Salata de vinete cu menta si capere #sicilia
Nu stiu cum reusim, dar si de data asta am prins o canicula de toata frumusetea in Sicilia. Iar cum pastele si pizza sunt greu de digerat chiar si de cei mai gurmanzi calatori, am fost curiosi sa aflam ce mananca italienii in luna august.
Ne-am ales cu o reteta de salata pe cat de racoritoare, pe atat de aromata. Merge mancata ca atare cu niste ciabatta proaspata sau asezata langa un peste alb cu sos de lamaie sau un piept de curcan. Si pentru ca tot suntem in Italia, e pacat sa nu acceptam compania unui pahar de prosecco rece sau de Pinot Grigio.
Ingrediente
- 2 vinete (ideal soiul acela italian, mov deschis – noi am mai gasit in Lidl)
- o mana de capere
- 2-3 fire de menta
- 2 catei de usturoi
- ulei de masline
- oregano
- otet balsamic
- sare si piper
Mod de preparare
Coace vinetele pe gratar, pe o tigaie de fonta, direct pe flacara aragazului sau in cuptor la 200 de grade (vreo 40 de minute) și apoi curata-le de coaja, da-le sare si lasa-le la scurs pentru 1-2 ore (zeama din vinete e amara și are gust de muc de tigara ud, deci nu o vrei in farfurie). Scoate caperele din borcan si pune-le intr-un vas cu apa rece pana sunt gata vinetele. Daca ai uitat de ele, fierbe o cana de apa, vars-o peste capere si apoi clateste-le imediat cu apa rece. Italienii folosesc aceste trucuri pentru a scapa de excesul de sare din capere. Daca vrei sa le ai gata pregatite si pentru alta data, pune caperele ramase intr-un borcan si toarna peste ele ulei de masline.
Cand vinetele s-au scurs, portioneaza-le cu mana in fasii cat mai mari, intinde-le intr-un vas mai larg, pune peste ele o mana de capere, frunze de menta dupa gust, cateii de usturoi taiati felii, 4 linguri de ulei de masline, oregano cat iei in varful degetelor, cativa stropi de otet balsamic, sare si piper. Daca rezisti, lasa salata peste noapte in frigider, iar a doua zi bucura-te de o salata fresh, numai buna pentru o zi torida de vara.
Daca ti-a placut, da reteta mai departe.