Pachetele de vara cu creveti si sos de arahide #vietnam
Summer rolls sunt pachețelele vietnameze cu foaie de orez, ideal abia gătită la aburi. Pe cele mai bune le-am mancat in centrul Vietnamulul, pe o mica insula din Hoi An, la un curs de gatit, asa ca mi-am dorit sa le aduc si in bucataria mea, dar si pe tasting table-ul Umami Pop-Up Dinner.
Pentru cei cu rabdarea puternica, povestesc cu alta ocazie si cum se face foaia de orez, dar deocamdata hai sa ne simplificam viata cu un niste foi de orez din comert.
INGREDIENTE
20g taitei vermicelli
1 morcov mai mare
1 castravete
1/2 mango verde
10 creveti medii
10 de fire de coriandru
10 fire de mentă
20 de fire de chives
1 cm de ghimbir tocat foarte marunt
1/2 lingurita zahar
un praf de sare
10 foi medii de orez plus extra de rupt pana inveti
Sos de arahide
1 lingurita de usturoi pisat
2 lingurite de unt de arahide crocant
2 linguri de sos de soia
1 lingurita de zahar brun sau de miere
un praf de pudra de chilli
60ml de lapte de cocos (merge si apa)
MOD DE PREPARARE
Prima data prepara sosul. Amesteca toate ingredientele si pune vasul pe aragaz pentru 20 de secunde. Da-l deoparte, omogenizeaza sosul si lasa-l afara pana sunt gata pachetelele. Totusi, nu mai mult de o ora.
Pregateste-ti toate ingredientele pentru pachetele. Curata crevetii daca nu i-ai cumparat deja curatati, spala-i cu apa rece si sterge-i de apa cu prosop de hartie. Incinge o tigaie cu cateva picaturi de ulei si prajeste-i pentru 2-3 minute. Lasa-i sa se raceasca si apoi taie-i pe jumatate, pe lungime.
Fierbe apa intr-un vas, iar dupa ce da in clocot, opreste focul si scufunda taiteii pentru 5 minute. Strecoara-i si muta-i intr-un vas cu apa rece pentru un minut. Strecoara-i din nou si da-i deoparte.
Curata de coaja legumele si mango-ul si taie-le bastonase subtiri cu ajutorul unui cutit sau a unui peeler. Spala ierburile si rupe-le partea de tulpina mai groasa, ca sa eviti sa iti perforeze foaia de orez.
Intr-un bol amesteca legumele, mangoul, sarea, zaharul si ghimbirul maruntit.
Acum e timpul sa te apuci de impachetat.
Ai nevoie de o suprafata neteda pe care sa pui foaia de orez si de un recipient cu circumferinta mai mare ca foile in care sa pui apa rece. Unge suprafata de lucru cu 2 picaturi de ulei si apoi umezeste-o. Scufunda pentru 2-3 secunde foaia in vasul cu apa si aseaz-o pe blat. Continua sa iti umezesti mainile in apa si sa uzi foaia din centru spre extremitati. Insista mai mult pe extremitati, altfel nu o sa ti se lipeasca pachetelul. Proba ca e umezita suficient este sa iti ramana urmele degetelor pe foaia de orez. Daca te intrebi ce se intampla in cazul in care nu ai hidratat-o cat trebuie, raspunsul este se rupe/crapa.
Imparte vizual foaia de orez in trei. O sa asezi doar pe a doua treime, lasand o bordura de 3 cm la ambele capete. Porneste dinspre tine si aseaza pe foaia de orez cateva legume si apoi bucatile de creveti cu exteriorul in jos (foaia este transparenta acum si se vor vedea foarte frumos). Pune deasupra cativa taitei, un fir de coriandru si unul de menta. Impatureste prima si a treia treime a foii de orez peste ingrediente si ai grija sa se petreaca putin. Ia apoi 2 fire de chives, pune-le perpendicular pe marginea foii de orez dintre tine si incepi sa rulezi ca pe sarma. Ideea e ca pachetelul sa fie cat mai strans, dar cu rabdare pentru ca se poate rupe foaia. La final poti sa iti mai umezesti putin mainile si sa uzi pachetelul. Pana le ai gata pe toate, ca sa eviziti sa se usuce, le poti depozita in frunze de salata sau de varza.
Ia pachetelul, scufunda-l in sosul de arahide si bucura-te. Ca doar d-aia ai muncit atat.