Reteta: Orez lipicios cu cocos si mango #thailanda

TOUCH THE WORLD

Reteta: Orez lipicios cu cocos si mango #thailanda

V-am mai povestit cat de mult iubim noi bucataria thailandeza si cum inca nu am descoperit alta mai completa, asa ca ni se intampla des sa aducem Thailanda la noi in bucatarie.

Va propun o reteta perfecta pentru un mic dejun lenes de duminica sau un desert usor la orice ora. Pasionatii de mango si cocos sa se aseze pe primele randuri. Si cum un orez lipicios face cat multe cuvinte neinspirate, noi ii spunem retetei si „Declaratie de dragoste”.

INGREDIENTE
250g orez glutinos (eu am cumparat de aici)
200g crema de cocos + inca 50g pentru topping
50g zahar, ideal de palmier dar asta va presupune sa il razi
1/4 lingurita de sare
fulgi de sare Maldon (optional)
1 mango foarte copt

MOD DE PREPARARE
Actiunea incepe cu 6 ore mai devreme. Spala de 4-5 ori orezul in apa rece pana observi ca apa ramane foarte curata, adica tot amidonul de pe orez s-a dus. Ca sa te asiguri ca e curat, freaca orezul in palme. Apoi acopera-l cu apa suficient si lasa-l la inmuiat pentru sase ore.

Dupa ce s-a hidratat, arunca apa, scurge bine orezul si pregateste-l de gatit la abur. Daca ai vreun aparat dedicat, e ideal (cele de gatit carne si legume la abur sunt si ele bune, daca nu ai special pentru orez). Daca nu, inventeaza un sistem cu o sita pusa deasupra unei oale cu apa sau mai merge si intr-un tifon sau o carpa alba de bumbac. Ideea e sa nu atinga apa si sa le acoperi cat mai etans. Gateste orezul in jur de 15 minute. Poti verifica dupa 12 minute cum arata, dar nu face exces, pentru ca vrei sa pastrezi aburii in vas.

In timpul asta poti sa pregatesti crema. Pune intr-o oala laptele de cocos, amesteca intr-o singura directie, altfel e posibil sa se branzeasca. Apoi adauga zaharul si sarea. Cand a inceput sa fiarba si tot zaharul este topit, opreste focul si da oala deoparte.

Cand orezul este gata, muta-l cu grija intr-un vas mai mare si cat inca e fierbinte, adauga treptat crema de cocos cu zahar. Vei incorpora toata cantitatea, dar ideea e sa ii permiti orezului sa absoarba tot lichidul. Nu vrei supa cu orez. La final vei avea un orez lipicios si cremos, iar gustul moderat de dulce, cu aroma de cocos si putin sarat. Sarea e echilibrul perfect pentru cocos.

Mananca orezul cat inca e cald, dar e foarte bun si rece (doar ca nu la fel de cremos). Aseaza-l pe farfurii sau in boluri (teoretic 4, dar depinde cat de pofta iti e), pregateste rapid topping-ul – adica incalzeste restul de crema de cocos si adauga un praf de sare. Dai pui fulgi de sare Maldon, atunci nu mai e nevoie sa ii adaugi in topping, ci ii presari peste ore. Pune sosul intr-un bol taie cateva felii de mango copt (noi il tinem infasurat in hartie intr-un loc intunecat pentru 2-3 zile, iar cand vedem ca e moale, il mancam). Ca sa dea bine pe Instagram, te sfatuiesc sa tai mango like a pro. Si gata, mananca si viseaza ca stai la umbra unui palmier pe o plaja din Thailanda.

Fotografia este din vacanta, d-asta sunt si boabele prajite de fasole mung, dar noua nu ne-au placut neaparat, asa ca nu le-am inclus nici in reteta.

 

LEAVE A COMMENT