Muhammara – dip de ardei copți cu nuci și rodie #siria
Cu rădăcinile atribuite bucătăriei siriene, muhammara e întâlnită în tot Levantul – o regiune geografică fără graniţe precise sau fixe care se referă la Orientul Apropiat şi Mijlociu, înconjurat de Marea Mediterană la Vest şi de Deşertul Arabiei la Est, adică Irak, Siria, Libia, Israel, Palestina, Iordania, Turcia şi Iran.
Chiar dacă rețeta variază puțin în funcție de țară, sezon și papile, ingredientele de bază sunt ardeiul, nucile și melasa de rodie. Dacă îți place picant, pui mai mult ardei iute sau o faci exclusiv cu ardei iute în loc de ardei gras – de fapt așa am și gășit rețeta în The Turkish Cookbook scrisă de faimosul chef Musa Dağdeviren. Dacă vrei să fie mai închegată, ori vrei să faci economie la nuci, pui și puțin miez de pâine mai veche și nu mai faci nici waste.
Eu am făcut o obsesie cu dip-ul ăsta, adică l-am făcut de vreo 5 ori în ultimele luni, în condițiile în care foarte rar gătesc ceva de două ori după ce termin testele pentru rețetă.
INGREDIENTE
5 ardei grași tăiați în sferturi
1-2 ardei ușor iuți cu semințele scoase
1 ceapă curățată și tăiată în patru
2 roșii prunișoare tăiate pe jumătate și cu semințele scoase
5 linguri ulei de măsline
sare
piper
1½ lingură de pastă de tomate
2 lingurițe de semințe de chimion
2 lingurițe de boabe de coriandru
8 căței de usturoi
2 linguri de melasa de rodie (găsești la secțiunea ănternațională în toate supermarketurile)
100g nuci coapte
100g semințe de rodie și o lingură pentru decor
1 lingură de patrunjel/coriandru tocat mărunt
MOD DE PREPARARE
Preîncălzește cuptorul la 220 de grade cu ventilator.
Într-o tavă de cuptor acoperită cu hârtie de copt, așează ardeii, roșiile și ceapa. Primele două cu coaja în sus, ca să se rumenească bine. Stropește-le cu 3 linguri de ulei, jumătate de linguriță de sare și piper proaspăt măcinat. Dă la cuptor pentru 20 de minute.
Între timp, pune semințele de chimion și boabele de coriandru într-o crăticioară și prăjește-le 1-2 minute la foc mediu, până încep să elibereze aromele și sî iasă fum. Mută-le într-un mojar și pisează-le bine.
În același recipient în care ai prăjit condimentele, pune pasta de tomate și o lingură de ulei de măsline și gătește-le pentru 7 minute, până pasta de tomate devine grena și se caramelizează bine.
După ce trec cele 20 de minute, adaugă cățeii de usturoi în tavă, mai învîrte legumele dacă e cazul, ca să se rumenească uniform și coacele încă 20 de minute.
Scoate tava din cuptor, lasă legumele să se răcească puțin și apoi curăță ardeii și roșiile de coajă. În caz că e nevoie, îndepărtează și zonele foarte arse de ceapă.
Pune legumele coapte într-un blender, având grijă să scurgi bine zeama care s-a lăsat. Adaugă mixul de pastă de tomate, condimentele, melasa de rodie, jumătate de linguriță de sare și pulsează de 2 ori pe viteză mare. Depinde mult de blender. Cu thermomixul e nevoie de 2-3 secunde la viteza 7-8. Ideea e să rămână foarte texturat amestecul. Adaugă nucile și mai pulsează de două ori.
Încorporează semințele de rodie cu o spatulă, mută amestecul pe o farfurie, decorează cu rodie, pătrunjel/coriandru, câteva firicele de melasa și de ulei de măsline și gata.
Mie îmi place să mănânc muhamarra cu o pită turcească de la Miez (atenție, găsiți doar duminica, pe la 11 așa e cel mai sigur, dar merită), ori dacă nu, merge de minune și malawach-ul de la Grain Trip sau ce puf ai la îndemână ca să ștergi bine farfuria.