Nori de bezea crăciunești cu pralină de nuci
Anul ăsta a fost atipic, așa că mi-am dorit ca ceea ce le ofer cadou celor dragi să transmită „Te iubesc și sunt aici. Iar asta nu depinde de nicio pandemie”. Timp și dragoste să vrem să dăruim, că de niște albușuri și niște zahăr sigur facem rost.
Povestea mea cu bezelele e lungă și schimbătoare. Sigur că idealul s-a schimbat pe măsură ce am studiat și mâncat mai mult și mai bine. Deci ca să nu evităm elefantul din cameră, bezeaua perfectă, ca la carte, e casantă la exterior și moale la interior. O să mai postez câteva rețete care îmi plac, una inspirată de Dominique Ansel, alta descoperită în Noua Zeelandă, dar norii pufoși de mai jos sunt după rețeta lui Ottolenghi, pentru că la el în vitrină am văzut prima dată un munte de bezele gigant.
Oricât de mult îți place improvizația, și dacă nici eu nu înțeleg asta :))), nu modifica cantitățile de zahăr și albuș. Nu e momentul pentru dietă. Mai bine mănânci niște pește cu salată și salivezi la o poză cu bezele. Așa, cel puțin, nu mai speli vasele după colaps.
Dacă vrei musai, poți să adaugi, în ultimele secunde, condimente fine, ușoare și cernute. Dar sfatul meu este ca la primele bezele să îți folosești creativitatea pentru topping. Fie alegi propunerea de mai jos, fie poți să schimbi condimentele, să pui fructe liofilizate, bucățele de nuci – orice e ușor și uscat.
INGREDIENTE
Bezele
250g zahăr alb
150g albușuri reci (de la vreo 4-5 ouă)
Pralina
50g nuci
50g zahăr
25ml apă
1/2 linguriță scorțișoară
coaja de la o portocală
1/4 linguriță anason sau cardamon sau ce îți spune ție Crăciun
MOD DE PREPARARE
Încălzește cuptorul la 170 de grade cu ventilator.
Așează nucile într-o tavă și coace-le pentru 8 minute. Lasă-le să se răcească câteva minute și apoi freacă-le ușor între palme ca să mai scapi de o parte din coji.
Pune hârtie de copt în două tăvi. Una va merge la cuptor, iar pe cealaltă vei așeza pralina ca să se răcească.
Pune cele 50g de zahăr și apa într-un cratiță mică și amestecă ca să omogenizezi. Gătește la foc mare pentru aproximativ 4 minute. Nu e nevoie să amesteci, doar mai mișcă cratița din când în când până se topește zahărul. Vei obține un caramel auriu. Adaugă nucile, amestecă rapid și mai gătește 1 minut. Acum caramelul s-a închis la culoare, așa că e timpul să transferi pralina pe hârtia de copt și să o lași să se răcească complet.
Pune pralina într-un blender după ce ai rupt-o în bucăți mici și pulsează de câteva ori. Eu am exagerat un pic și a ieșit mai puțin texturată decât intenționam. Mut-o într-un bol, adaugă condimentele, rade coaja de portocală rasă direct aici, ca să nu pierzi uleiurile acelea care dau mirosul cel mai puternic, plus puțină sare. Amestecă bine și ocupă-te de praline.
Întinde cele 250g de zahăr în cealaltă tavă și dă la cuptor pentru 7 minute. Apoi scoate tava și micșorează temperatura la 110 grade cu ventilator sau 130 fără.
Imediat după ce scoți zahărul din cuptor, pune albușurile în vasul mixerului și mixează la viteză mare până începe să se formeze o spumă aerată. Apoi adaugă pe rând câte o lingura de zahăr, până integrezi tot zahărul și continuă să mixezi la viteză mare până când amestecul s-a răcit complet. Acum ar trebui să îți țină forma foarte bine, să fie foarte mătăsos și dens.
Pune din nou o hârtie de copt în tavă și fixează-i colțurile cu puțină albuș pus direct pe tavă. Osa acționeze ca un lipici și foaie de copt nu se va mai mișca de la ventilator. Apoi, ai nevoie de două linguri mari (or use your imagination). Cu una iei albușul bătut si cu cealaltă îl iei din lingură și îl muți în tavă. Ar trebuie să fie de dimensiunea uneori portocale ca să îți iasă 6. Ai grijă să lași distanță între bezele pentru că se vor mai umfla puțin.
Presară pralina deasupra bezelelor (o să fie mai multă decât îți trebuie, așa că ori o păstrezi pentru încă o tură, ori o pui în vin fiert) și dă la cuptor pentru 2h -2h 30. Poți să învârți tava de 2-3 ori în timpul ăsta, dacă știi că nu îți coace uniform cuptorul și ca să verifici dacă sunt gata, ridică ușor bezeaua și asigură-te că e tare pe toate părțile, iar interiorul ar trebui să fie ușor moale. Eu nu le rup, dar îmi dau seamă și după greutate. Vor fi destul de ușoare. Dacă ai o gașcă mare de prieteni, până îi răsfeți pe toți, înveți.
Lasă-le să se răcească complet înainte să le mănânci și cele mai bune sunt în în ziua în care au fost coapte, dar nu te cramptona de asta.
Tip: Dacă cuptorul tău nu înregistrează corect temperatura, fie o să dureze mai mult de atât, fie o să îți crape bezelele, dar nu-i bai, știi pentru data viitoare și adaptezi temperatura. În plus, cine a mai văzut nori perfecți?