Salata Som Tam cu mango si arahide #Thailanda
Povestea salatei thailandeze Som Tam a inceput cu un maraton al cautarii de papaya verde. Da, papaya, nu mango, pentru ca de fapt asa este reteta originala. Stiam de la inceput ce contine, dar am zis ca la noi toate fructele exotice vin verzi, desi sigur nu va fi problema. Asa ca am pus preparatul in meniul editiei din noiembrie al Umami Brunch si am inceput sa le fac pofta oamenilor, cat sa nu mai pot da inapoi. A fost o oportunitate buna sa ma imprietenesc cu toti importatorii de fructe exotice, sa aflu care de unde cumpara, sa mananc multa papaya, coapta, iar apoi sa reconfigurez traseul si sa aleg mango in loc de papaya. Ca idee, in caz ca va luati si voi acest challenge, e nevoie de papaya perfect verde, nu doar exteriorul, ci si interiorul. Adica miezul trebuie sa fie tare si crocant.
Dar dupa ce am facut varianta asta cu mango si salata s-a numarat printre cele mai apreciate preparate de la Umami Brunch – Taste the world, nu mai am de gand sa reiau reteta originala. E o alegere excelenta pentru vara, dar si preparatul care te va calatorii cel mai rapid si mai ieftin in Thailanda, mai ales ca vine acum sezonul pozelor din calatorii exotice postate pe Instagram.
INGREDIENTE
130g mango verde (gasesti peste tot, e ala tare ca piatra si cel mai ieftin)
70g morcov
2 catei mici de usturoi
1 ardei iute rosu fara seminte
2 rondele fine de ghimbir fara coaja
2 lingurite de zahar de palmier nerafinat (gasesti in magazinele asiatice, arata ca un sapun, dar merge si zahar procesat de cocos sau zahar brut de trestie, in caz ca nu gasesti)
2 linguri cu varf de arahide coapte (te sfatuiesc sa iei alune crude si sa le coci tu pentru cateva minute in tigaie sau in cuptor)
2 lingurite de creveti deshidratati (optional – am gasit in Dragonul rosu)
2 linguri de zeama de lime + putina coaja rasa
2 linguri de sos de peste
1 lingurita de pasta de tamarind
busuioc asiatic de la Microgreens
MOD DE PREPARARE
Tai mango-ul si morcovul betisoare foarte subtiri (in general peeler-ul pentru legume are si capat pentru asa ceva, dar merge cu rabdare si cu cutitul), iar betisoarele de mango le pui in apa cu gheata pentru cinci minute. Nu mai mult pentru ca se duce gustul imediat, dar e important sa nu sari peste etapa asta, pentru ca mango-ul sa devina foarte crocant. Strecori foarte bine mango-ul si incepi pregatirea dressing-ului.
In mojar, daca ai unul de lemn e ideal, daca nu, merge si in cel de piatra, pui usturoiul, ghimbirul si ardeiul si le le pisezi pana devin pasta. Apoi adaugi zaharul ras si pisezi cat sa se omogenizeze compozitia. Adaugi arahidele coapte si pisezi foarte usor, cat doar sa se sparga putin. Adaugi crevetii deshidratati, pisezi iar foarte usor, zeama si coaja de lime, sosul de peste si pasta de tamarind.
Omogenizezi compozitia si adaugi betisoarele de mango si morcov si aproape te faci ca pisezi. Mai degraba le presezi putin si amesteci totul cat sa se combine gusturile. Nu va mai fi nevoie de sare pentru ca sosul de peste are deja suficienta sare. Lasa salata la frigider pentru cel putin 30 de minute si apoi bucura-te de o portie de Thailanda.