Mic dejun în jurul lumii cu oul in rol principal
Ma tot intreb, dar nu am gasit inca raspuns, daca e vreo bucatarie din lume care sa nu aiba o optiune de mic dejun pe baza de ou. Si asa modest cum e el, oul reuseste sa se transforme in niste preparate delicioase care spun dintr-o muscatura povestea tarii in care te afli. Cand ajungem intr-o tara noua, mai ales daca stam la un localnic, ne place sa ne incepem dimineata cu oua gatite traditional.
Am ales opt tari si opt retete simple si rapide de mic dejun cu ou care sa ne calatoreasca in jurul lumii ori de cate ori vrem.
Huevos rancheros #mexic
Rosii, ceapa, usturoi, chilli si cateva frunze de coriandru si deja ai tot ce iti trebuie pentru un mic dejun mexican. Enrique Olvera este unul dintre chef-ii mei favoriti si imi place simplitatea cu care reinterpreteaza preparatele traditionale cu care a crescut. Reteta sosului ranchera este importanta. Decizi tu apoi daca il pui peste oua posate sau oua ochiuri, adaugi si niste branza proaspata sau cateva felii de avocado.
Fritatta #sicilia
Sicilia a ales sa combine ouale cu cartofi si apoi, dupa gust, sa adauge diverse branzeturi si/sau legume. Reteta e foarte asemanatoare cu varianta spaniola de tortilla, bucataria siciliana avand multe influente din bucataria Spaniei. Reteta asta este cea mai care am avut-o pe tasting table-ul Umami Brunch Sicilia, cand ne-am dorit un preparat fara branza, dar nu te sfii sa adaugi si niste parmezan sau alta branza maturata.
Shakshuka #israel
Shakshouka este originara din Tunisia, insa a devenit foarte populara în Israel si o vei gasi ca optiune principala de mic dejun sau brunch in mai toate restaurantele. E unul dintre modurile mele favorite de a prepara ouale si pretextul perfect sa sterg farfuria cu o bucata de paine cu maia. Iti recomand reteta lui Ottolenghi (stii ca I have a crush on him) din cartea Jerusalem. Iar daca iti place mancarea israeliana intr-o forma contemporana, e un moment bun sa iti comanzi si cartea. Am vazut ca e la jumatate de pret, aici.
Croque Madame #franta
Cuplul nedespartit Croque Madame și Croque Monsieur il gasesti in mai toate meniurile pariziene si reprezinta o combinatie simpla si irezistibila de branza frantuzeasca, jambon si paine pufoasa. Reteta asta are si o nota personala care la Umami Brunch – Vive la France a facut diferenta.
Oua scotiene
Daca vrei o reteta care sa combine carnea cu ouale intr-o forma de efect, atunci ouale scotiene pot fi o alegere pentru un brunch lenes cu prietenii sau un rasfat de weekend indiferent de ora. Jamie Oliver are o reteta usor de inteles, cum sunt de fapt toate preparatele lui. Sa nu deschidem subiectul calorii.
Cilbir #turcia
Oua cu iaurt nu e o combinatie la care te gandesti prea des, dar reteta asta turceasca a Nigellei balanseaza foarte bine gusturile, iar fulgii picanti de ardei ii vor da si mai multa savoare. E un mic dejun fresh si satios, iar daca se incheie cu o cafea la ibric sau un ceai negru, chiar vine Turcia la tine acasa.
Tamagoyaki #japonia
Daca simti nevoia de o provocare, tehnica faimoasei omlete japoneze sigur o sa iti umple cateva ore din weekend. Ori cine stie, norocul incepatorului. Cei de la The Spruce Eats explica excelent fiecare pas, asa ca treci pe la un magazin asiatic si i-ati niste dashi, asta daca nu vrei sa ti-l faci de la zero, si apuca-te de invartit.
Papara #romania
Si la final, o reteta romaneasca interbelica. Paine, lapte, branza de oi, niste unt si bineinteles, oua.
Tu ai vreo reteta de oua de care te-ai indragostit prin lume?