Sarde a beccafico – sardine umplute cu stafide, fistic, semințe de pin și pesmet #sicilia

TOUCH THE WORLD

Sarde a beccafico – sardine umplute cu stafide, fistic, semințe de pin și pesmet #sicilia

Daca nu s-ar curata atat de greu, sardinele ar putea oricand sa urce pe podium alaturi de cei mai sanatosi si gustosi pești. Dar când ai prieteni precum Alfredo Seafood, care nu doar îți aduc cel mai proaspăt pește, fix înainte de ospățul sicilian, dar ți-l mai dau și filetat, atunci te gândești doar să mai condimentezi pesmetul cu niște usturoi și zeamă de portocale, să pui pe lângă semințele de pin și niște fistic, de Bronte și să te asiguri că ai pus la rece o Birra Moretti, ca să savurezi adevăratul dolce far niente.

Acest preparat a fost pe tasting table la ambele ediții Umami Brunch Sicilia, iar feedback-ul a fost așa de bun că nu și-a câștigat locul pe masă și pentru brunch-ul sicilian de anul viitor.

 

INGREDIENTE (2 persoane)
6 sardine medii, proaspete și filetate (noi am comandat la Alfredo Seafood și mai găsești la BistroMar)
1 lingură stafide tocate mărunt
1 lingură fistic copt, sărat și mărunțit
1/2 lingură muguri de pin copți putin în tigaie și apoi zdrobiți ușor, cât doar să se spargă
3 linguri pesmet
1 cațel usturoi pisat
zeamă 1/2 portocală
coajă de lime
ulei de măsline
zeama de la 1/2 lime
foi de dafin proaspete
scobitori de lemn sau bambus

 

MOD DE PREPARARE
Daca ai noroc, o să găsești sardinele deja filetate, daca nu, iți trebuie un pic de zen ca să le cureți și să le filetezi. Cel mai ușor este să obții două fileuri, dar dacă sardinele sunt mici, poți opta pentru butterfly, adică să ai sardina deschisă complet, cu oasele și coloana scoase, fără cap. Coada o poți păstra pentru aspect. Mai verifica o data să nu fi rămas solzi și unde poți, mai smuge din oase cu o pensetă. O să îți mulțumești mai târziu.

Încinge tigaia și apoi adaugă o lingura de ulei de măsline. Pune usturoiul și pesmetul și prăjește-le la foc mediu până pesmetul devine auriu. Atenție totuși să nu îl arzi. Adaugă apoi fisticul, stafidele, mugurii de pin, zeama de portocala și sare, Amestecă un minut și apoi stinge focul. Daca compoziția ți se pare prea uscata, mai hidrateaz-o cu puțin ulei de măsline și/sau zeamă de lime. Verifică să fie sărată și aromată.

E timpul pentru rulori imperfecte. Preincălzește cuptorul la 200 grade cu ventilator.
Ia pe rand jumătățile de sardina sau sardinele butterfly, condimentează-le cu puțină sare și apoi dă-le prin compoziția de pesmet ca pe niște șnițele. E posibil să fie nevoie să apeși ușor ca să se lipească mai multă compoziție, mai ales bucățile de stafide și semințele de pin.

Rotește sardinele ca pe niște rulouri și apoi fixează-i capătul cu o scobitoare. Așează-le într-o tava în care ai pus hârtie de copt. Intre ele, pune din loc în loc câte-o frunză de dafin, presară apoi puțin amestec de pesmet și fistic mărunțit și gata. Bagă-le la cuptor pentru 10 minute, pe program cu ventilator, ca să se rumenească, apoi mută-le pe o farfurie și stropește-le cu zeamă de lime.

Lângă sardine merge o salată de rucola cu fenicul crocant tăiat felii fine, portocale, un pic de ulei de măsline și cremă de oțet balsamic, sau dacă vrei să faci un fusion, nu ar fi rău nici un sos de iaurt grecesc cu un pic de mentă și coajă de lime sau portocală.

LEAVE A COMMENT