Supa crema de pastarnac copt cu branza de burduf, chimen, ulei de leustean si chips de bacon #Transilvania

TOUCH THE WORLD

Supa crema de pastarnac copt cu branza de burduf, chimen, ulei de leustean si chips de bacon #Transilvania

Era o seara de toamna friguroasa cand mi-am imaginat combinatia asta de gusturi si bucatile de branza de burduf care se topesc in supa catifelata de pastarnac copt si a durat vreo cateva zile pana am testat-o prima data. Pastarnacul copt si branza de burduf sunt doua iubiri de neclintit, dar chimenul si leusteanul sunt new entry. In copilaria chiar le-am evitat, Leusteanul era pentru ciorba de perisoare si de vita, ambele pe lista de No No No, alaturi de ghiveciul de legume cu fasole verde si mazare, iar chimenul la noi in zona era pus doar in saratele, si ele pe aceeasi lista.

In ultimii ani insa, papilele mele s-au transformat, asa ca leustean as pune in orice, chiar si in desert (Olguta face deja asta cu mare succes, dar am vazut si la chef Alexandru Dimitru si chef Alex Petricean), iar chimenul m-a cucerit la Sibiu, intr-o supa dedicata lui, iar de atunci ii caut in toate mancarurile.

Luna asta am inclus supa de pastarnac copt si in meniul de Craciun pregatit pentru zen-atelierul organizat impreuna cu Atelier Interesart si a primit cele mai multe aprecieri, iar noi ne propunem sa o repetam sezonul asta, mai ales in zilele cu zapada, alaturi de un pahar de glogg (reteta aici).

 

INGREDIENTE (aprox. 10 portii)

Supa
1kg de pastarnac mediu curatat si taiat pe lungime in bucati mari, cat mai egale
4-5 linguri de ulei de masline
sare
1 lingura de paprika afumata
2 cepe medii tocate
50g de unt
2 lingurite de chimen pe care il pui in tigaie incinsa pentru 2 minute, cat sa ii iasa aromele, iar apoi il pisezi fin intr-un mojar
1,5L de stock de legume la 500g de legume coapte (o sa ai nevoie de aprox. o cantitate si jumatate). Merge si cu apa calda in loc de stock, dar o sa pierzi un pic din gust.
300g de branza de burduf cu gust intens taiata cuburi de 2cm (poti incerca branza de la Catean, o gasesti in Carrefour Orhideea, la sectiunea cu branza vrac de la producatori)

Chips de bacon
10 felii fine de bacon
2 tavi de cuptor si 2 hartii de copt

Ulei de leustean
5 linguri de ulei
frunzele de la 1 legatura de leustean

 

MOD DE PREPARARE
Supa
Incalzeste cuptorul la 200 de grade pe functia cu ventilator. Intre timp, sterge legumele de apa si aseaza-le intr-o tava de cuptor acoperita cu hartie de copt, peste care pune uleiul si paprika afumata. Amesteca cu mainile si asigura-te ca legumele sunt unse bine cu ulei, astfel se vor usca. Acopera-le cu o folie de aluminiu si da-le la cuptor pentru aproximativ o ora. Verifica-le dupa 45-50 de minute daca intra furculita usor in ele. Asta e semnul ca sunt gata.

Cat legumele sunt la cuptor, incinge uleiul intr-o tigaie antiaderenta si caleste ceapa cu putina sare, la foc minim, pana incepe sa se caramelizeze.

Scoate legumele din cuptor, lasa-le un pic sa respire, apoi taie-le in felii mici si pune-le intr-un blender. Adauga stock-ul de legume, chimenul macinat, ceapa si aprox. 1 lingura de sare. Mixeaza la viteza maxima pana obtii o textura matasoasa. Blender-ul meu este mai mic, asa ca am facut in doua ture.

Chips de bacon
Pana cand am facut prima data, credeam ca e ceva foarte complicat sa iti iasa acele felii tepoase de bacon care se sparg atunci cand le mananci, dar zau ca e super simplu. Incalzeste cuptorul la 230 de grade pe functia cu ventilator. Intr-o tava de cuptor, intinde feliile de bacon pe o hartie de copt, cat sa nu se atinga intre ele. Aseaza peste ele o hartie de copt si o alta tava si pune-le la cuptor pentru 10 minute. Scoate-le usor din tava, cat sa nu se rupa si intinde-le pe un platou. Cand se racesc, devin crocante

Ulei de leustean
Toaca frunzele de leustean foarte marunt, pune-le intr-un mojar, adauga 1 lingura de ulei si piseaza-le pana obtii o pasta. Adauga restul de ulei si omogenizeaza.

 

Pune cuburile de branza de burduf in boluri (cam 5-6 bucati/portie), toarna peste ele supa fierbinte, pune deasupra cate o lingura de ulei de leustean si cateva seminte de chimen, in caz ca ti-au mai ramas, iar atunci cand pui bolurile pe masa, infige si chip-ul de bacon (nu inainte, pentru ca se inmoaie).

Supa asta merge bine cu cateva felii de bagheta unse cu ulei si praf de rosii si facute cateva minute la cuptor pe functia grill, dar si alta optiune de paine cu coaja crocanta este perfecta.

 

 

 

 

 

LEAVE A COMMENT