Tagine de berbecuț cu migdale și prune uscate #maroc
Tagine-ul marocan poartă acest nume de la vasul din lut cu coif pe post de capac. Eu am cărat unul vreo două săptămâni prin Maroc, doar să îl aduc acasă, dar nu vă îngrijorați dacă nu aveți unul la îndemână. Un vas normal de lut cu capac sau unul de fontă va funcționa foarte bine.
Așadar, acest miel aromat copt lent e prânzul perfect pentru o duminică friguroasă. Te provoc să testezi rețeta chiar dacă mielul nu este carnea ta favorită. O să te surprindă. La Umami Brunch am convertit la miel zeci de persoane, chiar o domană care gătea de 20 de ani miel pentru familie, dar nu gustaseră niciodată. Merge însă foarte bine și cu carne de vită.
INGREDIENTE
3 linguri de ulei de măsline
200g de ceapa tocată foarte mărunt
8 căței de usturoi pisați
2 lingurițe de chimion
2 lingurițe de ghimbir pudră
1 linguriță de turmeric
1 linguriță de paprika
1 baton de scorțișoară
câteva fire de șofran înmuiate 10 minute în 2 linguri de apă fierbinte
750g pulpă de berbecuț tăiată cuburi de 3-4cm (eu folosesc carne de la cooperativa tărănească Obor 21)
100g prune fără sâmburi și uscate bine
Decor: 30g de migdale prăjite cu sare și câteva fire de coriandru
MOD DE PREPARARE
Ideal ar fi să sărezi carnea cu o zi înainte, dar dacă nu ai posibilitatea, atunci poți să faci asta înainte să o gătești.
Preîncălzește cuptorul la 170 de grade cu ventilator.
Încinge jumătate din cantitatea de ulei într-i tigaie antiaderentă și rumenește ușor cuburile de carnea pe toate părțile, la foc mediu. Cel mai probabil va trebui să faci asta în două tranșe, ca să nu înghesui carnea și în loc de crustă, care se transforma apoi în gust, să obții de fapt o apă în care carnea se va fierbe. Dă carnea deoparte.
În același vas, fără să îl cureți, pune ceapa și imediat sarea și călește ceapa la foc foarte mic până devine transparentă și se înmoaie bine. Dacă e nevoie, mai adaugă din când în când puțina apă, ca să nu se lipească. Adaugă usturoiul, gătește 30 de secunde și apoi pune și restul condimentelor și prăjește totul pentru două minute. Va fi nevoie să amesteci continuu. Varsă amestecul peste carnea rumenită.
Pune vasul la loc pe aragaz și adaugă o cană de apă sau niște zeamă de legume/carne, dacă ai la îndemână. Curăță bine tigaia cu o spatulă, cât să nu pierzi nicio aromă.
Pune carnea cu ceapa într-un vas mediu de lut/fontă, amestecă bine ca să îmbraci carnea în sos și toarnă peste lichidul din tigaie, dar doar cât să acopere carnea până la jumătate. Pune capacul și dă la cuptor pentru aproximativ 3h sau până carnea este foarte fragedă. Poți să verifici la jumătatea timpului cât lichid are, ca nu cumva să se usuce. Completează cu apă fierbinte dacă e nevoie și amestecă.
Pune prunele într-o cratiță mică, acoperă-le cu apă în care ai fiert cîteva legume înainte și fierbe-le la foc mic până se înmoaie. Fii cu ochii pe ele să rămână întregi.
Scoate tagine-ul din cuptor, mută-l pe un platou, pune prunele și migdalele deasupra, presară puțin coriandru și ideal e să îl mâncați alături un cușcuș simplu sau cu legume Marocanii nu lasă nimic în farfurie, așa că e nevoie de o pâine pufoasă ca să cureți tot sosul.