48 de ore in Bangkok
Bangkok-ul este oras de tranzit pentru multi turisti care au ca destinatie insulele din Thailanda sau diverse tari din Asia. Pentru noi a fost preambulul vacantei de trei saptamani in Vietnam si Cambodgia.
Am avut la dispozitie 48 de ore sa descoperim orasul. Suficient cat sa bifam principalele experiente, mult prea putin pentru a ne bucura de bogatia aromelor bucatariei thai.
Cand ajungi in Bangkok te izbeste caldura sufocanta si mirosul de prajeala. Thailandezii prajesc orice, oricand si oriunde. Tuk-Tuk-uri si taxiuri in culori sidefate te invita tacit sa te duca unde ai nevoie. Bariera de limba apare rapid, ei nu stiu engleza, tu nu intelegi absolut nimic din ce zic ei si nici nu pronunti deloc asemanator denumirile locurilor unde vrei sa ajungi. Si zambiti.
Wat Phra Kaew & Grande Palace
Cunoscut si ca Temple of the Emerald Buddha, Wat Phra Kaew este cel mai reprezentativ templu al religiei si monarhiei pentru budisti. In aceiasi incinta se afla si resedinta regala, Grand Palace. Daca ajungi in Bangkok, rezerva-ti neaparat 2-3 ore pentru a-l vizita.
Cel mai bine este sa vii exact cand se deschide, la 08:30, asa o sa poti sa vizitezi cand caldura nu este atat de puternica si in pozele pe care le faci arhitectura va fi mai impresionanta decat zecile de mii de vizitatori.
Wat Pho
Un templu in care te poti bucura de arta thailandeza si poti vedea cea mai mare statuie a lui Buddha din Bangkok (46m lungime si 15m inaltime). Statuia este considerata una dintre cele mai frumoase statui mari ale lui Buddha stand intins (reclining Buddha) si reprezinta trecerea lui in Nirvana.
Th Khao San & Th Rambuttri
Daca vrei sa experimentezi cu adevarat Bangkok-ul, e musai sa ajungi aici. Hosteluri, cluburi cu muzica live, terase, vanzatori ambulanti, masaj thai, pe toate le gasesti in aceasta zona. Plimba-te si bucura-te de toata experienta.
Poti incepe cu un rasfat thailandez pentru picioare. Noi am facut peste 20.000 de pasi pe zi, deci aveam nevoie. Experienta in sine e inedita pentru ca relaxarea are loc direct pe strada si intr-un sincron aproape perfect.
Apoi te poti opri la o terasa sa testezi preparatele locale. Noi ne-am indragostit de bucataria thailandeza. Povestim pe larg intr-un articol viitor.
Chinatown
Apare ca Must see in Lonely Planet si in orice articol citesti despre Bangkok, asa ca e bine sa iti faci timp sa ajungi si aici, chiar daca nu este foarte aproape de centrul vechi. Tarabele cu mancare sunt asezate de-a lungul strazilor aglomerate, fie direct pe trotuar, fie la parterul cladirilor inalte. Aici poti testa si diverse mancaruri chinezesti.
Noua ne-a placut mult mai mult zona Khao San.
Shopping
In cartierul Siem gasesti mall-uri unul langa altul si pentru orice tip de cumparator. Bani si loc in bagaj sa ai. Au facut si o pasarela pietonala intre ele, ca sa nu blocheze de tot traficul. Chiar daca nu voiam sa cumparam nimic, a meritat sa ne plimbam prin MBK (un fel de IDM) si Centralworld – doua imensitati de mall-uri pe 7 etaje.
TRANSPORT
In Thailanda se circula pe stanga! Si cum probabil vei fi pieton, look right, cum spune englezul. Dar esti in Asia, asa ca uita-te in toate partile, de mai multe ori. De la aeroport, cel mai bine este sa iei trenul pana in oras. Daca stai stai in zona Khao San, atunci mergi pana la capat si de acolo ia autobuzul 59. Biletele se cumpara din autobuz (6,5/9/11 baht - in functie de tipul si traseul autobuzului). Ideal ar fi sa ai internet ca sa poti folosi google maps. Noi nu am avut si ne-am chinuit cu hartile care nu aratau traseele exacte. Tuk-Tuk-ul este o optiune mai rapida, dar mai scumpa. Cu siguranta merita pentru zonele unde ar fi nevoie sa schimbi mai multe autobuze.