Pui copt cu clementine și fenicul #israel
Rețeta asta am descoperit-o în cartea lui Ottolenghi dedicată Ierusalimului și aș zice că-i un fel de odă adusă feniculului (bulbul) – fie că-l iubești, urăști sau te-ai tot întrebat ce-i cu el când l-ai mai văzut la supermarket, rețeta asta e de neratat. Încearcă-o o dată și îmi zici cum a fost.
Apoi sunt clementinele care îi dau prospețimea și aciditatea necesară. Iar pentru iarna, acest preparat are aroma perfectă, mai ales dacă îi adaugi și raki, un fel de țuică cu anason. Eu de multe ori am făcut fără, doar că am adăugat câteva steluțe de anason.
Iarna asta l-am pus și pe tasting table-ul Umami, la o eveniment crăciunesc gătit pentru o echipă. Merge excelent cu cușcuș sau orez.
INGREDIENTE
100g raki, ouzo, arak, Pernod sau 4 stele de anason
4 linguri uleile de măsline
3 linguri de suc de portocale proaspăt stors
3 linguri de suc de lămâie
2 linguri de boabe de muștar
3 linguri de zahăr brun
2 bulbi de fenicul (cam 500g)
1.2kg de pulpe de pui tăiate pe jumătate, cu piele (eu prefer puiul de Mihăilești pe care de obicei îl iau de la Janos Bacsi)
4 clementine cu coajă. tăiate rondele subțiri de 0.5cm (eu am găsit bio mai mereu la Carrefour sau la Lidl, ca să fie ok să le mănânci coaja)
1 lingură de cimbru
2 1/2 lingurițe semințe de fenicul
sare și piper
pătrunjel
MOD DE PREPARARE
Pune primele 6 ingrediente într-un bol mare, adaugă două lingurițe jumătate de sare și o lingurița de muștar și amestecă bine.
Îndepărțează tulpina li frunzele fenicului. Tulpina poți să o folosești la o supă, iar frunzele păstrează-le pentru servit. Taie bulbul pe jumătate, pe lungime și apoi fiecare jumătate în patru sferturi.
Pune feniculul, puiul, feliile de clementine, cimbrul și semințele de fenicul în bolul de mai sus și lasă la marinat până a doua zi. Schimbă vasul dacă e nevoie, Promit că merită așteptarea, însă dacă nu mai vrei să aștepți, e ok să ăș gătești acum. Mai așteaptă totuți 30-40 de minute ca să ajungă puiul la temperatura camerei.
Preîncălzește cuptor la 200 de grade cu ventilator, mută puiul într-o tavă de cuptor, astfel încât să nu ai suprapuneri (așa vei ajuta preparatul să iasă frumos rumenit și rumenit = delicios). Puiul musai cu pielea în sus, da?
După ce cuptorul ajunge la temperatură (dacă nu te strigă el, vezi că are nevoie de ceva timp), pune puiul în cuptor și coace-l pentru 35-45 de minute, adică până se caramelizează frumos.
Scoate tava din cuptor, mută puiul pe un platou, iar în cazul în care ai pus și alcool, mută lichidul rămas în tavă într-o cratiță și fierbe la foc mediu până scade la jumătate. fii cu ochii pe el că acum dispare. Dacă ai pus doar anason, nu o să ai prea mult lichid, deci poți direct să îl pui peste pui, la fel cum ai face și cu sosul scăzut.
Gata, puțin pătrunjel deasupra, frunzele de fenicul, un pic de cușcuș dacă e cazul și ai Ierusalimul în farfurie.