Reteta: Quiche cu spanac si branza de capra #franta

TOUCH THE WORLD

Reteta: Quiche cu spanac si branza de capra #franta

Quiche-ul pare noua pizza, adica acel fel de mancare adoptat de majoritatea bucatariilor traditionale din lume. Inainte insa sa fie cap de meniu in mai toate cafenelele si bistro-urile, quiche-ul Lorraine, adica reteta clasica de quiche cu bacon, aparea in Franta la inceputul anilor 20. Englezii si italienii isi cer si ei drepturile pe motiv ca umplutura cu ou si smantana e specifica si bucatariilor lor, insa sa le dam fracezilor ce e al francezilor. Mai ales ca mai avem doua argumente in plus: felia de quiche e mai mereu prea mica ca sa ne sature, deci fix pe stilul frantuzoaicelor mereu atente la silueta, iar preturile par si ele Made in France.

Asadar avem suficiente motive sa ne bucuram de un quiche homemade, mai ales ca din cate am testat noi, nu prea sunt sanse sa dai gresi, chiar si cu doua maini stangi sau prea multa dorinta de improvizatie.

INGREDIENTE
Aluat
250g faina (merge bine si cu faina  integrala)
100g unt la temperatura camerei
70g apa rece
sare

Umplutura
3 oua
100g branza de capra maruntita bine
30g de parmezan sau alta branza maturata
1 legatura de ceapa verde
100g spanac  decongelat si stors bine de apa (eu am folosit spanac maruntit)
100ml smantana lichida
100ml lapte
somon afumat (optional)

MOD DE PREPARARE
Pentru ca aluatul e nevoie sa stea cel putin 15 minute la frigider, cel mai bine e sa incepi cu el. Daca ai si un robor de bucatarie sau un mixer,  e foarte bine. Daca nu, o lingura de lemn si un bol iti vor fi suficiente. Pune faina in bol, sarea si apoi adauga untul care e bine sa fie cat mai moale, adica sa stea la temperatura camerei cel putin o ora. Amesteca pana se incorporeaza foarte bine untul. O sa observi ca vei optiune o compozitie mai sfaramicioasa. Nu te panica. E momentul sa adaugi treptat apa rece. Gata, aluatul e acum mult mai prezentabil. Formeaza o bila din el si pune-o intr-o folie de plastica. Lasa compozitia la frigider pentru cel putin 15 minute.

In timpul asta pregateste umplutura. Pune intr-un bol laptele, smantana lichida si ouale. Amesteca-le cu un tel sau cu mixerul.  Adauga parmezanul ras, spanacul, ceapa verde tocata marunt, sare (cu atentie pentru ca si parmezanul e sarat) si piper. Amesteca usor pana compozitia devine omogena.

Probabil deja au trecut si cele 15 minute, asa ca ia o tava rotunda cu diametru de 25-30cm (adica cat o pizza medie) si unge-o bine cu unt. Daca vrei, poti sa pui si o hartie de copt. Scoate aluatul din frigider si intinge-l cu un facatel cat sa depaseasca putin dimensiunea tavii. Aici e bine sa te grabesti ca sa nu se incalzeasca prea tare aluatul, deci nu-i nevoie sa-ti pui perfectionismul in actiune. Aseaza foaia de aluat in tava avand grija sa imbrace si peretii tavii. Ideal e sa mai ramana o jumatate de centimetru pana la gura tavii  ca sa eviti sa sa iti ramana uscata in caz ca nu vei avea aluat suficient (poti sa si tai din ea daca e nevoie). Apasa usor cu degetele ca sa te asiguri ca foaia se muleaza bine pe tava. Presara branza de capra maruntita pe toata suprafata si apoi adauga compozitia. Baga tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la o temperatura de 180 grade. In ultimele 10 minute poti sa adaugi pe deasupra si cateva fasii de somon. Quiche-ul trebuie sa fie auriu deasupra  ca sa stii ca e gata. Scoate-l din cuptor, lasa-l la racit si bucura-te de o portie romaneasca. E gustarea perfecta pentru o seara cu prietenii alaturi de un rose.

 

LEAVE A COMMENT