autobuzele supraetajate, nu iti rezerva loc in randul doi de sus pentru ca o sa ai un stalp la geam. Alege totusi un loc la etaj, ca sa scapi de harmalaia de la parter.

Daca vrei sa nu te bata soarele, reervati loc pe partea stanga cand mergi spre nord si pe dreapta cand mergi spre sud.


In Buenos Aires
– Foloseste transportul in comun, inclusiv noaptea.
– Ia-ti crema de protectie solara.
– Planifica-ti maximum doua cartiere pe zi si atentie la programul obiectivelor turistice.
– Parilla, parilla, pariila si din cand in cand, empanadas.
Restul recomandarilor le gasesti in articolul dedicat.


In Iguazu
– Biletele de autobuz pentru cascada se cumpara din autogara. Autobuzul pleaca din 20 in 20 minute, incepand cu ora opt;
– Parcul Iguazu se deschide la ora opt, dar pana pe la 10:00 – 11:00 nu se ridica umiditatea;
– Daca vrei sa nu iti uzi documentele sau alte lucruri, pune-le in pungi impermeabila. Poti avea dusuri repetate in jurul cascadelor.
– La intrarea in parc ai nevoie de pasaport pentru a plati taxa de intrare;
– Ai grija la mancare si la bunurile personale. Pot fi furate de furnicarii care sunt peste tot si uneori devin agresivi;
– Am ales sa mergem pe traseul inferior la final de program si asa am putut sa ne bucuram singuri de ultima cascada. La 17:20 s-a inchis traseul.


In Salta
– E un oras de tranzit spre Cafayate sau Cachi, in provincia Salta, sau spre Tilcara si Humahuaca, in provincial Jujuy;
– Inchiriaza masina ca sa te poti bucura in tihna de peisaje. Costul este decent: in medie 40Usd/zi
– Inchiriaza jeep daca vrei sa faci Ruta 40 de la Cafayate la San Antonio de las Cobras;
– Stai doua zile in Cafayate ca sa bei vin torrontes si sa te relaxezi la crame;
– Aloca 5 ore pentru drumul Salta – Cafayate. Ultimii 100 km sunt foarte spectaculosi, mai ales la apus;
– Flecha Bus leaga Salta de toate orasele din zona;
– Foloseste taxiul in Salta pentru ca este foarte ieftin. Chiar daca pornirea este 1 usd, niciodata cursa nu costa mai mult de 5 usd;
– Iti poti lua ca suveniruri diverse obiecte din lemn de cactus;
– Salta este punct de legatura cu Chile. Poti lua autobuzul Pullman prin intermediul site-ului Recoorido, pentru ca sunt singurii care accepta rezervare si plata online cu card emis in afara Argentinei.
– Drumul dintre Salta si San Pedro de Atacama, dureaza 12-13 ore (sa ai hartie igienica la tine pentru ca nu au la baia din autocar si nu nici nu fac opriri de odihna, merge continuu) si trece prin pasul Jama, la 4900m altitudine.


In Mendoza
– Inchiriaza masina pentru ca este mai ieftin decat sa mergi cu taxiul;
– Fa-ti rezervare online la crame pentru ca altfel nu te vor lasa sa intri. Daca totusi ai uitat sa rezervi, poti incerca sa spui la poarta ca vrei doar sa cumperi vin;
– o degustare este cel putin 10 usd de persoana, dar in medie este 15 usd.
– Orice vin este minimum 10 usd;
– Nu pierde timpul prin orasul Mendoza. Mai bine mergi la crame;
– Mergi la restaurantul cunoscutului chef argentinian Francis Mallmann.

LEAVE A COMMENT