Suedia pe tasting table-ul Umami Brunch

TOUCH THE WORLD

Suedia pe tasting table-ul Umami Brunch

Până acum câțiva zeci de ani, vara era pentru suedezi un prilej de sărbătoare, deoarece era singurul anotimp când se puteau bucura de fructe și legume proaspete. Așa că faimoasele smörgåsbord (bufeturile suedeze) de vară au rămas marcate de abundență și de culoare, iar noi am recreat la București atmosfera suedeză, alaturi de Ambasada Suediei la București.

Fiind o țară situată în nordul Europei, bucătăria tradițională a Suediei este definită de conservare – afumare, fermentare, marinare, saramura. Lungile perioade de frig și întuneric așteptau mereu la colț, așa că suedezii murau legumele, marinau peștele, maturau carnea, făceau gemuri de fructe și își umpleau beciurile cu rădăcinoase. Painea era și ea gândită să țină mult, așa că fie era făcută din secară și coaptă încet în tăvi, fie era uscata pentru pâine crocantă (knäckebrot).

Am pus pe tasting table-ul Umami Brunch retete suedeze autentice cu pește și fructe de mare de multe feluri și gătite foarte diferit, cartofi câți n-am gătit probabil niciodată, dacă iau în calcul și rețetele care nu au trecut testele, faimoasele chifteluțe suedeze cu gem de merișoare, am murat orice, inclusiv ouă, și m-am cenzurat să folosesc usturoi și condimente în exces, pentru că nu aș fi respectat tradițiile suedeze. Recunosc că am redus considerabil cantitățile de maioneză și de zahăr și că deși eram foarte reținuți la început, am descoperit o bucătărie care ne-a învățat enorm și pe care sigur o vom readuce în bucătăria Umami.

E.S. D-na Therese Hydén, ambasadorul Suediei la București, a fost prezentă la eveniment și deși mi-a tremurat puțin inima și lingura, vreo 3 săptămâni, ca să fiu mai precisă, când a gustat din preparatele de pe tasting table și la câteva dintre ele și-a dorit foarte tare rețetele noastre, am știut că am făcut ceva foarte bine. Așa că poftiți de poftiți, iar apoi revenim și cu rețetele celor mai iubite preparate.

Köttbullar

Chifteluțe pufoase cu 50% carne de vită, pe care am luat-o de la cooperativa țărănească Obor21, și 50% carne de porc, aromatizate cu ienibahar și apoi așezate într-un sos de zeamă de oase și smântână. Am făcut un piure de cartofi cu nucșoară, că doar nu puteau cartofii să lipsească din poveste, iar castraveții i-am marinat pentru câteva ore, după ce au stat la presat cu sare ca să le iasă apa.
Irezistibilul gem de merișoare de la IKEA Swedish Food Market a fost în cantități până la cer, că niciodată nu-i destul și toți food loverii au mai vrut o lingură în plus. Hai două.

Gravlax

ADI06878
File de somon proaspăt și curat de la Alfredo Seafood, maturat de noi pentru 48h cu mărar, fructe de ienupăr și gin, tăiat cu iscusință în felii subțiri și așezat pe rugbrød, delicioasa pâine de secară cu maia coaptă de Grain Trip. Apoi am făcut un sos de smântână dolofană de la Lăptăria cu caimac în care am pus sirop de soc, iar deasupra am turnat niște ulei de mărar.
Aici rețeta.

Ouă murate

ADI06863
Am murat ouăle vreo 3 zile și apoi le-am așezat pe sfeclă coaptă cu capere, măcriș roșu de la Microgreens și pastă de icre de somon de la IKEA Swedish Food Market, numită și caviarul suedez

Hering marinat

ADI06852
Knäckebrot cu maia copt de Grain trip, pe care am pus fileuri de hering care în primă fază au stat în saramură ceva vreme și apoi s-au mutat la marinat cu hrean, ienupăr și oțet ținut în butoaie de stejar.

Brânzeturi maturate

ADI06846
Brănză de la Lăptăria cu caimac maturată între 60 și 80 de zile, care a făcut echipă cu heringul marinat și cu salata de cartofi

Salată de cartofi

ADI06870
Cartofi noi cu sos de smântână cu maioneză, mărar și chives

Jansson’s temptation

Budincă de cartofi cu șprot marinat și afumat, praz caramelizat, smântână proaspătă de la Lăptăria cu caimac și pesmet.
Aici rețeta

Smörgåstårta

ADI06919
Faimosul tort sărat care nu lipsește de la niciun smörgåsbord. Suedezii pun în el tot ce au pe masă, dar noi am ales să fie vegetarian, așa că am făcut o cremă de fasole cu pudră de sfeclă roșie, peste care am pus ceapă crocantă și ciuperci marinate. Apoi a urmat un strat de texturi de mazăre și brânză maturată și l-am îmbracat în cremă de brânză, lăstari de porumb de la Microgreens și caviar negru din alge de la IKEA Swedish Food Market. Blatul tortului a fost de fapt o pâine cu maia și lapte coaptă de Grain Trip.

Toast Skagen

ADI07143
Creveți îmbrăcați în maioneză cu smântână, icre de somon de la Alfredo Seafood, Microgreens și așa se construiește cel mai elegant preparat de pe tasting table.
Aici rețeta

Raggmunk

ADI06884
Clătite cu cartofi rumenite în unt cu bacon și cătină în sirop

Salata de sfeclă

ADI06885
Sfeclă coaptă cu hrean, boabe de muștar și chimen sau un fel de Radu Anton Roman pleacă în Suedia

Kardemummabullar

ADI06901
Ghem de aluat pufos împletit cu cremă de cardamon de Alina de la Ciocolată și Vanilie

Chokladbollar

ADI06895
Biluțe de ciocolată cu cafea Colombia de la Nespresso, caju, prune și curmale deshidratate, îmbrăcate în fulgi de cocos și zmeură deshidratată (sugar enemy)
Aici rețeta

Tort good bye summer cu căpșuni, ca-n Suedia

ADI06928
Pandișpan cu sirop, cremă aerată de brânză, căpșuni și flori de la Microgreens

Drinks

ADI06906
Kombucha fermentată de noi cu soc și ghimbir, ciocolată-n lapte de la Lăptăria cu caimac și apă infuzată cu fructe de Dulcești

Vinuri efervescente

ADI06913
Crama Carastelec

Cafea Nespresso

ADI06945

Evenimentul a avut loc în oaza urbana Columb 11, iar culoarea a fost adusă de ceramica pictată manual de MicaCera și de florile Atelier Interesart

ADI07015
LEAVE A COMMENT