5 motive să pui Buenos Aires pe bucket list

TOUCH THE WORLD

5 motive să pui Buenos Aires pe bucket list

Iubirea pentru Buenos Aires nu e o indragosteala trecatoare, din contra. Te cucereste pas cu pas, zi dupa zi, e mereu sincer cu tine, de multe ori modest si intotdeauna grijuliu. Nu e deloc ca celelalte orase care prima data iti scot in fata frumusetea, ca mai apoi sa ii descoperi partile urate.
Dupa ce am trait cu intensitate cam toate experientele recomandate de Lonely Planet, bloggerii de travel si mai ales de localnici, credem cu tarie ca Buenos Aires e de pus pe Musai List-ul oricarui calator.

 

Iata 5 argumente greu de combatut:

 

1. Seara de tango in Piata Dorrego din San Telmo

Cu siguranta principalul motiv pentru a veni si pentru a te intoarce in Argentina. Duminica, in jurul orei 20, pasionatii de tango isi schimba pantofii de strada cu cei de dans, isi leaga rucsacele de stalpul din mijlocul pietei care se transforma in ring de dans si pentru cateva ore uita notiunea timpului. In pauza dintre seriile de dans, isi trag sufletul si mai intreaba spectatorii asezati pe bordurile care imprejmuiesc piata cat este ceasul.
Una dintre localnice ne-a povestit ca vine de 25 de ani aici, duminica de duminica. Are cu siguranta peste 60 de ani, dar rochia pe care o poarta ne lasa sa-i descoperim picioarele de adolescenta. Tot tango-ul este vinovat. Il refuza increzatoare pe un domn in varsta care a invitat-o la dans si susoteste cu prietena ei ca nu danseaza cu mosneagul ala. Nu e nevoie sa ai partner aici, din contra, am avut senzatia de multe ori ca aveam de-a face si cu un Tinder offline, unde toti userii au o pasiune comuna, tangoul, iar seniorii, multi la numar, nu au nevoie de competente digitale.
 
Seara de milonga se prelungeste pana spre miezul noptii si cand ai impresia ca se termina, dansul se transforma. El baile de los matadores, un dans traditional caruia cei mai tineri ii dau o nota contemporana.
Daca totusi nu ajungi in Buenos Aires duminica, mergi la un spectacol de tango. Noi am ales Cafe Tortoni, una dintre cele mai vechi cafenele din oras.
 

 

2. Arta urbana

Strazile din Buenos Aires sunt adevarate muzee de arta urbana pe care nu te mai saturi sa le explorezi. Fatadele cladirilor, usile garajelor, peretii restaurantelor, mesele, uneori si masinile, toate sunt imbracate in graffiti, tema de semnatura a acestui oras. In cele cinci zile petrecute aici am mers vreo 80 km si am facut zeci de poze operelor gigant.

3. Boca spre apus

Buenos Aires are indrazneala si talentul unei fashioniste de a combina forme si culori, iar cartierul Boca este cel mai reprezentativ. Aici locuieste clasa muncitoare si e printre putinele locuri in care ghidurile de turism te sfatuiesc sa nu te avanti prea mult sau prea tarziu. Cu toate astea, in Boca am simtit adevaratul vibe argentinian, gustul localnicilor si bucuria pentru dans, culori si mancare. Daca ajungi aici spre seara, cat sa prinzi golden hour, cum ar spune fotografii, o sa ai prilejul sa te amesteci printre localnici si sa vezi strazile si casele in adevarata lor spledoare.
 4. Faimoasa vita argentiniana

Parrila, care inseamna de fapt friptura la gratar, e tot ce o sa vada in calea lui orice carnivor . Dar inainte sa te cucereasca gustul, o sa te socheze dimensiunea halcile de carne de pe gratare. E ceva de neimaginat – e ca si cum macelarul ar fi vrut sa munceasca mai putin. Nu o sa o primesti pe toata in farfurie, dar tot va fi o friptura lata de doua palme si groasa de trei.  Nu te astepta sa aiba vreun condiment special. Este doar o carne suculenta, frageta si gustoasa. Noua ne-au placut in mod special niste coaste de vita afumate.
5. Spectacol la Teatro Colon

Teatro Colon este unul dintre cele mai vechi teatre si considerat de National Geographic a treia cea mai frumoasa sala de opera din lume. Daca ai noroc, noi am avut, te poti bucura de un concert simfonic sau un spectacol de opera alaturi de aproape 2500 de oameni (capacitatea salii). E un prilej bun sa faci si o radiografie a localnicilor si turistilor..
LEAVE A COMMENT